8 LUCRURI care erau foarte DIFERITE atunci când au fost INVENTATE

Totul se schimbă odată cu trecerea timpului – noi tehnologii apar în viața noastră, obiectele obișnuite capătă noi funcții etc. Uneori, nici nu știm cum arătau primele versiuni ale lucrurilor pe care le folosim mereu. Iată câteva lucruri care demonstreză că progresul nu doar ne simplifică viețile, ci și schimbă obiectele obișnuite până nu șe mai poți recunoaște:

1. Televizorul

Prima producție în masă a televizorului a avut loc în Germania, în 1934. O cutie mare de lemn cu un ecran mic și imagine neclară îl costa pe cumpărător 445$ (adică echivalentul a aproape 7000$ în zilele noastre). E dificil să crezi asta uitându-te la plasmele extraordinar de subțiri de azi, cu diagonalele lor uriașe, care pot fi găsite practice în toate magazinele de electronice.

2. Ochelarii de soare

Primii ochelari de soare nu au fost făcuți pentru a-i proteja pe oameni de soare, ci de zăpadă. Locuitorii din Nordul îndepărtat îi confecționau din lemn, oase și alte material, lăsându-le niște deschizături înguste pentru ochi – astfel puteau să vadă pe măsură ce zăpada creștea. Astăzi, ochelarii nu sunt numai un mod de a te apăra de lumina soarelui, dar și un accesoriu foarte la modă.

3. Camerele digitale

FOLLOW ME

Astăzi, pentru a surprinde pe peliculă momentele frumoase, e suficient să apeși butonul unui telefon sau al unui aparat foto micuț și multifunctional. În 1975 însă era nevoie de un dispozitiv care cântărea 3.6 kg, care funcționa cu ajutorul a 16 baterii. Chiar puteai să spui că a fi fotograf era o meserie grea – la propriu.

4. Hârtia igienică

Hârtia a început să fie folosită în scopuri sanitare în China încă din anul 589 î.Hr. A început însă să fie folosită special pentru asta în 1857, fiind tăiată în pătrate și păstrată în pachetele. Primele role, asemănătoare cu ceea ce cunoaștem astăzi, au apărut în anii 1880 în Marea Britanie și erau numite „bigudiuri de hârtie”.

5. Mașina de spălat

5-59-553x1200-8789088

Prima mașină de spălat a fost patentată în 1851 și abia dacă semăna cu mașinile de spălat de azi – dar avea un manual de instrucțiuni. Ele puteau spăla 10-15 cămăși deodată, dar pentru asta trebuia să înhămezi zece catâri. E bine să știi că astăzi mașinile de spălat trebuie să fie „hrănite” numai cu electricitate, nu cu fân.

6. Burghiul

Astăzi, apeși pe un buton, iar gaura dorită este gata. Burghiul electric se pare că a fost inventat în secolul XIX. Cu mult înainte de asta, în Roma antică se foloseau burghiuri de mână, pentru care oamenii trebuiau să depună eforturi considerabile.

7. Calculatorul

Primele calculatoare sau, mai precis, primele aritmometre, realizau numai patru operații simple: adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea. Mai mult decât atât, calitatea rezultatului nu depindea de mașină, ci de acuratețea și grija persoanei care făcea calculele. În zilele noastre, calculatoarele sunt mult mai simple, mai eficiente și, cel mai important, mai compacte. Probabil nu era foarte ușor să cari după tine în fiecare zi prima versiune a calculatoarelor.

8. Tampoanele

Femeile au început să folosească tampoane chiar înainte de epoca noastră, dar acestea erau departe de produsele de igienă care se găsesc pe rafturile oricărui magazin în zilele noastre. În diferite țări, au fost făcute din papirus, lână, hârtie, ferigă și erau adesea bandatate. Tampoanele moderne de bumbac au apărut abia în anii 30 ai secolului trecut.

Citește și: Așa arătau cele mai VECHI obiecte ale lumii atunci când au fost INVENTATE

Dăm peste tehnologii noi la tot pasul, dar rareori stăm să ne întrebăm cum arătau obiectele pe care le folosim zi de zi acum câteva sute sau chiar mii de ani.

Iată niște exemple:

1. Cea mai veche pereche de șosete (1,500 ani)

Șostele de lână din Egipt se purtau cu sandale și au fost create între anii 300 – 499 îHr. Au fost descoperite în secolul 19.

2. Cea mai veche rețetă păstrată (5,000 ani)

Aceasta este o rețetă pentru berea sumeriană, datând din anul 3,000 îHr.

3. Cea mai veche pereche de ochelari (800 ani)

Acești ochelari au fost descoperiți în Canada, Baffin Island. Protejau ochii de razele soarelui reflectate de zăpadă.

4. Cea mai veche sculptură a unui om (35,000 – 40,000 ani)

Sculptura lui Venus a fost descoperită în Peștera Hohle Fels din Germania. Experții spun că sculptorul necunoscut a folosit un colț de mamut.

5. Cel mai vechi pantof (5,500 ani)

Cel mai vechi pantof găsit vreodată era făcut din piele de bou și a fost descoperit într-o peșteră din Armenia. S-a păstrat datorită ierburilor și îngrășămintelor de oaie.

6. Cei mai vechi pantaloni (3,300 ani)

Au fost găsiți în vestul Chinei. Erau făcuți din lână și sunt decorați cu modele complexe. Au aparținut probabil unui nomad din Asia.

7. Cel mai vechi sutien (500 ani).

Acest sutien a fost purtat de cineva din Austria în perioada 1390 – 1495. Deși e cel mai vechi sutien care s-a păstrat, în manuscrise e descris ca „săculețe pentru sâni”.

8. Cea mai veche poșetă (4,500 ani)

A fost descoperită în Germania de azi. De-a lungul miilor de ani, pielea și alte materiale s-au degradat. Numai dinții de câine, care serveau, probabil, ca decorație și protecție, s-au păstrat.

9. Cel mai vechi membru artificial (3,000 ani)

Datorită degetelor de lemn, persoana care le avea putea merge și putea chiar purta sandale (încălțămintea obișnuită din Egiptul antic).

10. Cel mai vechi instrument muzical (40,000 ani)

Acest flaut din os a fost descoperit în Sudul Germaniei. Primele instrumente muzicale au fost create de oameni din oase de păsări și colți de mamut. Se spune că muzica le-a oferit oamenilor homo sapiens un avantaj în fața neanderthalienilor.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.