Adesea uităm de spatele nostru pur şi simplu pentru că nu-l vedem. Nu observăm că ne aplecăm, fiindcă mușchilor le lipsește activitatea fizică. Rezultatul e că mușchii devin slabi, apărând niște cute enervante. Iată, deci, câteva exerciții simple, dar eficiente pentru a-ți tonifica mușchii spatelui, pe care le poți face acasă, timp de 2-3 săptămâni:
1. Aplecări înainte
Stai dreaptă, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Apleacă-te în față, fără să-ți îndoi genunchii. Încearcă să ating podeaua cu mâinile.
2. Aplecări laterale
Stai dreaptă, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Ridică o mână și pune palma pe ceafă. În mâna cealaltă ține o ganteră. Coboar-o, aplecându-te ușor.
3. Flotări
FOLLOW ME
Stai în poziție de scândură. Schimbă centrul de gravitație către brațe. Coboară-ți corpul, îndoindu-ți brațele de la coate. Revino la poziția inițială.
4. Poziția fundă
Stai pe burtă, cu brațele întinse. Curbează-ți spatele, ridicându-ți capul, brațele și picioarele în același timp. Apucă-ți gleznele. Inspiră adânc. Stai în această poziție timp de câteva secune. Expiră, relaxează-ți mușchii, apoi revino la poziția inițială.
5. Superman
Stai pe burtă, cu brațele și piicioarele întinse. Ridică-le în același timp, curbându-ți spatele. Stai în această poziție timp de câteva secunde, apoi revino la poziția inițială.
6. Ridicări ale spatelui pe o minge
Stai pe burtă pe o minge. Fixează-ți picioarel pe podea, depărtate la nivelul umerilor. Pune-ți mâinile pe ceafă. Ridică-ți și coboară-ți umerii și spatele, ținându-ți spatele drept.
7. Podul
Acest exercițiu e foarte eficient pentru spate, dar ar putea fi periculos. Încearcă să-l faci numai de câteva ori pe săptămână. Stai pe spate, cu picioarele îndoite de la genunchi. Presează-ți palmele pe podea, deasupra capului. Ridică-ți încet șoldurile, apoi umerii, curbându-ți spatele. În punctul cel mai înalt, menține poziția timp de câteva secunde. Încearcă să revii la poziția inițială coborându-ți ușor spatele spre podea.
Citește și: 7 pași pentru a-ți CORECTA postura și e evita DURERILE DE SPATE! Toți cei care lucrează la birou ar trebui să le citească!
O postură corectă îţi garantează sănătate, îți dă încredere și chiar te ajută să pari mai slabă. Totuși, multe persoane stau cu spatele arcuit, mai ales când lucrează la calculator. Iată câteva exerciții și trucuri simple care te vor ajuta să-ți îndrepți spatele și să păstrezi rezultatul:
1. Salutul
Du-ți mâinile la spate și împreunează-ți palmele ca în imagine. E important ca linia brațelor, de la cotul drept la cotul stâng, să fie dreaptă. Omoplații trebuie să se apropie. Menține poziția timp de 10 secunde.
2. Lacătul
Du un braț la spate, ridică-l pe celălalt și apropie-l de omoplați. Prinde-ți mâinile într-un lacăt, îndreptând cotul brațului ridicat în sus. În 5 secunde, schimbă brațele.
3. Rotiri
Fără să-ți schimbi poziția părții inferioare a corpului, du-ți mâinile în spatele capului și întoarce partea superioară a trunchiului, astfel încât umerii să fie perpendiculari cu spătarul scaunului. Menține poziția timp de 5 secunde, apoi întoarce-te spre dreapta.
4. Spate arcuit
Stai pe marginea unui scaun și du-ți mâinile în spatele capului. Arcuiește-ți spatele și privește tavanul. Încet, dă-ți capul pe spate, privind în continuare în sus. Sprijină-l de spătarul scaunului.
5. Întindere
Așază-te ca în imagine. Asigură-te că ambii omoplații și fundul ating peretele. Încordează abdomenul și respiră profund de câteva ori.
6. Căzătură
Acest exercițiu e continuarea celui de dinainte. Fără să te depărtezi de perete, ridică brațele în lături și înclină-ți ușor corpul în față, fără să-ți îndoi genunchii. Menține poziția timp de zece secunde.
