5 răspunsuri corecte la ÎNTREBĂRILE trăznite ale copiilor care îi sperie pe părinți

Uneori nu ştii dacă să râzi sau să plângi la întrebările copiilor. De dragul lor însă, e important să știi să le răspunzi. Copii nu vor să fie ignorați, mințiți sau ridiculizați din cauza naivității lor.

Iată niște răspunsuri potrivite pentru întrebările lor derutante:

1. De unde am venit?

Răspunde sincer, dar nu foarte detaliat: „când oamenii se iubesc, se sărută și se îmbrățișează. Tata îi dă mamei celulele sale. Când acestea se unesc cu ale mamei, începe să crească un copil în burta ei. E micuț, dar când se mărește și nu mai are loc, se naște.”

2. Pe cine iubești mai mult? Pe mine sau pe sora mea?

Frații concurează întotdeauna pentru dragostea părinților lor. Majoritatea părinților fac o mare greșeală atunci când folosesc un copil drept exemplu celorlalți sau îl încurajează mai mult pentru că are rezultate mai bune la școală. E important să înțeleagă că un părinte nu poate face diferența între copiii lui: „sunteți diferiți, iar iubirea pe care v-o purtăm este diferită și nu se poate compara, însă vă iubim la fel de mult”.

FOLLOW ME

3. De ce vă certați?

Copiii se simt în mod inconștient vinovați atunci când părinții lor se ceartă. E important ca ei să înțeleagă că nu au nicio vină: „oamenii se ceartă fiindcă nu sunt mereu de acord. Copiii la fel. Dar mereu ne împăcăm, fiindcă ne iubim. Și amândoi te iubim pe tine.”

4. De ce e doamna aceea atât de grasă?

Nu-i spune copilului să tacă dacă îți atrage atenția asupra vreunei persoane neobișnuite dintr-un spațiu public, fiindcă așa se formează nesiguranța. „Oamenii sunt diferiți. Unii arată într-un fel fiindcă sunt bolnavi. Îi poți răni dacă îi arăți cu degetul. E mai bine să mă întrebi când suntem singuri, ca să nu superi pe nimeni.”

5. Voi muri? Tu vei muri?

Nu-i minți pe copii în legătură cu moartea. Pot să accepte adevărul: „Oamenii, animalele și chiar și florile mor la un moment dat. E o lege a naturii. Vom muri cândva, dar nu foarte curând.”

Reguli generale:

Un copil nu trebuie să știe mai mult decât întreabă – oferă-i răspunsuri simple. Nu-i păcăli. Dacă nu știi răspunsul la o întrebare, recunoaște. Nu-i vorbi de parcă ai fi un cadru didactic. Ia-le întrebările în serios, fiindcă sigur vei vrea să mai vină la tine pe viitor.
Uneori, o întrebare de-a unui copil poate reprezenta o cerere subconștientă de ajutor. Încearcă să vezi de unde vine curiozitatea.

0 comentarii pe “5 răspunsuri corecte la ÎNTREBĂRILE trăznite ale copiilor care îi sperie pe părinți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.