7 lucruri FASCINANTE care se întâmplă în corpul tău atunci când DORMI

În corpul tău se întâmplă lucruri stranii atunci când ajungi în brațele lui Morfeu și te deconectezi pentru câteva ore.

Iată niște exemple concrete:

1. Mușchii tăi sunt paralizați

Când ajungi în faza cea mai profundă de somn, REM (Rapd Eye Movement), mușchii membrelor tale sunt complet paralizați și, temporar, e imposibil să te miști. Există o tulburare de somn în care această paralizie se menține pentru câteva secunde sau minute după ce te trezești – cei cu narcolepsie trec prin asta.

2. Ochii tăi se mișcă la viteză maximă

Există cinci stadii ale somnului, fiecare mai profundă decât cea de dinainte. Când s-au încheiat toate, ciclul reîncepe. Ultima (REM) e cea mai activă și începe la 60-90 de minute după ce ai adormit. Ochii se mișcă la viteză maximă fără ca tu să fii conștient de asta, fiindcă mintea se concentrează la ceea ce visezi.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

3. E eliberat un hormon de creștere

Acesta e responsabil pentru regenerarea oaselor, a mușchilor și a țesuturilor. Când dormi, produerea acestei substanțe e activată în tot corpul. Ea contribuie la vindecarea rănilor și la reînnoirea celulelor.

4. Îți scrâșnești dinții

Acest fenomen se numește bruxism. Unii oameni se pot trezi cu dureri puternice de maxilar după ce și-au scrâșnit dinții toată noaptea. Bruxismul poate să aibă cauze morfologice, precum nealinierea corectă a maxilarului sau poate să aibă cauze psihologice și să fie un mod de a elibera tensiunea emoțională și stresul acumulat în timpul zilei.

5. Simți excitare sexuală spontană

Asta se întâmplă și la bărbați și la femei în timpul ultimei faze a somnului. Atunci creierul are nevoie de mai mult oxigen și de o circulație mai rapidă a sângelui. Asta afectează fiecare organ din corp, inclusiv pe cele intime, ceea ce duce la activarea hormonilor sexuali.

6. Creierul tău eliberează informația acumulată și inventează povești

Creierul nostru construiește vise din amintirile din viața de zi cu zi și din materialul din subconștient. Experiența recentă se combină cu informațiile păstrate de ani de zile – amintiri, traume, emoții, sentimente.

7. Creierul tău se repară și se detoxifiază singur

Când dormi, creierul tău elimină reziduurile acumulate în timpul zilei. Mecanismul e denumit sistemul glimfatic și îi permite creierului să scape de informația inutilă și să acumuleze ceea ce crede că e vital.

Citește și: Ce spune despre tine POZIȚIA în care DORMI

Cercetările psihologice au descoperit un fapt interesant: orice schimbare în relația unui cuplu afectează imediat pozițiile de dormit. Cel mai important lucru nu este poziția pe care o aveți când vă puneți în pat. Poziția în care dormiți toată noaptea și vă treziți în dimineața este singura care contează cu adevărat.

Care e pozția voastră?

1.

1-2-9307415

Este populară în rândul cuplurilor căsătorite atunci când viața lor de familie este încă pasională și plin de tandrețe și iubire.

2.

2-2-1589515

Această poziție este foarte comună printre acei parteneri care mențin o legătură puternică între ei și comunică foarte mult.

3.

3-2-6258528

Ambii parteneri dorm pe spate. De obicei, o persoană oferă stabilizare, în timp ce celălalt  sprijină capul pe umărul partenerului lor, făcându-l mai dependent. Acest cuplu are o mare chimie, dar, uneori, una dintre ele consideră că este un pic incomod să fie forțat să ia punctul de vedere (și în acest caz, poziția) celuilalt în considerare.

4.

4-2-3598117

Această poziție este foarte asemănătoare cu cea precedentă, dar mult mai intimă. Este foarte frecvente în rândul cuplurilor care nu se tem să-și arate în mod constant sentimentele.

5.

5-2-2513921

Aceste cupluri sunt, de obicei, foarte fericite și se bucură cu adevărat de relațiile lor. Este poziția care reflectă respectul reciproc al spațiului personal. Spatele lor se atinge,  dovadă că este extrem de important pentru ei să simtă prezența partenerului în apropiere.

6.

6-2-2532063

Aceasta poziție poate însemna că acel cuplu a mers la somn după o ceartă. Cu toate acestea, există o explicație alternativă: ambii parteneri sunt, probabil, persoane foarte independente, centrate pe sine, care necesită o mulțime de spațiu personal.

7.

6415760-6-1472727155-650-c3d27c2d3f-1-1473055105-3715564

Partenerii care tind să se întindă peste tot în pat sunt de obicei cei care simt nevoia să se afirme, mai degrabă decât arată sentimentele partenerului. Comportamentul lor în relații este adesea foarte egoist și se reflectă în obiceiurile lor de dormit.

8.

8-2-5797238

Aceasta este una dintre pozițiile cele mai complicate, cu cel puțin două interpretări posibile:
Poziția reflectă o relație fără pasiune – cel puțin unul dintre parteneri se simte în acest fel. El/ea simte că nu mai este nevoie de niciun contact fizic sau este pur și simplu nemulțumit de partenerul său.
În al doilea caz, partenerul care întoarce spatele dorește să obțină mai multă atenție.

9.

9-2-8965958

De obicei, cuplurile care dorm așa au parte de armonie în familie și se bucură de încredere. Dau reciproc libertate păstrând în același timp un „pod” mic pentru a atinge și se simt reciproc, chiar și pe timp de noapte.

10.

7-2-6596616

Aceasta pozitie indica relații armonioase și pasionante în același timp. Poziția este foarte populară în primii câțiva ani de căsătorie. Partenerul din spatele, de obicei, joacă un rol dominant în astfel de relații. Celălalt partener, dimpotrivă, se bucură de sentimentul de a fi protejat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.