7. Pentru a-ți mneține postura, stai într-un mod special
Așază-te pe marginea unui scaun, du un picior în spate (cu cât mai departe, cu atât mai bine) și pe celălalt în față. Această postură te va ajuta să-ți îndrepți spatele și să-l menții așa, ca să-ți păstrezi echilibrul. Așază-te în această poziție după ce ai făcut câteva dintre exercițiile de mai sus.
Pe lângă provocarea durerilor de spate, statul prelungit pe scaun crește rolul de boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, tromboflebita, hemoroizi), obezitate, diabet și chiar depresie. Orice persoană care stă în șezut mai mult de 6-8 ore pe zi va suferi de dureri de spate, mai devreme sau mai târziu.
Statul prelungit pe scaun este nociv pentru sănătate chiar dacă, atunci când pleci de la birou ești o persoană activă. Metodele cele mai eficiente de prevenire a durerilor de spate constau în pauze la fiecare 40-50 de minute (cu ridicare de pe scaun), evitarea de a sta cu picioarele încrucișate, încercarea de sta cu spatele cat mai drept și gimnastică medicală, care prin tonifierea musculaturii spatelui constituie o metodă extrem de eficientă de prevenire a durerilor.
Citește și: 7 EXERCIȚII care te scapă de DURERILE de spate
Cu durerea de spate nu e de glumit. Indiferent dacă ai un stil de viață extrem de activ sau unul dominat de sedentarism, fiecare dintre noi riscăsă-și deterioreze coloana vertebrală prin activitățile de zi cu zi.
Dacă te confrunți cu dureri de spate, iată câteva exerciții simple, dar foarte eficiente care le vor îndepărta.
Exercițiul 1
Stai pe spate. Îndoaie genunchiul drept. Întinde piciorul stâng deasupra capului. Prinde-l cu ambele mâini de sub genunchi și trage-l spre trunchi. Menține această mișcare de tragere 30 de secunde. Repetă acest exercițiu de două ori pentru ambele picioare.
Exercițiul 2
Stai pe spate și și îndoaie ambele picioare de la genunchi. Prinde-ți piciorul stâng cu ambele mâini de la genunchi și trage-l spre trunchi. Menține poziția pentru 20 de secunde. Repetă exercițiul de două ori pentru ambele picioare.
Exercițiul 3
Stai pe spate. Întinde-ți brațul într-o parte, în unghi drept cu corpul. Întinde-ți piciorul stâng astfel încât să fie drept. Înceară să-ți întinzi piciorul drept spre partea stângă, cât să îți atingă mâna stângă. Menține poziția pentru 20 de secunde. Repetă exercițiul de două ori pentru ambele picioare.
Exercițiul 4
Stai pe spate și îndoaie-ți piciorul stâng la genunchi. Plasează jumătatea de jos a piciorului drept în diagonală peste coapsa stângă, cu genunchiul în lateral. Trage-ți cu atenție piciorul drept spre cap. Menține poziția pentru 30 de secunde. Schimbă poziția picioarelor și repetă.
Exercițiul 5
Sprijină-te de podea cu genunchiul drept și întinde-l pe cel stâng în urma ta. Acesta ar trebui să fie îndoit la genunchi. Menține poziția pentru 30 de secunde. Repetă exercițiul schimbând poziția.
Exercițiul 6
Întinde-te pe partea dreaptă. Îndoaie-ți piciorul stâng de la genunchi, prinzându-ți glezna cu mâna (stângă). Trage cu atenție de gleznă, tensionând astfel mușchii din coapsa stângă. Coloana nu ar trebui să se îndoaie prea mult. Menține această poziție timp de 30 de secunde. Apoi întinde-te pe partea dreaptă și repetă exercițiul.
Exercițiul 7
Stai cu mâinile întinse către o masă. Întinde-ți corpul înainte, îndoind puțin și genunchii, până când poți atinge marginea mesei cu ambele mâini. Brațele ar trebui să fie întinse și capul la nivelul umerilor. Menține această poziție 10 secunde. Apoi stai drept și înclină-ți corpul în fiecare parte.
După ce vei fi făcut toate astea, garantat te vei simți grozav!
sursa: brightside.me
Citește și: 6 teste simple prin care să îți EVALUEZI SĂNĂTATEA
E important să ai grijă atât de mintea cât și de trupul tău. Asta îți va permite să ai încredere în deciziile pe care le faci, îți va da energie și te va menține în formă, îâi va îmbunătăți sănătatea fizică, vei avea parte de mai multă distracție și vei fi un model pentru familie și prieteni. Orice schimbare în stilul de viață e o îndeletnicire continua. Schimbările necesită mult timp. A fi bine înseamnă să fii atent la sănătatea ta și să faci alegeri sănătoase în legătură cu dieta și exercițiile fizice. Aceasta va fi cea mai importantă investiție pe care o poți face pentru viața ta.
