9 greșeli pe care le fac oamenii care au animale de casă

Proprietorii de animale știu cel mai bine cum să-și arate iubirea și afecțiunea – și nu numai pentru animale. Totuși, câinii nu înțeleg toate gesturile noastre așa cum ne-am aștepta. Iată mai multe informații despre acest subiect:

1. Săruturile și îmbrățișările

Uneori e greu să te abții să nu iei în brațe un cățel. Cu toții adorăm să îi ridicăm, să îi sărutăm și să îi îmbrățișăm, dar el nu înțelege acest lucru la fel ca noi. În lumea animalelor nu există asemenea expresii de afecțiune, așa că ei nu înțeleg prea bine ce se întâmplă.

2. Trezirea

Atunci când un membru al familiei noastre sau un prieten adoarme pe canapea, încercăm să-l acoperim încet cu o pătură, ca să nu se trezească. Nu e nevoie să îți învelești animăluțul, dar nu ar trebui, într-adevăr, să îl trezești, ca să nu îi provoci un stres neplăcut. De asemenea, nu îl mângâia.

3. Privirea animalului

FOLLOW ME

De cele mai multe ori simțim disconfort când cineva se uită fix la noi. În lumea animal, privitul în ochi sugerează pericol și faptul că trebuie să se pregătească pentru atac. Dacă vrei să îți admire animăluțul, fă în așa fel încât să nu se simtă agitat.

4. Supărarea din cauza boacănelor

Dacă lași o bucată de carne pe masă sau undeva unde animalul tău de companie poate să ajungă, nu ar trebui să fii prea surprins/ă că nu o mai găsești acolo. Animalele vor mânca lucrurile pe care le găsesc – iar acest lucru se întâmplă din vina ta, nu din vina lor. Pentru ele e ceva normal. Dacă ți se întâmplă ceva de genul ăsta, nu uita de instinctele sale și nu îl provoca certându-l.

5. Comenzile numeroase

„Adu mingea! Vino aici! Unde îți sunt jucăriile?” – toate aceste comenzi și întrebări fac ca animalul tău de companie să fie agitat, deși tu ai vrut doar să vă jucați cu mingea.

6. Odihna și lenea

Ca și oamenii, animalele de companie au nevoie de activitate fizică. Lipsa mobilității duce la obezitate, ceea ce ar putea provoca probleme cu încheieturile sau chiar o durată de viață mai scurtă. Plimbările și jocurile vor fi bune și pentru proprietar.

7. Liniștirea animalelor

Animalele simt când ceva nu este în regulă. De exemplu, dacă lor nu le place să facă baie și noi le spunem că totul e în regulă, nu prea sunt șanse să ne creadă. Uită de acest gen de fraze și poartă-te nomal, mai ales în cazul unei situații care îi provoacă agitație.

8. Împărțirea dulciurilor cu ei

Sigur, e greu să reziști unor ochișori strălucitori și pofticioși care te privesc de sub masă, dar ai grijă – mâncarea noastră nu le face mereu bine. Dacă îți dorești ce e mai bun pentru animalul tău de companie, alcătuiește-i o dietă potrivită pentru el, bbine echilibrată.

9. Credința că o tăviță e suficientă pentru toate animăluțele

Bineînțeles că ar fi mai bine ca toate animalele din casă să folosească aceeași tăviță, dar acest lucru e destul de complicat, fiindcă de obicei ele sunt independente. Încearcă să iei mai multe tăvițe.

 

15 indicii UTILE pentru a înțelege comportamentul unui CÂINE

Înțelegerea limbajului corpului unui câine este esențială pentru a forma o relație puternică și de încredere cu prietenul tău cu patru picioare. Iată niște ilustrații pentru a vedea ce vrea să-ți spună câinele tău sau oricare altul.

Coada

Câinele dă din coada coborâtă

Dacă dă încet din coadă, nu înțelege ce se întâmplă și te întreabă ce vrei să faci. Dacă dă rapid, înseamnă că înțelege că tu comanzi.

Coada e ridicată și tremură ușor

Câinele îți contestă autoritatea.

Coada e ascunsă între picioare

Acesta e un semn că animalul e speriat, că îi e frică de durere sau că nu se simte confortabil. Dacă stă așa des, fără motive aparente, ar trebui să-l duci la veterinar.

Ochii

Ochii sunt larg deschiși, în alertă

Așa încearcă animalul tău să îți atragă atenția. Te provoacă și vrea să îi răspunzi ferm.

Câinele privește pe furiș și clipește

Asta înseamnă că e gata de joacă. Dacă privește mult cu coada ochiului, ar putea însă să aibă dureri.

Urechile

Urechile stau drepte, în sus, ori sunt înclinate înainte

Asta arată că animalul e curios și reacționează la orice eveniment nou din mediul său.

Urechile sunt lipite de cap

Câinele e speriat. Dacă are doar urechea stângă lăsată în jos, e din cauză că sunt prin preajmă oameni necunoscuți, de care se teme.

Chipul

Câinele cască

Asta înseamnă că animalul e morocănos și agitat. Dacă el face asta după ce ai căscat tu, înseamnă că e foarte atașat de tine.

Câinele își linge fața

Câinii fac asta când sunt stresați sau când simt presiune ori pericol.

Câinele își arată dinții, dar nu mârâie

Asta înseamnă că animalul își protejează teritoriul. Câinii fac așa când mănâncă, de multe ori.

Atitudinea

Câinele se întoarce pe o parte și își expune burtica

Îți arată că are încredere în tine și vrea să îl placi. Dacă îl mângâi pe burtică, îi arăți că ești mulțumit d el.

Câinele își pune capul pe genunchiul stăpânului

Dacă face asta înseamnă că vrea atenție și că are nevoie de tine. Dacă îți atinge mâinile cu nasul, vrea să-l mângâi.

Câinele își pune laba pe genunchiul cuiva

Dacă face asta cu o privire încrezută, încearcă să domine. Atunci e recomandat să te uiți fix în ochii lui și să îi dai laba la o parte.

Câinele are una din labele din față ridicate

Câinele vrea să îți ceară ceva. Poate că îi e foame sau vrea să se joace. Uneori, câinii (mai ales cei de vânătoare) fac asta când observă ceva interesant.

Câinele se întoarce cu spatele

Această acțiune înseamnă că are încredere în tine.

Câinele se scutură

Câini pot face asta (ca atunci când se scutură de apă după baie) ca un mod de a scăpa de tensiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.