Cum faci DIFERENȚA dintre un DOCTOR bun și unul prost? Această întrebare este importantă, deoarece, potrivit studiilor, pacienții care simt că au căzut în mâinile unui specialist excelent, îngrijorat de soarta lor, se vindecă de obicei mult mai repede. Medicii înșiși, se pare, știu să distingă un doctor rău de unul bun și își împărtășesc de bună voie gândurile cu ceilalți.
Prin urmare, astăzi ți-am pregătit o listă de semne cu ajutorul cărora poți identifica un specialist pe mâinile căruia să nu te temi să îți încredințezi sănătatea.
1. Este serios și categoric
Adesea, medicul are o mare responsabilitate. Și în ciuda faptului că dorești ca el să fie blând, curtenitor și prietenos, are tot dreptul să fie strict cu tine și să nu lase loc pentru simțul umorului.
Astfel, medicul nu își menține numai concentrarea la locul de muncă, ci te faci și pe tine să privești cu mai multă seriozitate starea ta de sănătate. La urma urmei, glumele despre sănătate nu sunt deloc amuzante. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că un medic bun nu poate avea un simț al umorului dezvoltat.
2. Nu se teme să-și arate îndoielile
FOLLOW ME
Un doctor bun nu este expertul care diagnostichează pacientul în primele minute de când l-a cunoscut. Un doctor care vrea cu adevărat te vindece complet poate spune „nu știu”, „trebuie să citesc” sau „Să ne uităm”.
3. Îți oferă toate informațiile de care ai nevoie
Este logic ca cunoștințele medicului și ale pacientului despre modul în care este organizat organismul și despre ce procese apar în el să difere. Un specialist bun îți va spune tot despre starea ta și te va avertiza cu toate riscurile asociate cu tratamentul sau absența lui. După o întâlnire cu un astfel de medic, nu ar trebui să ai, de obicei, nicio întrebare despre starea ta.
4. Vorbește limba pe care o înțelegi
Paragraful precedent implică și acest lucru: trebuie să înțelegi ce îți spune medicul. Abundența terminologiei speciale în discursul medicilor nu este adesea un semn al profesionalismului, ci o dorință de a se ascunde în spatele cuvintelor complexe incertitudinea sa. Acest lucru este valabil mai ales pentru medicii care lucrează cu copii.
5. Își amintește de tine
Este clar că medicii sunt intră în contact un număr mare de oameni în fiecare zi și nu pot să țină minte numele tuturor pacienților și fiecare cuvânt pe care ei îl rostesc. Dar, dacă te duci un specialist de mult timp și încă se uită istoria medicală pentru a-ți aminti cine ești, nu este nu specialist atât de bun.
Deși medicul nu este obligat să-și amintească toate detaliile, are un plus mare dacă te recunoaște și își amintește ce tratează.
6. Te ascultă
Mulți pacienți se comportă prost: se diagnostichează cu teste din reviste sau de pe Internet sau urmează sfaturile unor oameni care nu au nimic de a face cu medicina. Dar acest lucru nu înseamnă că medicul poate ignora toate cuvintele lor.
În cazul în care medicul poate asculta ce te deranjează, pune întrebări pentru clarificare, îți răspunde la fiecare nelămurire legată de un simptom, mai degrabă decât să dea din cap în tăcere și să completeze fișe, atunci ai ajuns la un specialist bun.
7. Și nu te ascultă doar pe tine
În timpul tratamentului , medicii trebuie să contacteze periodic rudele pacientului. Un bun specialist nu evită astfel de întâlniri, ci, dimpotrivă, folosește comunicarea cu vizitatorii pacientului pentru a ajunge la adevăratul diagnostic și la cauzele bolii.
8. Nu neglijează părerea altor specialiști
Un bun terapeut poate lucra într-o echipă. Dacă are nevoie de opinia unui specialist, el te va îndruma către el și nu va încerca să acționeze singur. Dacă un astfel de medic se îndoiește de concluziile pe care le trage, el se va consulta cu colegii, fără să se teamă că și-ar putea pierde reputația.
9. Căuta o sursă a problemelor
Un doctor bun te va vindeca de boală, iar un doctor ideal se va asigura că nu se va repeta. Prin urmare, un alt semn că medicul tău este un specialist excelent este dorința nu numai de a elimina boala, ci și de a afla cauzele acesteia.
10. Nu încearcă să îți facă pe plac
Complimente, un zâmbet la urechi și conversații lungi sunt în acest caz tucuri folosite de specialiștii care se tem să nu își piardă poziția lor în clinică și, prin urmare, așteaptă feedback pozitiv de la pacienți.
Dacă medicul este încrezător în profesionalismul său, nu va încerca să îți facă pe plac cu orice preț. În loc de cuvinte dulci pentru el va spune ceea ce e necesar să auzi.
Ce nu trebuie să te sperie
Faptul că doctorul și-a ridicat vocea. Dacă medicul își ridică vocea în speranța de a te lumina, poate că este foarte îngrijorat de viitorul tău.
Faptul că ți-a petrecut mai puțin timp decât te-ai fi așteptat. Da, pentru a face un diagnostic corect, uneori e nevoie de mai mult de o zi. Cu toate acestea, un diagnostic bun poate necesita analize și alte examinări necesare, iar comunicarea directă cu pacientul poate fi foarte scurtă.
Faptul că medicul nu răspunde la telefon. Poate că medicul e în afara programului, sau consultă un alt pacient și te va suna de îndată ce are ocazia.