S-ar părea că nimic nu e mai simplu decât să bagi hainele la mașină. Totuși, chiar și un lucru atât de obișnuit are multe subtilități de care depinde viața hainelor tale. Iată câteva dintre cele mai obișnite greșeli pe care le facem în îngrijirea hainelor:
1. Temperatură prea ridicată
Atunci când temperatura apei e mai mică, hainele își păstrează mai bine forma și culoarea și se uzează mai puțin. În plus, apa rece nu e mai poluantă decât cea fierbinte, dacă ai o mașină și un detergent bun. Spală la 60 de grade numai lucrurile pe care trebuie să le dezinfectezi, precum prosoapele.
2. Încarci mașina cu haine pătate
Înainte de a le băga la mașină, hainele pătate trebuie să fie înmuiate și spălate cu o soluție anti-pete. Mașina singură e foarte probabil să nu facă față. Poți folosi și soluții naturale – suc de lămâie, un amestec de oțet și detergent lichid, un amestec de apă și bicarbonat de sodiu (3:1).
3. Prea mult detergent și prea mult balsam pentru rufe
FOLLOW ME
Dacă detergentul e în cantitate prea mare, murdăria se va acumula pe haine, iar mașina va lăsa un miros neplăcut. De aceea, citește cu atenție informațiile legate de dozare de pe ambalaj și nu uita de un recipient pentru măsurare. Dacă lucrurile sunt foarte murdare, spală-le în două cicluri.
4. Speli lenjeria la mașină
Dacă le bagi la mașină sutienele se întind rapid și nu își mai mențin forma, așa că cel mai bine e să le speli de mțnă. Același lucru e valabil și pentru lenjeria de mătase și pentru costumele de baie.
5. Folosești înălbitor pentru lucrurile confecționate din elastin, lycra sau spandex
Înălbitoarele care conțin clor sunt un remediu destul de agresiv, slăbind fibrele țesăturii, așa că nu ar trebui să abuzezi de ele, mai ales când vorbim despre haine din elastin, lycra sau spandex. Acestea își pot pierde rapid elasticitatea. Poți avea grijă de articolele din aceste materiale spălându-le în apă rece și evitând să le calci.
6. Speli blugii prea des
Producătorii de blugi recomandă să nu îi bagi deloc la mașină dacă vrei ca aceștia să-și păstreze culoarea pentru mai mult tip. Dacă nu ești gata să le urmezi sfatul, încearcă măcar să alternezi blugii ca să-i speli mai rar.
7. Usuci rufele într-un mod incorect
Nu abuza de uscarea automată, deoarece hainele tale se vor uza mai repede și se vor decolora. De asemenea, nu usca automat materialele subțiri și delicate. Nu usca prea tare hainele, deoarece îți va fi mai greu să le calci. Nu pune pe umerașe articolele din lână sau împletite, ca să nu își piardă forma. Pune-le pe un prosop, pe o suprafață orizontală. Înainte de a-ți pune hainele pe umeraș, scutură-le pentru a evita să se mototolească.
Citește și: 5 SECRETE despre SPĂLATUL HAINELOR pe care nu ți le-a spus NIMENI
Iată câteva dintre secretele angajaților din spălătoriile de la hoteluri – poate te vor inspira și te vor ajuta să ai niște lucruri perfecte:
1. Încărcarea mașinii de spălat
Ideal ar fi să încarci mașina în proporție de 80%. Dacă pui foarte multe haine în ea, acestea nu vor fi spălate așa cum ar trebui.
2. Temperatura apei
Temperatura optimă a apei este de 40-60 de grade – aceasta dezinfectează și curăță. Dacă îți speli rufele la o temperatură mai mică, bacteriile și acarienii de pe lenjerie ți prosoape nu vor fi distruse, iar apa fierbinte poate afecta țesăturile.
Citește MAI JOS și: 12 greșeli pe care le faci când speli hainele
3. Metode de curățare
În loc de balsam, care se acumulează în timp și întărește prosoapele, personalul hotelurilor folosește oțet alb. Adaugă 100ml de oțet la clătire pentru a avea o lenjerie moale.
4. Luptă cu petele
Pentru a scoate petele de ulei, presară niște zahăr sau amidon peste ele și apoi spală-le normal. Sucul de tomate și sosurle ies cu ajutorul WD-40. Aplică-l pe pată și lasă-l 5-10 minute, apoi spală lucrul respective în apă rece. Pentru a scoate petele de sudoare de pe lucrurile albe, folosește mai întâi un detergent la 40 de grade, apoi pornește ciclul de spălare cu înălbitor.
