10 greșeli pe care le fac PĂRINȚII fără să-și de seama

Uneori dorința părinților de a-și arata iubirea pentru copilul lor depășește granițele. Ca adult, nu poți trăi viața copiilor tăi. Treaba ta este de a-i ajuta să crească și să se dezvolte. Dar sunt unele lucruri pe care nu ar trebui să le faci:

1. Vorbești pentru ei

Totul începe cu momentele fericite când cineva întreabă: „Oh, si care este numele tău?” și te grăbești să răspunzi: „Maria”. Ei bine, dacă ai acest obicei s-a încheiat cu dezvoltarea tehnicilor de comunicare ale copilului. Lasă-l pe el să se prezinte.

Cum să fii? Data viitoare, atunci când există o intenție a copilului de a răspunde, încearcă să te abții și să-i dai lui cuvântul.

2. Încerci să-i fi prieten

Mulți dintre noi suntem dornici să devenim prieteni cu copiii noștri și să nu existe secrete. Această dorință a mamei sau tatălui poate fi pe deplin înțeleasă. Dar gândește-te mai mult înainte. Ce este un prieten? Aceasta este o persoană care îți este pe picior de egalitate, la același nivel. Da, lui îi poți spune totul, dar e grozav să te aștepți să-ți acopere spatele.

FOLLOW ME

Părinții au un rol diferit – bătrânii grijulii și iubitori. Încercările de a deveni prieteni nu sunt necesare, lasă-ți copiii să caute prieteni printre colegi.

Cum să fii? Abandonează familiaritatea într-o relație, cultivă respect reciproc și sprijin.

3. „Ba vrei”

Știm bine că broccoli este mai util decât dulciurile, iar adidașii noi sunt mai necesari decât păpușile. Aceasta dictează copiilor, explicit sau implicit, ce și cum ar dori ei.

Care sunt rezultatele acestor încercări? Își suprimă propriul „eu”, dorințele și obiectivele lor. Și, de asemenea, dezvoltă obiceiul de a se simți ca o victimă slabă, și dacă copilul are un caracter mai puternic, ajunge apoi la o rebeliune regulată împotriva ta și a întregii lumi.

Cum să fii? Caută nevoile și dorințele copilului. Și dacă trebuie să-l înveți ceva, fă-o fără violență, nu prin „trebuie”, ci prin „bine”.

4. „Servește-te”

Deja un copil de 6-7 ani poate să se îmbrace și să poarte multe haine, să spele un pahar murdar și să arunce rufe murdare într-o mașină de spălat. În plus, la această vârstă, copiii au o mare dorință de a face totul ei singuri.

Și ce faci? Îi hrănești cu lingura, le interzici să stea cu mâna în apă sau să-și schimbe hainele. Și apoi ești surprinsă că adolescentul nu dorește să-și ajute mama.

Cum să fii? Ori de câte ori este posibil, permite-i copilului să facă mici sarcini casnice.

5. Preferințele sunt individuale

De multe ori încerci inconștient să le impui copiilor preferințele muzicale, preferințele literare, stilul în haine. Și pare a fi o intenție bună, dar în cele din urmă șterge individualitatea copilului. Și, în multe cazuri, provoacă proteste mânate de dorința de a face contrariul.

Cum să fii? Fiecare își ascultă muzica și urmărește filmele preferate. Vorbește cu copiii despre idolii lor.

6. Banii

În viața fiecărui copil vine mai devreme sau mai târziu momentul în care are bani de buzunar. Nu trebuie să verifici și să-l interoghezi, cât de mult a rămas, și chiar mai mult să-i cauți prin buzunare și genți. Încrederea este ucisă instantaneu.

Cum să fii? Învață copilul despre elementele de bază ale alfabetizării financiare și să aibă grijă la cheltuielile sale.

7. Hobby-uri și interese

Mama vrea ca fiica ei să cânte la vioară și este gata să o ducă în oraș la o școală de muzică de trei ori pe săptămână. Și tatăl insistă ca fiul său să meargă în fiecare seară la antrenamente de fotbal. Și majoritatea părinților încearcă să se impună subconștient asupra copiilor cu un hobby la modă sau a propriilor lor ambiții nerealizate.

Cum să fii? Fii răbdătoare și urmărește-ți copilul, notând propriile sale interese și înclinații. Întreabă ce-i place, ce nu-i place. Și apoi ajută-l să se dezvolte în sfera intereselor sale.

8. Însușirea succesului

Probabil și tu ai pus o poză cu copilul tău pe rețelele sociale cu descrierea „Am mâncat”, „Am mers”. Desigur, în multe privințe este suportul părinților, dar totuși nu este succesul mamei, ci al copilul! Ce este acest „noi”?

Odată cu creșterea copilului, situația devine și mai gravă. Și acum mamele și tații se pot lăuda deja că „noi” am absolvit institutul, am primit un loc de muncă. Este ușor să ghicești cât de neplăcut este totul pentru copii.

Cum să fii? Să te bucuri de reușitele copiilor, să îi sprijini, dar să nu te confunzi cu propriile lor realizări.

9. Alegerea cadourilor

Atunci când un copil poate vorbi deja, are dreptul de a alege ceea ce vrea să primească ca dar.

Da, desigur, această abordare nu este întotdeauna convenabilă. Dar îi va da copilului tău un atribut important – abilitatea de a alege, de a lua decizii și de a fi responsabil pentru consecințele lor. La maturitate, aceste abilități nu vor fi inutile.

Cum să fii? Permite-i copilului, în limitele posibilităților, să-și aleagă cadourile și să le cumpere el însuși.

10. Viața personală

Acest lucru se aplică în mod special părinților de adolescenți. Copiii au prieteni, cunoștințe, prima dragoste. Toate acestea sunt normale și naturale. Interogările din seria „Cine este acest băiat?” vor provoca numai iritarea și distanțarea.

În același timp, mulți copii își vor împărtăși gândurile cu părinții lor dacă se simt în siguranță.

0 comentarii pe “10 greșeli pe care le fac PĂRINȚII fără să-și de seama

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.