10 IMAGINI care arată cum își imaginau oamenii VIITORUL acum 100 de ani

E interesant să vezi cum își imaginau oamenii de acum mai mult de o sută de ani vremurile în care trăim noi.

Tot de imaginarea viitorului ține și o bună parte din literatura SF, care tratează subiecte precum: știința viitorului, tehnologia, călătoriile în timp și spațiu, universuri paralele și viața extraterestră. SF-ul explorează adesea potențialele consecințe ale inovațiilor științifece și a fost denumit „literature de idei”. SF-ul evită de obicei supranaturalul și, spre deosebire de genul înrudit, fantasy, textele SF trebuiau să fie bazate pe teorii știiințifice, dar acum această regulă nu mai este atât de strictă.

SF-ul se bazează pe scrierea rațională despre viitorul sau lumile alternative posibile. Decorul literaturii SF este adesea contrar realității consensuale și se bazează într-un grad considerabil pe suspendarea incredulității, lucru care e facilitat pentru cititor prin explicațiile științifice sau soluții fictive.

Iată câteva vederi create de artiștii din secolul 19 și începutul secolului 20 cu subiectul Millennium. Multe dintre lucrurile înfățișate de ele par amuzante, dar unele idei au devenit realitate.

#1

FOLLOW ME

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10


Printre elementele SF se numără:

Timpul este un viitor alternative sau un trecut istoric care contrazice faptele istorice sau înregistrările arheologice.

Scene în spațiu, în alte lumi sau în subteranele pământului.

Personajele include extratereștri, mutanți, androizi sau roboți humanoizi sau alte tipuri de personaje specifice evoluției umane viitoareâ

Tehnologii plauzibile sau futuriste, precum mașini de teleportare sau computer humanoid

Principii științifice noi care contrazic legile acceptate ale fizicii, precu, călătoriile în timp, călătorii sau comunicare mai rapidă decât viteza luminii, distorsiuni teoretice ale coordonatelor tempo-spațiale.

Iată câteva dintre cele mai bune cărți SF:

1. Dune
Povestea planetei deșertice Arrakis se concentrează pe lupta pentru putere într-un imperiu interstellar bizantin. Arrakis este singura sursă de Melange, necesară pentru călătoriile interstelare, asigurând și puteri fizice și longevitate, așa că cine o controlează are o mare influență. Lupta lui Paul Atreides, ducele uzurpat, de a-și recâștiga locul, are repercusiuni grave, ce afectează întregul Imperiu.

2. Neuromantul

Matricea se desfășoară ca un origami sub constelațiile de date. Undeva, ascuns de gheață, Neuromantul evoluează. Acțiunea cărții se desfășoară într-un mediu paradoxal, futurist și decadent și implică subcultura hackerilor și a toxicomanilor și un limbaj frust și violent. Rețeaua dizolvă limitele realității și anticipează apariția Internetului.

3. Flori pentru Algernon

Charlie Gordon, un angajat într-o brutărie, are un IG de 68 și este bătaia de joc a tuturor colegilor, până ce o operație experimentală îl transformă într-un geniu. Când șoricelul Algernon, care a făcut operația înaintea sa, moare, Charlie își dă seama că salvarea sa este numai temporară.

4. Solaris

Solaris este un roman al autorului polonez Stanislaw Lem, care tratează teme precum natura memorie umane și incapacitatea oamenilor de a stabili legături cu specii non-umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.