8 FAPTE ILEGALE pe care le faci și TU

Chiar dacă ai senzația că internetul este un spațiu liber, că poți face orice vrei tu și te poți bucura de oportunitățile pe care le oferă, specialiştii atrag atenţia că există şi legi care reglementează mediul virtual.

Iată 10 lucruri ilegale pe care le faci frecvent pe internet fără să-ți dai seama că sunt interzise:

1. Blocarea reclamelor

Deşi pot fi deranjante, reclamele de tip pop-up sau unele bannere au totuşi un rol important, pentru că acestea „plătesc” pentru conţinutul pe care utilizatorul în vede în mod gratuit. Astfel, în anumite cazuri, blocarea lor prin diverse aplicaţii poate fi ilegală.

2. Crearea de GIF-uri sau meme-uri

Deși parodierea este legală, este ilegal să folosești materiale aflate sub copyright, dacă autorul nu şi-a dat acordul.

FOLLOW ME

3. Descărcarea de fişiere şi utilizarea lor fără permisiune

Mulţi dintre internauţi ignoră complet faptul că este ilegală copierea sau descărcarea fişierelor găsite cu ajutorul unei simple căutări pe Google. O astfel de acţiune poate avea consecinţe serioase dacă proprietarul sau autorul fişierelor respective nu şi-a dat permisiunea pentru download şi distribuţie.

4. Conectarea la reţelele Wi-Fi nesecurizate

Uneori, chiar dacă reţelele permit conectarea, acest lucru poate fi ilegal dacă utilizatorul nu respectă anumite condiţii impuse de furnizor. Spre exemplu, conectarea la reţeaua Wi-Fi a unui restaurant poate fi ilegală dacă nu eşti client al localului.

5. Crearea de reţele private virtuale pentru mascarea IP-ului

Potrivit sursei citate, acest lucru este ilegal, deşi mulţi utilizatori din România îl fac pentru a putea accesa anumite site-uri.

6. Crearea de conturi false pe reţelele de socializare

Este ilegal ca un utilizator să pretindă că este altcineva pe Facebook sau Twitter, spre exemplu. Conturi care parodiază trebuie să precizeze în mod clar acest lucru.

7. Crearea de cont pe Facebook, sub vârsta reală

În mod normal, minorii care nu au implinit 13 ani nu au voie să-şi facă un cont pe celebra reţea de socializare. Acest lucru este precizat în secţiunea de Termeni şi Condiţii.

8. Încărcarea pe YouTube a clipurilor aflate sub proprietate intelectuală

Este ilegală încărcarea de clipuri din concerte sau episoade din diverse seriale. Publicarea de conţinut aflat sub copyright este un delict.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.