Ai grijă de sănătatea ta având o dietă echilibrată – gătește-ți acasă, caută să ai la îndemână gustări sănătoase, mănâncă numai când ți-e foame, nu când ești plictisit/ă, trist/ă sau enervat/ă. Contează să mănănci o varietate de alimente (fructe, legume, surse de protein, produse lactate și cereale integrale), dar cu moderație. Concentrează-te pe a te simți confortabil, nu sătul/ă după ce mănânci.
Nu uita de exercițiile fizice – cu ajutorul lor poți preveni problemele serioase de inimă și diabetul. Nu sta prea mult în fața unui ecran și fă mișcare pe afară.
De asemenea, nu neglija nici aspectul verificării stării tale de sănătate. Dacă a merge la spital nu este activitatea ta preferată, dar încă îți pasă de sănătatea ta, atunci acest articol este pentru tine.
Iată câteva teste simple pentru a ține evidența stării tale de sănătate:
Ochii
Închide un ochi, și depărtează-te cu trei-cinci pași de monitor. Aruncă o privire la cercul de mai sus. Verifică dacă unele dintre liniil par mai întunecate decât altele. În cazul în care răspunsul este da, atunci ar trebui să vizitezi un oftalmolog, deoarece ai făcut probabil astigmatism.
Flexibilitatea
Pentru a efectua acest test, stai pe podea, întinde-ți picioarele în față, și încearcă să-ți atingi laba picioarelor cu vârfurile degetelor. Dacă poți face acest lucru cu ușurință, atunci corpul tau este în mare formă. Dacă ar fi fost dificil, ar fi o idee bună să te apuci de yoga, pilates,sau înot pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea corpului si pentru a preveni slăbirea excesivă a articulatiilor.
Inima
Stai liniștit/ă timp de cinci minute în tăcere, și apoi pune-ți patru degete pe partea interioară a încheieturii mâinii. Găsește pulsul. Măsoară-l timp de un minut, un minut este considerat numărând numărul de bătăi. Pentru adulți și copii peste zece ani, numărul normal de bătăi este de 60-100 pe minut. Mai mult sau mai puțin e semn de probleme cu tensiunea arterială. Cu toate acestea, nu îți pune singur/ă un diagnostic, ci mergi la doctor.
Degetele
Toarnă niște apă foarte rece într-un pahar, și înmoaie-ți degetele în el timp de 30 de secunde. În cazul în care vârfurile degetelor devin albe sau albastre, atunci ai o problemă cu circulația sângelui. O scădere semnificativă a temperaturii (sau o senzație neplăcută) pot provoca contracții ale vaselor de sânge care aprovizionează degetele de la mâini, picioare, nasul și urechile. Ca rezultat, acestor părți ale corpului lipsește cantitatea potrivită de sânge și amorțesc. Ar trebui să eviți schimbările bruște ale temperaturii.
Sistemul respirator
Aprinde un chibrit, și întinde mâna ținându-l în fața ta. Respiră adânc pe nas și apoi expiră pe gură Apoi, în timp ce face acest lucru încercând să stingi flacăra. De câte încercări ai nevoie pentru a o stinge? Dacă îți trebuie foarte multe, se poate să ai un sistem respirator slăbit. Acest lucru ar putea fi cauzat de fumat, de lipsa de exerciții fizice, sau de o boala cronică a căilor respiratorii.
Retenţia de lichide
Apasă partea superioară sau interioară a piciorului cu degetul mare. În cazul în care există încă o adâncitură pe picior la câteva secunde după ce ați luat degetul, atunci e posibil să ai o problem cu retenția de fluide. Este recomandat să reduci cantitatea de sare din dieta ta și să eviți consumul produselor alimentare procesate.
Tiroida
Închide ochii, întinde-ți brațele în fața ta, împrăștie degetele în lateral, și roagă pe cineva să îți pună în mâini o foaie subțire de hârtie. În cazul în care bucata de hârtie și degetele tale încep să tremure, ar trebui să vizitezi un endocrinolog.
Aceste teste nu îți oferă un diagnostic decisive și pot indica o varietate de boli. Cu toate acestea, dacă observe oricare dintre simptomele de mai sus, nu ar trebui să le ignori. Mergi la medic pentru o consultație minuțioasă.
sursa: brightside.me