Cine hotărăște dacă ești sau nu o mamă bună?

Luna asta am avut două articole care au ajuns împreună la 60.000 de cititori: mămici, nu mai duceți copiii mici la mall și nu mai pupați bebelușii pe mânuțe. Sunt cifre care mă fac mândră, mai ales că mă ajută să duc la îndeplinire scopul acestui blog: să împărtășesc cu cititoarele mele sfaturile pe care le primesc din partea medicilor. M-am bucurat de susținerea multor mămici, dar, așa cum e normal la un public atât de numeros, au fost și păreri contradictorii.

Pentru orice persoană care nu e de acord cu mine am întotdeauna același mesaj: fiecare e liber să facă ce dorește. Ceea ce spun eu nu e literă de lege, de aceea încerc ca toate materialele informative să fie dublate de sfatul specialistului, așa că nu iau nimic personal când vine vorba de comentarii mai puțin binevoitoare.

Unul dintre comentariile în care cineva mă critica pentru convingerile mele se încheia cu afirmația „nu ești o mamă bună”.

De câte ori ați auzit și voi asta? Nu faci cutare lucru, faci așa și pe dincolo? Păi înseamnă că nu ești o mamă bună.  Mamă bună pentru cine, după ce standarde? 

Acum 13 ani poate că m-ar fi afectat o asemenea afirmație. Dar mi-am dedicat o bună parte din timp dezvoltării personale, am învățat multe lucruri, am investit în informație și în educație și am ajuns într-un punct în care am suficientă încredere în mine și în deciziile mele încât să nu am nevoie de eticheta de mamă bună sau mamă rea.

Pentru că îmi doresc ca întotdeauna ca pe lângă experiența mea să auziți și părerea unui specialist în domeniu,  am stat de vorbă cu Cerasele Rogen, coach transformațional și am vrut să aflu și de la ea: cine stabilește dacă sunt o mamă bună sau nu?

FOLLOW ME

<< Tu singură stabilești dacă ești o mamă bună sau nu, pentru că fiecare avem standardele, ideile și modalitățile noastre de a crește un copil. Ideea de a fi o mamă bună este o convingere limitativă pentru că nu există un standard și cu cât îți implementezi ideea că nu ești o mamă bună, cu atât mai mult te vei purta ca o mamă frustrată și te vei învinovăți pentru tot ceea ce nu face bine copilul, ceea ce este greșit. Copilul va avea personalitatea lui și chiar dacă ai doi, trei copiii și îi educi în același fel și în același mod, fiecare își va dezvolta propria personalitate. Nu se vor comporta la fel.

Influența noastră ca mame merge până la un anumit punct. Dacă nu ia nota 10 la școală nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Cu cât îți implementezi mai mult ideea că ești o mamă bună și că faci tot ce poți tu mai bine, cu informațiile pe care le ai, și mai ales îți dorești să te informezi, să afli mai multe, să faci un curs de parenting, ești o mamă minunată și te vei comporta ca atare pentru că te simți minunat în poziția ta de mamă și nu mai ai frustrări. Dezvolți mult mai multă dragoste, răbdare și toleranță și devii cu adevărat o mamă mai bună.

Sunt foarte multe mămici care pică în plasa anturajului și a prietenelor care încep să judece. Tu nu alăptezi, tu nu dormi cu copilul, tu nu faci x, nu faci z, clar te face să te simți ca și când nu ai face bine, ca și când nu ai fi o mamă bună.

În loc să contracarezi aceste acuzații, gândește-te așa: când ți se strică chiuveta nu întrebi prietenii ce să faci, ci chemi un specialist, corect? Deci sfaturile pe care ar trebui să le acceptăm ar trebui să vină din partea unui specialist în parenting. Dacă întrebăm prietenele e ca și când mergem la shopping și întrebăm dacă ne stă bine sau nu. Ea are părerea ei care nu neapărat se potrivește pentru tine, pentru că nu este un stilist vestimentar. Așa este și în creștere copilului. În primul rând ar trebui să te bazezi pe intuiția ta de mamă, care funcționează foarte bine, că de asta am crescut toți așa mulți copii și în al doilea rând, întrebăm un specialist. Nu ne luăm după prietene și nu ascultăm sfaturile celor din jur. Ne luăm după intuiția noastră și dacă simțim că avem nevoie de un sfat, citim cartea unui specialist, mergem la un curs, sunăm un medic.

