10 obiceiuri JAPONEZE care te vor surprinde! Nr 2 e foarte complicat!

10 exemple de obiceiuri japoneze care ne înnebunesc

10. Modul de adresare

Să spui cuiva pe nume nu e suficient în Japonia. Iar titlul respectuos “-san“ este doar vârful icebergului. Sunt mai multe sufixe onorifice pentru a te adresa celorlalți:

”-kun“ — o formă mai puțin formală decât neutrul “-san.” Folosirea generală a lui ”-kun“ e echivalentul pentru ”prieten.“

“-chan” — un sufix diminutival, folosit în principal pentru copii, femeile din familie, iubiți și prieteni apropiați.

“-sama“ — cea mai respectuoasă versiune (”lord,” “onorabil”). Era folosită pentru adresarea către lorzi și zeități, iar acum e folosit pentru sarcasm.

FOLLOW ME

”-senpai“ — pentru a se adresa colegilor mai în vârstă.

”-kōhai“ — opusul lui “senpai.”

”-sensei“ — pentru a se adresa profesorilor, doctorilor, oamenilor de știință, politicienilor sau altor figuri autoritare.

”-shi” — pentru scrierile formale.

9. Schimbarea cărților de vizită

Este un întreg ritual. Uite ce trebuie să faci:

Asigură-te că ai cartea de vizită cu fața spre interlocutor. Ofer-o cu ambele mâini. Dacă rangul tău e mai mic, ține cartea mai jos decât el. Dacă îți este dată o carte de vizită, acordă câteva secunde pentru a te uita la ea. Nu uita să te apleci. Dacă nu ai un portofel de carduri e dezastruos

8. În lift

Se pare că sunt reguli informale, dar clare. Dacă ești primul care intră în lift, ești cel care apasă pe butoane. Va trebui să ții ușa deschisă până intră toată lumea și să repeți asta de fiecare dată când liftul se oprește la fiecare etaj.

7. În metrou

Sunt câteva reguli stricte pe care japonezii se așteaptă să le respecți: vorbitul nu este permis și este nepoliticos să te uiți la ceilalți. Există locuri speciale pentru categoriile speciale și sunt respectate cu strictețe.

6. Atinsul

În Japonia, e nepoliticos să te uiți în ochii oamenilor, să nu mai spunem de atins. Spațiul valoros e important aici, fiind o țară mică. Pupatul în public nu este privit cu ochi buni.

5. Băuturile alcoolice

Când japonezii beau, ierarhiile sociale se dărâmă. Iar ei beau foarte mult. Un profesor poate bea cu studenții, de exemplu. Când totul se termină, se prefac că nimic nu s-a întâmplat.

4. Banii

Japonezii au o atitudine ciudată față de bani: le e rușine să îi arate în public. Ei folosesc plicuri decorate într-o manieră tradițională, iar dacă nu ai unul, pune banii într-o bucată de hârtie înainte să îi dai cuiva.

3. Cadourile

În cultura japoneză, datul cadourilor e un element important, având 2 date speciale: o-chugen, vara, și o-seibo, iarna. Să deschizi imediat cadourile reprezintă un semn de nerăbdare și lăcomie pentru ei.

2. Aplecatul

Pentru salut (“eshaku“) de 15° – oamenii egali din punct de vedere social.
Pentru respect (”keirei“) de 30° – pentru profesori sau șefi.
Pentru reverențe (“saikeirei”) de 45°- pentru a cere scuze sau pentru a vedea împăratul.
Pentru a te ruga pentru viața ta – aplecatul până la pământ.

1. Plecatul

În Japonia, un client sau un partener de afaceri este aproape un zeu și e tratat cu mult respect. Când pleacă, toată compania îl urmărește până la ușă sau lift și stau aplecați până când ușile se închid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.