#JURNAL DE BEBE

7 întrebări care le chinuie pe proaspetele mămici

Scris de Ela Crăciun la 05 februarie 2019

Pentru o proaspătă mămică, primele zile alături de bebeluș sunt o listă lungă de „de ce-uri” și emoții. Pentru că primesc foarte des întrebări care reflectă aceste nedumeriri, am făcut o listă cu întrebările pe care le primesc cel mai des și răspunsurile la ele:

1. De ce strănută bebelușii?

În primele zile, vei observa că bebelușul strănută ocazional, dar nu trebuie să te îngrijorezi. Asta nu înseamnă că este răcit, ci că organismul lui încearcă să se adapteze la noul mediu. Bebelușii strănută pentru a elimina particule care au ajuns în nări, din cauza luminii puternice, la care încă nu sunt adaptați, sau pentru a îndepărta lichidul amniotic rămas cavitatea nazală. Dacă bebelușul tău nu prezintă și alte simptome de răceală sau nu are o respirație îngreunată, nu trebuie să îți faci probleme.

2. De ce sughiță bebelușii?

Sughițul e provocat de obicei de dilatarea stomacului sau din cauză că stomăcelul este plin cu aer sau lapte, caz în care diafragma se stimulează și se contractează repetitiv. Pentru bebeluș nu e deloc deranjant sau dureros.

3. De ce au bebelușii mânuțele reci?

După naștere, copilașul nu este complet dezvoltat, iar sistemul său circulator nu furnizează sângele în întregime în corp. În prima perioadă, sângele este transmis către organele vitale (inimă, plămâni, sistem digestiv și urinar). De aceea sângele ajunge mai puțin către piciorușe și mâini, fluxul sanguin redus ducând la răcirea membrelor. Acesta este și motivul pentru care degețelele de la mâini și picioare sunt palide și reci. Durează aproximativ 3 luni până când sistemul circulator se reglează, iar pe măsură ce bebelușul devine mai activ, circulația sângelui se îmbunătățește.

4. Care e temperatura normală a bebelușului?

Cel mai sigur mod de a măsura temperatura copilului este termometrul rectal. Temperatura normală a bebelușului este de 37.8 grade. Dacă temperatura e mai mică de 36.4 grade celsius, mai adăugați un strat de hăinuțe.

5. Bebelușii au nevoie de apă?

Bebelușii nu au nevoie de apă, pentru că prin alăptare primesc toată hidratarea de care au nevoie, indiferent dacă e vorba de alăptare la sân sau prin formulă. Stomăcelul lor este micuț, apa umple stomacul și astfel el nu mai mănâncă atât cât are nevoie. Totodată, rinichii lui nu sunt complet dezvoltați și vor fi suprasolicitați. După 6 luni se pot introduce 30-60 de ml între mese, dar numai apă plată.

6. Ce temperatură ar trebui să fie în camera bebelușului?

Pentru sugari, temperatura perfectă în cameră este cuprinsă între 21 – 21 grade Celsius. Găsiți aici detalii despre cum trebuie îmbrăcat bebelușul în funcție de temperatura din cameră.

7. Care e temperatura la care facem băița?

Chiar dacă nouă ni se pare frig, temperatura ideală pentru băița bebelușului este de 36-37 grade.

Vă aștept în continuare întrebările pe pagina mea de facebook sau pe contul de instagram. Sper că am lămurit cât mai multe curiozități și că de acum veți fi mai liniștite când bebelușul strănută sau are mânuțele reci. 🙂

 

 

Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!

Ce veți învăța de la acest curs:

Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul

Vei ști cum să îl faci să ia în greutate

Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil

Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții

Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți

Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil

Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău

Vei primi o listă de produse pe care să le cumperi

Vei învăța când și cum să introduci alimente în diversificare pentru a seta obiceiuri alimentare sănătoase pentru toată viața

Fiecare mămică va primi kit-ul bebelușului fericit, dar și alte surprize și cadouri din partea sponsorilor evenimentului.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Alţii au citit şi despre:


8 thoughts on "7 întrebări care le chinuie pe proaspetele mămici"

 1. Mirabela Matei spune:

  Multumim frumos pentru articol foarte util pentru noi mamicile. ☺

 2. Mirabela Matei spune:

  Si pe mine ma punea maica-mea sa imbrac copilul ca ii este frig!

 3. Elena Ramona Sovoiu spune:

  36- 37 de grade la baita?
  Probabil voiai sa spui 26 27
  Noi faceam baita la 25-25,5 si acum tot asa este

 4. Hortensia Stefan spune:

  Toate informatiile le-am gasit in video despre ingrijirea bebelusului dupa nastere. Asistenta/dr neonatolog( nu stiu functia doamnei din video) e foarte faina.

 5. Ica Trandafir spune:

  Util sfat.Multumim

 6. Mirabela Matei spune:

  Cred ca temperatura apei este de 37 de grade.

 7. Amalia spune:

  Elena Ramona Sovoiu,cum sa spui că temperatura apei este 25 -26C grade???Nu crezi ca apa este prea rece pt copil??

 8. Anca spune:

  Temperatura apei la 37 de grande. In camera a spus ideal 21 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--