Cum am început diversificarea

Diversificarea e o perioadă de care cei mai mulți părinți se tem, unul dintre motive fiind că sunt foarte multe scheme de diversificare care te bulversează și nu știi ce să faci mai întâi.

Acum 13 ani, când eram la acest capitol cu Alex, nu aveam așa multe informații și ce mi-a zis asistenta medicului de familie, asta am făcut. Nu mai țin minte tot parcursul diversificării, dar știu că am început cu suc de portocală și măr, pe la 3 luni. La Alesia, am urmat schema Adrianei Bachmann și am început cu legume, la 6 luni.

Am găsit o poză și cu meniul pentru o zi pe care îl aveam de la Prof. Dr. Ioan Gherghina, care arăta cam așa pentru 7-8 luni:

11-12  micul dejun (250 g)

50 g orez + 200g măr ras +alt fruct (1/2 portocală  sau 1/2 banană sau 1/2 pară sau 1/2 piersică sau strugure )

14-15 prânz (200-280 g)

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

supă de pui cu legume

  – legume: conopidă, roșii, ardei gras  (fără varză, fasole, mazăre, linte)

  –  carne (50 g când e crudă)

 –   2 lingurițe ulei   

17-18 cina (250 g)

220 gr orez pasat + 30 g brânzică de vaci 

sau  1/2 orez+1/2 lapte + 6 lingurițe brânzică de vaci       

Mama mi-a povestit că s-a chinuit foarte mult cu mine și că nu voiam deloc să mănânc. Ca să-mi distragă atenția îmi dădea să mănânc lângă geam și fix când se aștepta să înghit, eu scuipam mâncarea pe geam. Așa că mi-a fost greu cu mâncarea în copilărie, dar copiii nu-mi seamănă. Nu am avut probleme cu mâncarea cu niciunul dintre ei, și Alesia și Alex au mâncat de toate când erau mici, dar parcă Nicholas e cel mai mâncăcios. E foarte pofticios, întinde mâna atunci când ne vede la masă și se agită să-i dăm și lui. Printre altele, acesta este un semn că este pregătit pentru diversificare.

La Nicholas, „am început diversificarea cu Paște”, să zicem așa, pentru că noi am depășit puțin perioada celor 6 luni, iar când ne-am întors, chiar înainte de Paști, a mâncat pentru prima dată pâinica aceea specifică înmuiată în vin.

După episodul de la masa de Paști, am început diversificarea propriu-zisă cu legumele, pe care i le dau momentan separat, iar mai târziu le voi combina. Și ieri și azi am avut spanac la masa de prânz și Nicholas a mâncat cu poftă jumătate de borcănel. Le-am dat și Alesiei și lui Alex să guste și s-au strâmbat foarte caraghios, dar mă bucur că măcar lui Nicholas i-a plăcut.

În continuare suntem la capitolul legume, iar mai târziu voi urma aceeași schemă pe care am avut-o și la Alesia: legume, apoi fructele, ca gustări, carne (pui, curcan, vită, pește), ouă, brânză, iaurt. Vă țin la curent cu evoluția noastră, dar până atunci aș vrea să împărtășesc cu voi și părerea specialistului, pentru că am discutat și cu Doamna Dr Irina Antonescu medic specialist Pediatrie de la Regina Maria, pe tema diversificării, care spune că „ până la 4 luni, nici sistemul digestiv, nici funcția renală nu sunt pregătite pentru diversificare. Diversificarea se face între 4 și 6 luni. După 4 luni, sugarul este pregătit să mănânce și altceva în afară de lapte, însă după 6 luni, indiferent că e vorba de lapte matern sau formulă, acesta nu face față nici necesităților nutriționale și nici nu are încărcătura energetică necesară.

Dacă e un sugar care a crescut frumos, putem începe diversificare în jurul vârstei de 5 luni. Dacă sugarul nu crește suficient sau dacă a crescut foarte mult, putem să începe de la 4 luni. Medicina nu e matematică, așa că trebuie să ne adaptăm în funcție de copil. Sunt sugari cărora nu le place laptele; sunt copii sănătoși, nu au nimic clinic, însă refuză să mănânce lapte, dar mănâncă cu plăcere alte alimente atunci când se începe diversificarea.

Așadar, începem diversificare când sistemul digestiv și funcția renală sunt dezvoltate, dar și când din punct de vedere neuro psihic e dezvoltat adecvat. E important ca bebelușul să poată să își țină capul și să poată sta în șezut înainte de a începe diversificarea. Dacă se începe la o vârstă mai mică, bebelușul încă nu are capacitatea de a apuca alimentele, de a le duce în gură, de a le procesa.

Pe lângă pregătirea fizică și pshică de care au nevoie, menționată de Doamna Dr, o să vedeți că bebelușii dau semne că sunt pregătiți pentru diversificare:

  • dispare reflexul de a împinge limba, semn că sunt capabili să înghită
  • și-au dublat greutatea de la naștere
  • consumă mai mult de 950 ml de lapte pe zi
  • încep să mestece
  • întind mâna spre mâncare
sursa: Cele mai bune mâncăruri pentru bebeluși pregătite în casă – Karin Knight, Tina Ruggiero

Noi am început puțin după 6 luni și i-am dat până acum morcov, cartof dulce, dovlecel și spanac, câte 5-6 lingurițe pe zi, timp de 3 zile fiecare. În continuare, are 3 mese principale pe zi la care îi dau 300 de ml de lapte, iar la masa de prânz am adăugat piureul de legume. După ce mănâncă legumele, îi dau și 30 ml de apă.

Când suntem la masă, se întinde la tot ce au în farfurie Alex și Alesia, așa că pe viitor nu mă aștept să am probleme, sigur va moșteni și el pasiunea Alesiei pentru brocoli și morcovi.

Sunt foarte curioasă să aud și poveștile voastre legate de perioada diversificării, așa că aștept să îmi spuneți în comentarii la ce vârstă ați început și cu ce!

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cum am început diversificarea

  1. Chisnenco Oana Mihaela says:

    Și noi am început diversificarea la 6 luni.
    Am început cu legume și apoi fructe.
    Cu cea mare am avut unele probleme , însă cea mică manca orice. .Când vedea bolul cu mâncare era toată zambete.

  2. Alina Maria says:

    Noi am început la 6 luni cu legumele,pe care i le-am bagat treptat pe rând,apoi dupa 2 saptamani am adaugat si fructele la ora 10:00.Nu am avut nici un fel de probleme cu el,si este un pofticios 😚

  3. Elena Ramona Sovoiu says:

    Am inceput la 6 luni si jumatate, deoarece am fost plecati la munte si am mai amanat putin inceperea, bebe a fost foarte cuminte si a păpat prima data piure de morcov dupa care am introdus toate legumele conform unui tabel

  4. Neag florentina says:

    Buna seara si eu am inceput diversificarea insa am inceput cu alergie cu bubite mai egzact am fost la doctor nea dat sirop si crema insa bubitele iar au inceput

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.