8 secrete care fac prăjiturile mai gustoase

Se apropie Paștele și ne așteaptă câteva zile de pregătiri intense. Trebuie să umplem mesele cu preparate tradiționale și deserturi pentru invitați, familie și copii. Nu există timp de pierdut cu dulciuri care nu ies perfect de la prima încercare!

Aș putea trăi doar cu desert, iar copiii au moștenit pofta mea. Nu le interzic total, ci le dau libertatea să aleagă variantele mai sănătoase. Acest lucru înseamnă mai multe ore petrecute în bucătărie, încercând să adaptez rețetele, ca deserturile mele să fie mai bune și mai sănătoase decât cele pe care le putem cumpăra. 

În noua mea carte „365 de mese fără griji! 101 rețete ușoare pentru diversificare şi copii mofturoși” vei găsi multe sfaturi practice pentru rețete mai gustoase, care te vor ajuta să înjumătățești orele petrecute în bucătărie. Până când vei găsi timpul necesar să o răsfoiești filă cu filă, am ales câte tips-uri prin care să transformi prăjiturile obișnuite în deserturi pentru care să primești o mulțime de aprecieri. 

1. Cum faci blatul mai pufos?

Am aflat secretele blatului pufos de la Ana Mirecea (cunoscută ca SuperTanti)  și am simțit că trebuie să le împărtășesc. Ca să se omogenizeze ușor și să rămână pufos după coacere, trebuie să îl prepari din ingrediente aflate la temperatura camerei. Scoate-le din frigider cu cel puțin 4 ore înainte să începi să gătești. Începe întotdeauna prin a bate ouăle până formează spumă chiar dacă rețeta cele să le separi sau nu. Ce ai mai putea face pentru a obține un blat aerat este să cerni făina și să amesteci cu o spatulă, cu mișcări largi și ușoare.

2. De ce nu se întărește spuma din albușuri?

Spuma de albuș care se întărește repede nu conține niciun ingredient magic, ci doar puțină sare. Ouăle trebuie ținute, de asemenea, la temperatura camerei înainte de preparare. Este foarte important ca atunci când le separi să ai grijă să nu îți scape niciun pic de gălbenuș. Un alt truc pe care bucătarii îl folosesc este să bați ouăle într-un vas de cupru, deoarece contactul cu acest metal ajută la stabilizarea spumei. Ai nevoie, de asemenea, de un mixer cu putere mare. Exact ca și în cazul maionezei, evită să schimbi direcția în care mixezi.

3. Cum să faci Pasca mai repede și mai gustoasă?

La multe petreceri mi s-a întâmplat să renunț la Pasca din cauza aluatului. Prefer să pregătesc pască fără blat, care are mai puține calorii, decât cea tradițională și este mai gustoasă. Se prepară rapid, amestecând brânză dulce, cu smântâna, ouăle și făina. Mie îmi place să pun și multe stafide. 

 

 

4. Cu ce poți înlocui zahărul în prăjituri?

Știm cu toții că zahărul în exces nu face bine nimănui, așa că, atunci când aveți posibilitatea, puteți reduce cantitatea acestuia sau îl puteți înlocui cu variante mai sănătoase. În funcție de preparat, poți alegi dintr-o mulțime de îndulcitori naturali:

  • Sirop de arțar 
  • Miere (doar în deserturile care nu se coc, altfel devine toxică)
  • Sirop de agave
  • Stevia 
  • Zahăr de cocos

5. Cum faci cremele pentru prăjituri acasă?

O bază excelentă pentru cremă, în care poți adăuga cu fructe, cacao sau nuci se prepară repede din lapte, zahăr, ouă și puțin amidon, încălzite treptat la foc mic și amestecate încontinuu până se îngroașă. 

Poți să pregătești o frișca proaspătă acasă doar din smântână lichidă cu conținut mare de grăsime. De asemenea, le putem înlocui cu unturi sănătoase din nuci, cum ar fi cel de arahide, migdale sau fistic. Nouă ne plac foarte mult și gemurile pe care le primi de la bunici.

6. Cu ce însiropezi blaturile?

Chiar şi blaturile care s-au uscat puțin în timpul coacerii, devin moi şi pufoase dacă sunt însiropate îndeajuns. După ce se răcesc, înmoaie-le cu lapte cald, vegetal cu siropuri de fructe, cum ar fi cel din compot. Pentru adulți, poți încerca să le însiropezi cu cafea aromată cu rom sau amaretto.

7. Ce topping-uri sănătoase adăugi la prăjituri?

Îmbunătățește prăjiturile adăugând nuci, fistic, bucăți de fructe sau stafide în blat sau topping. Dau un gust mai bun, o textură plăcută, dar au și valoare nutrițională și aduc un aport de vitamine și minerale.

8. Adaugă coajă de lămâie bio!

Coajă de lămâie rasă oferă o aromă deosebită oricărui desert, iar nouă ne place foarte mult. Este recomandat să alegi lămâi bio, care nu au strat de ceară pe coajă și nu au fost tratate cu chimicale. Dacă nu ai găsit lămâi bio, încearcă să le lași 10 minute în apă cu bicarbonat de sodiu sau să folosești un detergent special pentru fructe și legume pentru a curăța coaja. 

Îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol. Aștept să  încerci și tu sfaturile mele și să-mi spui cum ți-au ieșit dulciurile anul acesta. Sunt sigură că vei pregăti deserturi pentru care toată lumea îți va cere rețeta. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

2 comentarii pe “8 secrete care fac prăjiturile mai gustoase

  1. Asaftei Simona says:

    Chiar sunt utile informațiile și imi prind foarte bine ,pe multe nici nu le știam .Vreau să încerc și eu anul acesta pasca fără blat ,fetele mele sunt innebunite după pască ,le place și cozonacul ,dar pasca este preferata lor .Mulțumim pentru toate informațiile pe care le împarți cu noi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.