Peste câteva zile intru în luna a 8-a și deja sunt în stadiul în care îmi spun „rezistă! mai e puțin”. Pe de-o parte sunt normal, emoțiile, dar pe de altă parte orice femeie care a trecut prin cel puțin o sarcină știe cât de grele sunt ultimele luni.
Sunt fix în perioada în care bebelușul crește cel mai mult și face mișcări tot mai surprinzătoare și dureroase. Și în tot acest timp eu trebuie să planific tot ce am de făcut atunci când se va naște, să mă ocup de toate lucrurile de care am nevoie, de redecorat camera… O am și pe Alesia care e ca un titirez pe lângă mine… iar sarcina e din ce în ce mai avansată și lucrurile se schimbă foarte mult. Noroc că Alex nu mă solicită foarte mult, ba chiar e destul de grijuliu când e în preajma mea și încearcă să mă menajeze.
Contracțiile false sunt din ce în ce mai dese, sânii se pregătesc pentru lactație și cauzează dureri. În luna a 8-a retenția de lichide e la cote maxime, făcând mâinile și picioarele să fie umflate, respirația e mai dificilă, arsurile la stomac sunt frecvente și supărătoare. Hormonii își fac de cap și stările extreme la care puteți trece o să vă zăpăcească și pe voi și pe cei din jur. Pentru mămicile care sunt la primul copil, anxietatea poate fi copleșitoare.
Aaa.. și toți oamenii îți spun „vaaaai, ce mare s-a făcut” care înseamnă de fapt că tu te-ai făcut mare și știi că nu te mai încape nimic. 🙈 Din fericire încă mi-am păstrat numărul la pantofi, dar cu hainele e o adevărată provocare… Chiar nu e de mirare că abia așteptați să se nască bebelușul, nu?
Îngrijirea din luna a 8-a luni de sarcină este foarte importantă. Eu am făcut o listă cu sfaturi adunate din experiența mea de la celelalte două sarcini, dar și de la specialiști și doctorița care îmi supraveghează sarcina:
Ce să faci:
1. Exerciții de respirație:
Sunt multe momente în care îmi simt respirația tăiată, mă simt obosită și fără vlagă. Tocmai din acestă cauză e important să facem exerciții de respirație și să nu ne bazăm doar pe instinctele noastre. Încercați să faceți câteva serii de exerciții de tip inspiră-expiră și încercați să respirați profund pentru a vă îmbunătăți starea.
2. Exerciții Kegel
Făcute în timpul sarcinii, exercițiile Kegel întăresc și întind mușchii pelvieni, care susțin uretra, și te pregătesc pentru problemele care apar în sarcină sau după naștere. Sunt ușor de făcut și le poți face absolut oriunde. Tot ce trebuie să faci e să îți contractezi 5-10 secunde mușchii pelvieni (exact ca atunci când încerci să oprești fluxul de urină), apoi să-i relaxezi. Încercați să faceți 10-20 de astfel de seturi de exerciții pe zi.
3. Hidratarea
Hidratarea în luna a 8-a vă va ajuta cu problemele la stomac și scăderea zahărului din sânge. Beți cât mai multă apă și sucuri naturale pentru a oferi corpului vostru multe minerale.
4. Postura
Menținerea unei poziții bune în orice moment este o necesitate absolută pentru a evita presiunea asupra nervului sciatic. Burtica te face să te simți din ce în ce mai greoaie și să dormi cu dificultate. Încercați să vă întoarceți și să vă întindeți confortabil ori de câte ori aveți ocazia.
5. Planul de naștere:
În luna a 8-a e deja cazul să faci un plan de naștere dacă încă nu aveai unul. Deja trebuie să pui la punct detaliile cu doctorul în ceea ce privește cum vei naște, dacă și ce fel de anestezii vei face. Trebuie să faci o listă cu toate lucrurile de care ai nevoie în timpul nașterii, dar și cu ce îți mai trebuie prin casă pentru a-l întâmpina pe bebe.
6. Alimentația și dietă
Asigurați-vă că aveți o dietă hrănitoare, indiferent dacă simțiți sau nu că vă e foame. Ar fi bine să nu ajungeți în punctul în care să simțiți că vă e foarte foame și să aveți un program regulat de mese și gustări. Copilașul se dezvoltă cel mai mult în luna a 8-a și acțiunile mămicii vor influența greutatea pe care o va avea în momentul nașterii.
7. Sport
Cu siguranță, în luna a 8-a sportul e ultimul lucru pe care vrei să-l faci. Dar trebuie! Măcar câteva întinderi și poziții de yoga. Am făcut acum ceva timp un video în care alături de Beatrice Olaru vă arătam ce exerciții simple puteți face. 🙂
8. Învață să delegi sarcini
Pentru mămicile care obișnuiau să le facă pe toate s-ar putea dovedi o mare provocare, știu. Dar trebuie să înveți să accepți ajutorul pentru a reuși să te odihnești mai bine. Acest lucru nu e valabil doar în luna a 8-a. După ce apare cel mic pe lume chiar nu vei mai avea nicio șansă să faci totul singură, așa că mai bine te-ai obișnui să „dai ordine”.
Ce să nu faci:
1. Alimente care trebuie evitate:
Veți lupta cu arsuri la stomac și alte probleme intestinale, așa că ar fi bine să evitați: uleiurile alimentare, mâncărurile picante, mâncare nesănătoasă, alimentele care conțin acizi sau alimentele care declanșează constipația.
2. Fumatul și alcoolul
Cred că nu mai are sens să dezvolt de ce au un mare NU în față.
3. Stres:
Veți avea de-a face cu stres emoțional și fizic, așa că încercați să vă controlați gândurile negative pentru că pot avea un impact negativ asupra bebelușului.
Sarcina este o experiență care îți schimbă viața. Iar în lunile care urmează, viața ta va fi complet dată peste cap, așa că acum e momentul perfect pentru a te relaxa cât de mult poți!
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun