8 ACTIVITĂȚI ZILNICE care îți afectează COLOANA fără să-ți dai seama

Șira spinării este ceea ce îți susține întregul corp. Indiferent ce vârstă ai avea, e important să ai grijă de ea. Iată câteva activități zilnice care dăunează coloanei tale vertebrale:

8. Mutarea obiectelor grele aflate la înălțime

Când te întinzi pentru a ajunge la ceva, coloana vertebrală se întinde. Acum imaginează-ți cât de mare e presiunea când toată greutatea unei valize (fie ea și goală) se prăbușește de-odată. E ca și când ai arunca o piatră pe un balon. Desigur, discurile nu sunt afectate așa rapid, însă consecințele pot fi negative dacă repeți acțiunea în mod regulat.

Dacă trebuie să iei ceva greu de sus, folosește un scaun pentru a reduce presiunea la un nivel minim.

7. Periatul dinților

Atunci când stăm pe loc, presiunea coloanei este mult mai mare decât atunci când mergem. Dacă trebuie să stai în picioare câteva ore întregi pe zi, ar trebui să găsești un mod de a scădea influența proastă asupra coloanei tale. Atunci când te speli pe dinți e simplu – sprijină-te de perete sau de chiuvetă cu mâna liberă.

FOLLOW ME

6. Spălatul vaselor

Atunci când spălăm vasele, stăm de regulă pe jumătate aplecați, cu brațele încordate. Din cauza acestei poziții, discurile intervertebrale din zona toracică se uzează rapid, cee ace duce la dureri între omoplați. Poți evita acest lucru punându-ți un scaun sau altceva asemănător sub genunchi atunci când trebuie să speli vasele, pentru a mai scădea presiunea.

5. Schimbarea roților de la mașină

Orice proprietar de mașină de mâna a doua știe că schimbarea roților îți poate provoca o durere de spate care să dureze întreaga zi. Evită să te apleci deasupra roții. În loc de asta, stai pe pământ lângă roată, astfel încât ochii tăi să fie la același nivel cu aripa mașinii.

4. Căratul pungilor de la supermarket

În ciuda realității deprimante conform căreia supermarketurile fac anual milioane de pungi de unică folosință, nu te feri niciodată să cumperi două pungi. Câțiva bănuți în plus îți pot scuti coloana de niște presiune. Amintește-ți că obiectele grele ar trebui să fie ridicate cu genunchii îndoiți. Pentru cele mai multe femei, ceva e greu atunci când depășește 2 kg, iar pentru cei mai mulți bărbați, atunci când depășește 5 kg. Cară pungile cu ambele mâini, cu greutatea distribuită egal.

3. Spălatul podelelor

Dacă nu în fiecare zi, cel puțin o dată pe săptămână ne curățăm casa, torturându-ne cu brutalitate coloanele. Brațe și picioare încordate, mișcări iuți ale brațelor, greutăți ridicate – toate aceste lucruri și sună periculoase. Nu curăța podelele cu mâinile și o cârpă. Folosește mai bine un mop.

2. Legarea șireturilor

Orice lucru pe care îl facem în poziție aplecată ne afectează discurile intervetebrale. Sub presiune constantă, substanțele nutritive ies din coloană, care se aplatizează. Rezultatul? Durerea în diverse zone ale coloanei. O nouă provizie de elemente nutritive sosește abia atunci când corpurile noastre se simt confortabil – când dormim, de pildă. De aceea, e important să fii atent/ă la senzațiile care provin din zona spatelui peste zi, ca să nu îl pui la încercare. Leagă-ți șireturile stând așezat, cu un picior ridicat.

1. Căratul unui rucsac

Rucsacurile sunt foarte populare printre studenți, dar dacă sunt foarte grele și sunt ținute incorect, ele pot avea un impact negativ asupra coloanei. Ele au două bretele pentru un motiv – folosește-le pe amândouă pentru a distribui greutatea în mod egal. Alege un rucsac care să aibă bretele largi și moi – acestea absorb mai bine șocul și scad presiunea asupra gâtului și coloanei vertebrale.

Citește și: 7 pași pentru a-ți CORECTA postura și e evita DURERILE DE SPATE! Toți cei care lucrează la birou ar trebui să le citească!

O postură corectă îţi garantează sănătate, îți dă încredere și chiar te ajută să pari mai slabă. Totuși, multe persoane stau cu spatele arcuit, mai ales când lucrează la calculator. Iată câteva exerciții și trucuri simple care te vor ajuta să-ți îndrepți spatele și să păstrezi rezultatul:

1. Salutul


Du-ți mâinile la spate și împreunează-ți palmele ca în imagine. E important ca linia brațelor, de la cotul drept la cotul stâng, să fie dreaptă. Omoplații trebuie să se apropie. Menține poziția timp de 10 secunde.

2. Lacătul


Du un braț la spate, ridică-l pe celălalt și apropie-l de omoplați. Prinde-ți mâinile într-un lacăt, îndreptând cotul brațului ridicat în sus. În 5 secunde, schimbă brațele.

3. Rotiri


Fără să-ți schimbi poziția părții inferioare a corpului, du-ți mâinile în spatele capului și întoarce partea superioară a trunchiului, astfel încât umerii să fie perpendiculari cu spătarul scaunului. Menține poziția timp de 5 secunde, apoi întoarce-te spre dreapta.

4. Spate arcuit


Stai pe marginea unui scaun și du-ți mâinile în spatele capului. Arcuiește-ți spatele și privește tavanul. Încet, dă-ți capul pe spate, privind în continuare în sus. Sprijină-l de spătarul scaunului.

5. Întindere


Așază-te ca în imagine. Asigură-te că ambii omoplații și fundul ating peretele. Încordează abdomenul și respiră profund de câteva ori.

6. Căzătură


Acest exercițiu e continuarea celui de dinainte. Fără să te depărtezi de perete, ridică brațele în lături și înclină-ți ușor corpul în față, fără să-ți îndoi genunchii. Menține poziția timp de zece secunde.

7. Pentru a-ți mneține postura, stai într-un mod special


Așază-te pe marginea unui scaun, du un picior în spate (cu cât mai departe, cu atât mai bine) și pe celălalt în față. Această postură te va ajuta să-ți îndrepți spatele și să-l menții așa, ca să-ți păstrezi echilibrul. Așază-te în această poziție după ce ai făcut câteva dintre exercițiile de mai sus.

Pe lângă provocarea durerilor de spate, statul prelungit pe scaun crește rolul de boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, tromboflebita, hemoroizi), obezitate, diabet și chiar depresie. Orice persoană care stă în șezut mai mult de 6-8 ore pe zi va suferi de dureri de spate, mai devreme sau mai târziu.

Statul prelungit pe scaun este nociv pentru sănătate chiar dacă, atunci când pleci de la birou ești o persoană activă. Metodele cele mai eficiente de prevenire a durerilor de spate constau în pauze la fiecare 40-50 de minute (cu ridicare de pe scaun), evitarea de a sta cu picioarele încrucișate, încercarea de sta cu spatele cat mai drept și gimnastică medicală, care prin tonifierea musculaturii spatelui constituie o metodă extrem de eficientă de prevenire a durerilor.

Citește și: 7 EXERCIȚII care te scapă de DURERILE de spate

Cu durerea de spate nu e de glumit. Indiferent dacă ai un stil de viață extrem de activ sau unul dominat de sedentarism, fiecare dintre noi riscăsă-și deterioreze coloana vertebrală prin activitățile de zi cu zi.

Dacă te confrunți cu dureri de spate, iată câteva exerciții simple, dar foarte eficiente care le vor îndepărta.

Exercițiul 1

Stai pe spate. Îndoaie genunchiul drept. Întinde piciorul stâng deasupra capului. Prinde-l cu ambele mâini de sub genunchi și trage-l spre trunchi. Menține această mișcare de tragere 30 de secunde. Repetă acest exercițiu de două ori pentru ambele picioare.

exercitiul-1-6325961

Exercițiul 2

Stai pe spate și și îndoaie ambele picioare de la genunchi. Prinde-ți piciorul stâng cu ambele mâini de la genunchi și trage-l spre trunchi. Menține poziția pentru 20 de secunde. Repetă exercițiul de două ori pentru ambele picioare.

exercitiul-2-8132280

Exercițiul 3

Stai pe spate. Întinde-ți brațul într-o parte, în unghi drept cu corpul. Întinde-ți piciorul stâng astfel încât să fie drept. Înceară să-ți întinzi piciorul drept spre partea stângă, cât să îți atingă mâna stângă. Menține poziția pentru 20 de secunde. Repetă exercițiul de două ori pentru ambele picioare.

exercitiul-3-8627611

Exercițiul 4

Stai pe spate și îndoaie-ți piciorul stâng la genunchi. Plasează jumătatea de jos a piciorului drept în diagonală peste coapsa stângă, cu genunchiul în lateral. Trage-ți cu atenție piciorul drept spre cap. Menține poziția pentru 30 de secunde. Schimbă poziția picioarelor și repetă.

exercitiul-4-6994240

Exercițiul 5

Sprijină-te de podea cu genunchiul drept și întinde-l pe cel stâng în urma ta. Acesta ar trebui să fie îndoit la genunchi. Menține poziția pentru 30 de secunde. Repetă exercițiul schimbând poziția.

exercitiul-5-5727022

Exercițiul 6

Întinde-te pe partea dreaptă. Îndoaie-ți piciorul stâng de la genunchi, prinzându-ți glezna cu mâna (stângă). Trage cu atenție de gleznă, tensionând astfel mușchii din coapsa stângă. Coloana nu ar trebui să se îndoaie prea mult. Menține această poziție timp de 30 de secunde. Apoi întinde-te pe partea dreaptă și repetă exercițiul.

exercitiul-6

Exercițiul 7

Stai cu mâinile întinse către o masă. Întinde-ți corpul înainte, îndoind puțin și genunchii, până când poți atinge marginea mesei cu ambele mâini. Brațele ar trebui să fie întinse și capul la nivelul umerilor. Menține această poziție 10 secunde. Apoi stai drept și înclină-ți corpul în fiecare parte.