Dacă te lași ușor influențată de cei din jur și lași aceste acuzații să te afecteze,  trebuie să găsești o soluție să nu se mai întâmple asta. Să îți crești siguranța de sine, să ai încredere în tine că ceea ce tu crezi că e mai bine sigur va fi bine pentru copilul tău. Fiecare copil este unic, fiecare copil a venit special la aceea mamă pentru că aceea mamă are calități să-l crească. Și dacă cumva îi rănește sentimentele sau emoțiile sigur acel copil are nevoie să crească prin acele experiențe ca să ajungă să înțeleagă ce are de făcut. Dacă suntem influențabile, înseamnă că nu suntem numai în domeniul copilului, ci în toate domeniile. Și cu cât suntem mai influențabili, înseamnă că nu putem să creăm o personalitate unui copil pentru că noi nu avem personalitate, suntem cameleonici și ne adaptăm în funcție de mediu și persoanele cu care ne întâlnim.

De cele mai multe ori este ego-ul nostru care se simte rănit atunci când avem nevoie de validări. Și dacă nu ne validează cei din jur că facem bine ceea ce facem cu copilul și încep să ne critice, ne simțim lezați. În momentul în care nu mai ai nevoie de acele validări și nu mai încerci să demonstrezi nimănui că ești o mamă bună, te auto-validezi că ești o mamă bună și minunată și conștientizezi că dacă universul ți-a trimis acel copil înseamnă că meriți să îl crești, începi să fii mai sigură pe tine în toate domeniile vieții tale.

Când se întâmplă ca cineva să nu fie de acord cu părerile noastre, e important să comunicăm în mod asertiv, să fim diplomați, să nu rănim „atotștiutorii”. Soluția cea mai simplă e să le validăm răspunsul: „ cred că ideea ta este minunată, dar se potrivește ție și copilului tău. Nu spun că nu este corect, dar eu cred că ceea ce fac este bine. Îți mulțumesc pentru intenție, dar voi continua să fac ce cred că este mai bine.”

Și în general aș da un sfat prietenelor și rudelor și soacrelor să nu se bage între mămică și copil pentru că este o conexiune foarte strânsă și fiecare dintre noi deținem adevărul nostru. >>

Așadar, dragile mele, priviți-vă în fiecare dimineață în oglindă cu convingerea că știți să faceți ce este mai bine pentru copiii voștri și că există în prezent mulți specialiști care vă pot ajuta atunci când aveți nevoie de un o informație. Ești prea ocupată să fii cea mai bună mamă pentru copiii tăi ca să stai să asculți sfaturi pe care nu le ceri, de la persoane care nu sunt neapărat autorizate să ți le ofere, terminate de regulă cu o privire mustrătoare, un verdict ferm sau care te fac să te simți judecată, vinovată și pusă la colț.

Dacă ai chef să ieși într-o seară în oraș, asta nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Dacă decizi să te întorci la serviciu mai devreme de doi ani, asta nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Nu poți să alăptezi? Asta nu înseamnă că nu ești o mamă bună! Nu dormi cu bebelușul în cameră? Asta nu înseamnă că nu ești o mamă bună! Sunt convinsă că fiecare mamă își dorește tot ce este mai bun pentru copilul ei și încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru ea și copiii ei.

Voi cum reacționați când primiți sfaturi nesolicitate? V-ați simțit vreodată judecate de alte mame din simplul motiv că nu le împărtășiți părerile?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cine hotărăște dacă ești sau nu o mamă bună?

  1. Sovoiu Elena Ramona says:

    Daa, le luam foarte personal si ma afectau oarecum, de ceva timp am invatat sa ma controlez si sa numai pun la suflet orice lucru aruncat asa de toata lumea

  2. Costina ghita says:

    Nu toti suntem la fel deci de ce ar trebui sa ne crestem toate copii la fel. Si eu am primit critici si sfaturi. Unele le.am umat altele care nu le am considerat eu ok nu le.am luat in seama. Fiecare cu regulile lui si felul sau de a.si educa copii.

  3. Mirabela Matei says:

    La primul copil m-au afectat foarte mult aceste persoane care ” au experienta,, în creșterea copilului. Parcă ma făceau să mă simt cum ca nu as dori binele propriului meu copil care îl adoram.
    După am realizat ca toate aceste experiențe foarte rele și neplăcute, m-au ajutat si m-au întărit foarte mult să fiu mai puternică, să știu să gestionez situația în favoarea mea și cel mai minunat lucru am învățat multele de la cei doi băieți ai mei care sunt foarte diferiți și îi iubesc enorm de mult pe amândoi.
    Dacă la începutul carierei de mămică eram mai puternică acum cu cei doi băieți sunt de două ori.
    Un super articol!!!💞💗🤗💗💞

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.