8 tipuri de alimente ale căror ingrediente te vor pune pe gânduri

Produsele alimentare pe care le cumperi de la magazin conțin adesea ingrediente adiționale. Iată mai multe informații despre ce se găsește cu adevărat în mâncarea noastră – nu spunem că nu ar trebui să le mai mănânci deloc, ci doar că ar trebui să controlezi consumul lor, mai ales în cazul copiilor:

8. Ketchup

Concentratul de aici este un piure care conține roșii și amidon de porumb. Cantitatea de roșii din concentrate depinde de calitatatea ketchup-ului și variază între 6% și 10%. Când se prepară ketchup-ul, se adaugă adesea sirop de porumb care să ajute la conservare și care să îl facă mai vâscos.

7. Surimi

Carnea folosită la producerea acestui aliment vine de la o specie ieftină de pește. Fileul este curățat, se fac eforturi pentru a i se înlătura mirosul de pește și apoi este tăiat. Celelalte ingrediente sunt: sarea, zahărul, proteinele din soia, uleiul vegetal, coloranții alimentarii și aditivii.

6. Chipsurile din cartofi

Chipsurile se fac adesea din cartofi reconstituiți, nu din cartofi proaspeți, care sunt ciudat de asemănători cu detergentul de rufe. Acrilamida, o substanță carcinogenă, se acumulează în timpul procesării termale a chipsurilor. La unele mărci s-a descoperit că aceste cimicale sunt depășesc nivelul de siguranță cu 1000%.


5. Fulgii de porumb

Unele mărci conțin ulei de palmier. În cele mai multe dintre ele se poate găsi sirop de porumb. Acesta conține o cantitate mare de fructoză – ceea ce nu este menționat pe ambalaj. Din cauza cantității mari e zahăr și amidon de porumb, copiii nu ar trebui să îi mănânce în fiecare zi la micul dejun.

4. Iaurtul de fructe

Umplutura de fructe conține amidon de porumb, zahăr, aromatizator, coloranți și regulatori de aciditate. Amidonul de porumb, gelatina, alginatul de sodiul și guma de rășină sunt folosite ca stabilizatori. Cele mai bune iaurturi conțin lapte integral și bacterii sănătoase (pe ambalaj ar trebui să fie indicată cantitatea de bifidobacterii și acid lactic).

3. Nutella

Pentru producerea acestui produs de ciocolată se folosește adesea ulei de palmier. Printre celelalte ingredient se numără vanilia, emulsificatorii, agenții de îngroșare și aromatizatorii. Nu cumpăra cremă de ciocolată care să aibă și un strat alb, deoarece e mai probabil ca acesta să conțină ulei de palmier și mai puțină cacao. Oricum, nu ar trebui să consumi o cantitate mai mare de două lingurițe pe zi.


2. Ciocolata albă

Ciocolata ar trebui să conțină numai unt de cacao, dar acesta este diluat adesea cu ulei de palmier, de cocos sau cu unt de shea. Printre celelalte ingredient se numără emulsificatorii (cel mai adesea lecitina), aromatizatorii și aditivii. Ciocolata de calitate ar trebui să fie tare și să se sfărâme atunci când o rupi.

1. Laptele condensat

Laptele condensat este produs prin evaporarea unui lichid care derivă din lapte. Producătorii reduc adesea cantitatea de lapte și folosesc grăsimi vegetale și agenți de îngroșare pentru ca acesta să ajungă la consistența dorită.

Sfaturi generale pentru alegerea produselor alimentare
Regula generală: cu cât mai puține ingrediente conțin un produs, cu atât este mai sănătos să-l mănânci.

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre alimentele pe care le cumperi cel mai des

Atunci când ne uităm prin rafturile magazinelor, luăm de obicei lucrurile care ne atrag atenția, dar procedăm oare corect? Faptul că ceva arată bine nu garantează că are un gust bun sau beneficii pentru sănătatea noastră. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi numai produsele sănătoase și naturale:

1. Brânza tare

Atunci când cumperi brânză tare trebuie să fii atent/ă la o serie de lucruri: culoarea trebuie să fie uniform și să nu aibă cruste albe; găurile trebuie să fie de mărimi egale și distribuite în mod uniform; dacă apeși brânza ușor și nu revine la forma originală, ar fi mai bine să nu o cumperi.

2. Carnea

Carnea trebuuie să fie roz, nu roșu închis. Fii atent/ă la porțiunile grase – acestea trebuie să fie clare și strălucitoare. Dacă apeși pe ea, carnea trebuie să se întoarcă mereu la forma orginală și să se lipească de mână.

3. Cafeaua măcinată

Alege cafea cu preț mediu: e puțin probabil ca un produs ieftin să fie de calitate, dar unul scump va avea probabil același gust cu unul accesibil. O cafea măcinată bună nu e ambalată în recipiente de plastic – numai în unele de metal sau de sticlă. Valabilitatea sa nu trebuie să depășească 18 luni.

4. Mierea


Mierea naturală trebuie să fie transparentă și să aibă o culoare uniformă. Mierea de bună calitate e foarte dulce și are o aromă specifică. Când freci o picătură de miere între degete, aceasta ar trebui să se dizolve ușor și să se absoarbă în piele.

5. Înghețata

Când îți alegi o înghețată, citește-i întotdeauna ingredientele. Desertul cu gust de fructe nu are mereu ingrediente naturale. În cel mai bun caz are nuci sau jeleu. Înghețatele conțin adesea mulți conservanți.

6. Ciocolata

Și când îți alegi o ciocolată trebuie să fii atent/ă la ingredient – cu cât e mai amară, cu atât e mai bună. Un produs de calitate trebuie neapărat să conțină cacao. Orice varietate a acestui component este un indiciu al proastei calități. În plus, e de preferat să cumperi ciocolată care conține ulei de cacao, nu vegetal.

7. Pește

Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii colorați – ochii opaci și ieșiți în afară sunt un semn că peștele nu e prea proaspăt. Branhiile trebuie să fie de un roșu intens (numai când au fost golite de sânge pot fi roz), iar corpul trebuie să fie flexibil. Atunci când îl iei în mână, coada trebuie să atârne liber.

8. Pâinea

Pâinea proaspătă nu este niciodată tare. Nu cumpăra pâine ambalată – asta ajută ca produsul să rămână moale pentru mai mult timp, dar gustul îi dispare destul de rapid.


9. Arpagic

Uită-te la marginea dintre partea alba și cea verde a arpagicului. Produsul e bun dacă aceasta nu e gradată.

10. Gelatina

Nu e un secret că gelatina e obținută prin fierberea pielii, tendoanelor, ligamentelor și oaselor de porci sau vacă. Înlocuiește-o cu agar-agar. Este un produs vegan, care îți păstrează mâncarea solidă la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.