Ai auzit de cura cu must? Iată 3 lucruri de care să ții cont înainte să o începi

Ai auzit de cura cu must? Iată 3 lucruri de care să ții cont înainte să o începi

V-am spus că eu nu sunt o pofticioasă și că, în afară de dulciuri, nu mă gândesc obsesiv la mâncare sau băutură. Papilele mele gustative ar putea câștiga premiul pentru cele mai cuminți, asta dacă nu ar fi îndrăgostite de dulciuri. Ei bine, sâmbătă, la serviciu, povesteau colegii din regia de emisie despre must. Nu vă pot explica ce poftă m-a cuprins. Cam toată ziua m-am gândit la gustul dulce și parfumat al sucului proasptă stors al strugurilor.

Duminică, uitasem și de poftă și de struguri, când m-a sunat o prietenă venită din America să mă întrebe de unde poate cumpăra must. Așa, vreo 5-6 litri pentru că ea vrea să țină cură cu….must. Ei asta-i bună, cum să slăbești cu ceva atât de delicios? Doar știm că tot ce este bun la gust nu e bun pentru sănătate, mai ales pentru siluetă.

d9b4434-edit-9196217

Am sunat-o imediat pe prietena mea,  Ramona Țintea, nutriționist și fondatorul Școlii de Slăbitpe care am rugat-o să mă lămurească în această privință: cât de bun este mustul pentru sănătatea noastră.

Si uite așa am aflat că mustul are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar și câteva aspecte de care trebuie ținut cont.

Beneficiile consumului de must sunt:

  • abundă în antioxidanţi, în special în resveratrol, cunoscut ca fiind unul din cei mai puternici antioxidanţi și foarte folositor pentru a avea o inimă sănătoasă și un sistem circulator revigorant
  • zaharuriledin must sunt foarte folositoare unei mai bune activități cerebrale, cunoscut fiind faptul că celulele creierului se hrănesc cu zahăr, acel zahăr  viu pe care îl găsim în fructe și în care mustul abundă
  • abundă de multe vitamine, printre care vitamina A (ceea ce ajută la îmbunătățirea vederii), vitaminele din familia B-urilor (necesare pentru un intestin sănătos și o digestie mai bună), vitamina C (numită și vitamina sistemului imunitar)
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățind drenarea limfatică și o mai bună eliminare a toxinelor

Aspectele de care trebuie să se țină cont sunt urmatoarele:  

FOLLOW ME

  • fiind un suc stors din struguri, abundă de zaharuri, ceea ce îl face problematic pentru persoanele suferinde de diabet
  • mustul are un potențial ridicat de fermentație alcoolică, ceea ce înseamnă că ca nu este recomandat persoanelor care se balonează ușor
  • prudența se recomandă și înainte de a conduce, deoarece fermentația alcoolică a mustului în intestine poate crește nivelul de alcoolemie și scădea atenția șoferului în timpul condusului” după cum spune nutriționistul Ramona Țintea

Așadar, dacă îl bem, trebuie să respectăm regula de aur: „Considerând că nu sunt probleme de glicemie sau alte aspecte care împiedică un consum moderat de must, este binevenită o cură de câteva zile de must, pentru aportul masiv de antioxidanți și restul beneficiilor pentru sănătate. Regula de aur ce trebuie reținută este că mustul se consumă doar pe stomacul gol, fiind singurul mod în care potențialul de fermentație a acestuia scade. De aceea, se poate bea o cană cu must proaspăt stors înainte de masă, cu o oră, cand stomacul este gol. Daca stomacul nu este gol, se recomanda ocolirea mustului, deoarece acesta va fermenta iar consumatorul se va balona și poate avea ușoare probleme digestive”, spune specialistul în nutriție al Școlii de Slăbit.

Și pentru că vrem sau nu, mai devreme sau mai târziu, tot la slăbit ajungem, iată cum stau lucrurile din acest punct de vedere. Am întrebat-o pe Ramona cum trebuie să îl bem ca să evităm kilogramele în plus: “Îngrăşatul are în spate mecanisme ce depășesc teoria caloriilor și fiecare persoană este altfel. Dar da, datorită faptului că mustul abundă în zaharuri simple,  acesta are potențial de îngrășare pentru persoanele sedentare. A întreba cât și cum să îl bei ca sa eviți kilogramele în plus înseamnă să te gândești la calorii. Îngrăşatul are legătură cu eficiența metabolismului, iar acest aspect este pur personal, nu se poate generaliza. Per total, ceea ce îngrașă este alimentația per total a individului și lipsa de mișcare. Mustul cel mult poate să accentueze o tendință deja instalată în organism”.

Știu că pe internet găsiti multe aşa zise „cure” cu must, ca de exemplu minim 3 pahare/zi, înainte de mesele principale, etc. Înainte de a vă apuca să beți licoarea aceasta magică și aromată, citiți ce spune Ramona, apoi faceți cum considerați că este mai bine: „Personal, recomand consumul cu tot cu fibre al strugurilor, deoarece fibrele conduc la o eliberare progresiva a zaharurilor din struguri în sânge, atenuând variația glicemică din sânge. Sigur, un pahar de must pe stomacul gol este binevenit și gustos. Dar fiind vorba de multe variabile de care trebuie să se țină cont într-o cură cu must, toate fiind legate de sănătatea individului, recomand consumul cu moderație al mustului și mai degrabă consumul cu generozitate al strugurilor.”

În speranța că v-am putut oferi câteva lămuriri, tuturor celor care vă gândeați să începeți o cură cu must, sper să puneți pe primul loc sănătatea și să vă bucurați de gustul, aroma și parfumul mustului.

PS: După ce a aflat răspunsurile Ramonei, prietena mea venită în România foarte hotărâtă să slăbească cu must, m-a sunat să îmi spuna că mâine dimineață să nu beau cafeaua că vine ea cu o sticlă de must 🙂

Ce bine mă simt când văd că munca mea dă rezultate frumoase 😉

d9b4448-edit-1024x683-7669818

Multumesc, Lemonade Photo, pentru pozele dulci 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.