exercitiul-7

După ce vei fi făcut toate astea, garantat te vei simți grozav!

sursa: brightside.me

Citește și: 6 teste simple prin care să îți EVALUEZI SĂNĂTATEA

E important să ai grijă atât de mintea cât și de trupul tău. Asta îți va permite să ai încredere în deciziile pe care le faci, îți va da energie și te va menține în formă, îâi va îmbunătăți sănătatea fizică, vei avea parte de mai multă distracție și vei fi un model pentru familie și prieteni. Orice schimbare în stilul de viață e o îndeletnicire continua. Schimbările necesită mult timp. A fi bine înseamnă să fii atent la sănătatea ta și să faci alegeri sănătoase în legătură cu dieta și exercițiile fizice. Aceasta va fi cea mai importantă investiție pe care o poți face pentru viața ta.

Ai grijă de sănătatea ta având o dietă echilibrată – gătește-ți acasă, caută să ai la îndemână gustări sănătoase, mănâncă numai când ți-e foame, nu când ești plictisit/ă, trist/ă sau enervat/ă. Contează să mănănci o varietate de alimente (fructe, legume, surse de protein, produse lactate și cereale integrale), dar cu moderație. Concentrează-te pe a te simți confortabil, nu sătul/ă după ce mănânci.

Nu uita de exercițiile fizice – cu ajutorul lor poți preveni problemele serioase de inimă și diabetul. Nu sta prea mult în fața unui ecran și fă mișcare pe afară.

De asemenea, nu neglija nici aspectul verificării stării tale de sănătate. Dacă a merge la spital nu este activitatea ta preferată, dar încă îți pasă de sănătatea ta, atunci acest articol este pentru tine.
Iată câteva teste simple pentru a ține evidența stării tale de sănătate:

Ochii

Închide un ochi, și depărtează-te cu trei-cinci pași de monitor. Aruncă o privire la cercul de mai sus. Verifică dacă unele dintre liniil par mai întunecate decât altele. În cazul în care răspunsul este da, atunci ar trebui să vizitezi un oftalmolog, deoarece ai făcut probabil astigmatism.

Flexibilitatea

Pentru a efectua acest test, stai pe podea, întinde-ți picioarele în față, și încearcă să-ți atingi laba picioarelor cu vârfurile degetelor. Dacă poți face acest lucru cu ușurință, atunci corpul tau este în mare formă. Dacă ar fi fost dificil, ar fi o idee bună să te apuci de yoga, pilates,sau înot pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea corpului si pentru a preveni slăbirea excesivă a articulatiilor.

Inima

Stai liniștit/ă timp de cinci minute în tăcere, și apoi pune-ți patru degete pe partea interioară a încheieturii mâinii. Găsește pulsul. Măsoară-l timp de un minut, un minut este considerat numărând numărul de bătăi. Pentru adulți și copii peste zece ani, numărul normal de bătăi este de 60-100 pe minut. Mai mult sau mai puțin e semn de probleme cu tensiunea arterială. Cu toate acestea, nu îți pune singur/ă un diagnostic, ci mergi la doctor.

Degetele

4-4-4355219

Toarnă niște apă foarte rece într-un pahar, și înmoaie-ți degetele în el timp de 30 de secunde. În cazul în care vârfurile degetelor devin albe sau albastre, atunci ai o problemă cu circulația sângelui. O scădere semnificativă a temperaturii (sau o senzație neplăcută) pot provoca contracții ale vaselor de sânge care aprovizionează degetele de la mâini, picioare, nasul și urechile. Ca rezultat, acestor părți ale corpului lipsește cantitatea potrivită de sânge și amorțesc. Ar trebui să eviți schimbările bruște ale temperaturii.

Sistemul respirator

5-4-7267233

Aprinde un chibrit, și întinde mâna ținându-l în fața ta. Respiră adânc pe nas și apoi expiră pe gură Apoi, în timp ce face acest lucru încercând să stingi flacăra. De câte încercări ai nevoie pentru a o stinge? Dacă îți trebuie foarte multe, se poate să ai un sistem respirator slăbit. Acest lucru ar putea fi cauzat de fumat, de lipsa de exerciții fizice, sau de o boala cronică a căilor respiratorii.

Retenţia de lichide

7-4-6453368

Apasă partea superioară sau interioară a piciorului cu degetul mare. În cazul în care există încă o adâncitură pe picior la câteva secunde după ce ați luat degetul, atunci e posibil să ai o problem cu retenția de fluide. Este recomandat să reduci cantitatea de sare din dieta ta și să eviți consumul produselor alimentare procesate.

Tiroida

6-4-1259792

Închide ochii, întinde-ți brațele în fața ta, împrăștie degetele în lateral, și roagă pe cineva să îți pună în mâini o foaie subțire de hârtie. În cazul în care bucata de hârtie și degetele tale încep să tremure, ar trebui să vizitezi un endocrinolog.

Aceste teste nu îți oferă un diagnostic decisive și pot indica o varietate de boli. Cu toate acestea, dacă observe oricare dintre simptomele de mai sus, nu ar trebui să le ignori. Mergi la medic pentru o consultație minuțioasă.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.