Poți scăpa de petele de vin și cafea dacă înmoi hainele timp de o oră în apă cu sare (1 lingură pentru fiecare litru de apă), iar apoi le speli normal. Poți albi lucrurile albe îngălbenite cu ajutorul bicarbonatului de sodiu – vei scăpa și de mirosurile neplăcute. Adaugă jumătate de cupă de bicarbonate de sodiu peste detergent și spală cu apă caldă.
5. Uscarea
Experții recommandă să usuci hainele afară la soare, dacă e posibil. Dacă trebuie să folosești proframul de uscare al mașinii de splălat, pune o minge în interior, pentru a te asigura că prosoapele rămân pufoase.
De asemenea, ține cont și de următoarele lucruri:
1. Nu ghici cât de mult detergent trebuie să folosești. Urmează instrucțiunile de pe pachet și măsoară cât îți trebuie, ca să nu fie afectată performanța curățării.
2. Nu rămâne la același ciclu de spălare și la aceleași setări. Un singur ciclu nu se potrivește tuturor hainelor. Folosește funcția „normală”, pentru „delicate” sau altele cu apă mai caldă, care scot petele mai bine și albesc și chiar unele care mototoesc hainele mai puțin.
3. Nu uita să cureți sertarul pentru detergent. Mașina ta de spălat are probabil un sertar pentru detergent și balsam. Scoate-l ți curăță-l cât mai des posibil, ca apa să nu se evapore și să nu cauzeze mirosuri neplăcute.
4. Nu abuza de mașina de spălat – unele lucruri nu trebuie să fie spălate după fiecare purtare.
5. Închide mereu hainele cu fermoar, dacă nu vrei să îți distrugă alte haine.
6. Verifică etichetele produselor – au informații utile care te pot ajuta să economisești timp și bani.
7. Nu uita să îți sortezi hainele închise de cele deschise, dacă nu vrei să te trezești cu un caleidoscop de culori.
Citește și: 12 greșeli pe care le faci când speli hainele
Pentru a avea haine frumoase și imaculate, trebuie să înveți să le speli corect, căci există niște greșeli mărunte pe care de multe ori le ignorăm.
Din păcate, aceste greșeli îți pot ruina hainele dacă nu le iei în seamă la timp:
1. Sortarea necorespunzătoare. În afară de a ține cont de culoare, trebuie să acorzi o atenție deosebită și tipului de țesătură. De exemplu, hainele de lână ar trebui spălate separat și NICIODATĂ nu ar trebui să amesteci prosoapele cu hainele realizate din fibre sintetice.
2. Folosești prea mult detergent. Acest lucru poate duce la obținerea de prea multă spumă, care poate colecta murdăria în locuri strâmte, precum gulerul. În acest mod, hainele vor fi tot murdare și nu e rezultatul pe care ți-l doreai, nu?
3. Nu acorzi atenție fermoarelor. Înainte de a fi băgate la spălat, fermoarele trebuie închise pentru a nu agăța alte haine.
4. Închizii nasturii hainelor. Nasturii ar trebui să rămână deschiși, altfel se pot desprinde.
5. Utilizezi prea mult înălbitor. Înălbitorul face ca țesăturile să devină mai puțin durabile și se pot rupe cu ușurință.
6. Speli costumele de baie în mașina de spălat. Costumele de baie, precum și alte haine făcute din spandex sau elastan nu ar trebui spălate în mașina de spălat. Acestea ar trebui spălate manual în apă rece.
7. Folosești un singur ciclu pentru perne și pături. Dacă speli pernele și păturile în mașina de spălat, alege să faci 2 spălări, pentru că spuma poate rămâne în interiorul pernei.
8. Speli hainele fără să le sortezi.
9. Folosești balsam de rufe pentru prosoape. Balsamul are niște compuși care reduc capacitatea de absorbție, așa că nu ar trebui să le folosești pe prosoape.
10. Pui prea mult haine în mașină în același timp. Nu ar trebui să supraîncarci mașina de spălat, deoarece poate duce la o defalcare.
11. Utilizezi detergenți foarte scumpi. Pentru mulți dintre detergenții folosiți, există mulți înlocuitori de uz casnic ieftini: sare poate face haine arata mai luminoase și creta ajută la eliminarea petelor. Sucul de lămâie poate fi folosit pentru a face haine mai moi și mai aromat.
12. Nu acorzi suficentă atenție cuvei. Nu închide mașina de spălat după ciclul, și dă-i timp să se usuce. O dată pe lună rulează un ciclu de curățare cu apă caldă și oțet.
sursa: brightside.me