10 obiceiuri PROASTE la care ar trebui să renunți

Probabil ai impresia că ții la igienă destul de mult și te protejezi destul de mult de bacterii: îți usuci mâinile cu un uscător special; lași vasele cu apă în chiuvetă etc. Dar uscătoarele răspândesc infecțiile, iar chiuveta este mai periculoasă decât toaleta.

Iată 10 fapte confirmate științific despre pericolele unor obiceiuri: această informație te va ajuta să ai grijă de sănătatea ta:

1. Îți lași vasele în chiuvetă

Chiuveta este mediul ideal pentru bacterii: poate conține E. coli, Salmonella sau Staphylococcus aureus. Pentru a evita tulburări gastro-intestinale, este necesar să speli chiuveta după contactul nu numai cu vasele murdare, dar, de asemenea, cu alimentele: pește, carne crudă, produse lactate, legume.

2. Te speli pe mâini cu apă fierbinte

Studiile arată că temperatura apei nu afectează distrugerea microbilor. Timpul important este timpul în care îți speli mâinile: în 5 secunde nu vei spăla aproape nimic, dar în 30 de secunde vei ucide aproape toți germenii de pe mâini. Spălarea frecventă a mâinilor în apă caldă reduce funcția de protecție a pielii, care poate provoca iritații, dermatită.

FOLLOW ME

3. Nu te demachiezi când faci sport

Uneori te grăbești pentru a ajunge de la locul de muncă la sala de fitness, iar pierderea timpului pentru îndepărtarea machiajului pare a fi un angajament fără sens. Dar în timpul antrenamentului, pielea respiră și se curăță, iar cosmeticele pot bloca porii. Ca urmare – probleme cu pielea. Înainte de antrenament, trebuie să te demachiezi.

4. Folosești uscătorul de mâini

Faptul că nu atingi uscătorul cu mâinile tale este o iluzie a purității. De fapt, uscătoarele electrice nu sunt suficient de igienice: acumulează bacterii care se răspândesc cu fluxul de aer, ajungând pe corp, îmbrăcăminte sau în plămâni. Prosoapele de hârtie sunt mai eficiente și mai curate decât uscătoarele electrice.

5. Folosești aceeași pungă pentru alimente de mai multe ori

Folosește pungi și sacoșe diferite pentru cumpărături – în 99,9% din cazuri acestea au o mulțime de bacterii. Dacă ai adus carne crudă în acea sacoșă, chiar și ambalată, există o mare probabilitate ca bacteria să intre în alte alimente, în special legume și fructe. Este recomandat să folosești o pungă de unică folosință sau un sac de cumpărături, care trebuie să fie spălat de fiecare dată.

6. Toci carne și legumele în același loc

Microbiologul Charles Herb spune că un tocător are de 200 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă, deci nu este un loc sigur pentru a tăia salata. Carnea crudă poate lăsa în urm rămân salmonella și campylobacter – două dintre cele mai frecvente cauze ale otrăvirii alimentare. Ideal este să folosești două tocătoare diferite.

7. Utilizarea rezervorului mașinii de cafea pe post de ceașcă

Rezervorul mașinii de cafea este un loc în care diferite grupuri de bacterii se dezvoltă rapid. Există mai multe bacterii acolo decât pe mânerul de la baie din casa ta. Pentru a-ți proteja sănătatea, trebuie să speli recipientul în mod regulat – nu numai în apă caldă, ci sub influența temperaturilor ridicate și a detergenților. Este mai sigur să faci o singură porție de cafea.

8. Păstrarea unui telefon într-o geantă de mână

S-ar părea că geanta este un loc curat, frumos în care gadgetul tău este complet protejat de mediul extern. Dar nu este așa: este mai bine să îți ții telefonul în buzunar și nu într-o geantă. Telefonul este de 10 ori mai murdar decât o toaletă. Este recomandat să îți ștergi telefonul cu o cârpă umedă dezinfectantă în fiecare zi.

9. Speli hainele de iarnă primăvara

Specialiștii recomandă spălarea căciulilor, a mănușilor și a fularelor la fiecare 1-2 săptămâni. Aceste trei articole de garderobă intră deseori în contact cu fața ta și mai ales cu nasul și gura. Ele acumulează microbi, iar imunitatea ta este slăbită de contactul constant cu astfel de lucruri.

10. Dezgheți produsele la temperatura camerei

Rareori te gândești la modul în care temperatura mediului și viteza de dezghețare afectează calitatea alimentelor. Obiceiul de a lăsa peștele și carnea dezghețată într-un recipient chiar pe masă poate fi dăunător. Pentru a evita creșterea bacteriilor rele, cel mai bine este să lași recipientul cu produse care trebuie dezghețate în frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.