#VIATACUCOPII

Ce ar trebui să învăţăm din cazul bebeluşilor îmbolnăviţi cu sindrom hemolitic uremic

Scris de Ela Crăciun la 13 aprilie 2016

 

Ce ar trebui să învăţăm din cazul bebeluşilor îmbolnăviţi cu sindrom hemolitic uremic

Cred că am spus-o de mai multe ori. Mă îngrozesc când văd ştiri în care copiii suferă. Din neglijenţa părinţilor, a educatorilor, a îngrijitorilor.

Am doi copii şi chiar dacă am fost o mamă foarte tânără când l-am născut pe Alex, am învăţat să îl cresc şi să îl îngrijesc. Am fost la medic, am ascultat sfaturile lui şi am citit cât de mult am putut despre orice ţinea de creşterea şi îngrijirea lui.

Publicitate

Acum ceva vreme am prezentat la ştiri cazurile bebeluşilor pe care medicii de la Marie Curie le-au numit cazuri „Supiţă” şi „Sărmăluţă”.


Cauza îmbolnăvirii cu sindrom hemolitic uremic este….carnea. Dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la „Marie Curie”, a declarat la momentul respectiv că „boala se leagă de felul în care dăm să mănânce copiilor – ce le dăm să mănânce, cum pregătim alimentele – și că un părinte, bunic, aparținător, e extrem de responsabil de viața copilului. Nici nu mai contează de unde provenea carnea. E foarte grav că un copil de șapte luni primește carne. Contează ce primesc acești copii ca alimentație, cum sunt pregătite alimentele, cum sunt spălate fructele și legumele, ce fel de apă primesc, cu ce apă se spală fructele și legumele, cum e laptele – pasteurizat sau nu – cum sunt preparatele din lapte”.

Ca să întelegem care sunt alimentele considerate „grele”, am stat de vorbă cu dr. pediatru Daniela Preoteasa: „Trebuie promovată pe toate căile alimentaţia naturală a sugarilor exclusiv până la vârsta de 6 luni. Cazurile în care nu se poate realiza acest lucru sunt extrem de rar justificate medical. Cele mai frecvente motive ale utilizării laptelui praf sunt lipsa de educaţie,lipsa de informare a mamei, motive psihologice sau „sfaturi ale familiei”.

Publicitate

Am trecut şi eu prin două naşteri, ştiu că nu este uşor să te trezeşti că ai în braţe un bebeluş, pe care trebuie să îl creşti, hrăneşti corect şi sănătos, mai ales dacă te afli la prima naştere. Însă trebuie să atraga atenţia că, dacă asculţi de sfaturile medicului pediatru, dacă îţi urmăreşti bebeluşul cum reacţionează în orice situaţie şi dacă te documentezi măcar puţin, nu ai cum să dai greş. O spun în cunoştinţă de cauză.

Dr. Preoteasa spune că „sugarii nu pot fi consideraţi mici adulţi, având numeroase particularităţi anatomice şi fiziologice, fiind de fapt organisme imature, cu un ritm de creştere impresionant. Enzimele digestive sunt de asemenea în curs de maturizare. Din aceste motive, greşelile de alimentaţie în perioada de sugar pot afecta major şi ireversibil viitorul adult.”

Orice aliment pe care organismul sugarului nu este încă pregătit să îl digere poate fi considerat mâncare „grea”. 

Publicitate

Câteva dintre efectele unei alimentaţii incorecte sunt:

 • vărsături
 • diaree
 • constipaţie
 • alergii alimentare
 • intoleranţe
 • iritabilitate
 • scădere în greutate

Este extrem de important să trecem la diversificarea alimentaţiei numai atunci când bebeluşul este pregătit şi organismul lui poate face faţă schimbării. În plus, această trecere de la alăptare şi nutriţia bazată pe lapte la alimentele solide, se face în mai multe etape!

„Diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută prin introducerea treptată a câte unui aliment simplu, în funcţie de starea de sănătate şi de nutriţie a copilului şi la recomandarea medicului de familie sau a pediatrului. Frecvent, diversificare se începe cu cereale, apoi se poate trece la carne, legume, fructe, ouă, etc. În situaţia în care sugarul refuză un aliment sau îl tolerează, atunci se amână includerea acestuia în dieta copilului. Deci, combinaţiile de alimente este bine să fie evitate. Oricum, aparatul digestiv al sugarului nu este pregătit pentru mâncăruri complicate, condimentate, sărate, afumate, marinate, etc.”

Sub nicio formă nu trebuie să daţi unui copil de 6 luni sau chiar mai mare să mănânce:

 • prăjit
 • crud
 • sosuri
 • ciorbe
 • mâncăruri gătite
 • murături

Aşadar, dragi părinţi, în special, dragi mămici, aveţi mare grijă la ceea ce le oferiţi copiilor voştri să mănânce.

Gândiţi-vă că aliment „greu” pentru un bebeluş nu este acela care vi se pare vouă că vă face rău. Chiar şi puţin peşte sau puţină carne de pui, poate provoca stări extrem de grave bebeluşului.

Publicitate

Alţii au citit şi despre:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--