5 lucruri mai puțin cunoscute despre deșertul Sahara

5 lucruri mai puțin cunoscute despre deșertul Sahara. În trecut, acum aproximativ 10.000 de ani, Deșertul Sahara era una dintre cele mai umede porțiuni de pe glob. Era acoperit cu arbori și numeroase lacuri. Are o suprafață de 9.400.000 km2. Se întinde de la țărmul Oceanului Atflantic până la Marea Roșie. Cuprinde o treime din Africa. Este de 26 de ori mai mare decât suprafața Germaniei.

1. Furtunile de nisip sunt denumite ”diavoli de praf”

În luna august se înregistrază cele mai mari furtuni de praf. Acestea sunt atât de periculoase încât oamenii le-au denumit diavoli de praf.

2. Din nordul Saharei sunt extrase numeroase bogății naturale

Din Algeria, Libia și Tunisia sunt extrase petrol și gaze naturale. Fierul și fosforitele provin din Mauritania și Sahara Occidentală. Mai există sare. cărbuni, cupru, mangan, uraniu, plumb, volfarm, titan și zinc.

3. Are râuri subterane care formează oaze

Oaza Gaberoun din Deșertul Sahara este una dintre cele mai frumoase oaze de pe planetă. Aceasta s-a format datorită râurilor subterane ieșite la suprafață.

4. Cel mai mare vârf este Koussi Emi


Cel mai înalt vârf din deșert este Koussi Emi cu o înalțime de 3415 m. Acesta face parte din lanțurile muntoasea Tibetești.
Munții din Sahara sunt: Hoggar, Tassili n`Ajjer și Tibești cu vârful Emi Koussi. Acestea sunt gropi create de meteoriți. Cea mai mare atingând diametrul de 31 km.

5. Deșertul Sahara adăpostea foarte mulți vânători-culegători

În urmă cu 10.000 de ani deșertul Sahara adăpostea triburi de vânători-culegători. Acești oameni se ocupau în special cu vânătoarea, recoltarea, uscarea și conservarea plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.