Anul acesta am stat mai puțin cu Bibi ca niciodată. De când s-au închis școlile, undeva în luna martie, el nu s-a mai întors în București. Am fost doar noi să îl vedem, de câteva ori. A stat toată perioada aceasta la Sinaia, cu părinții mei și a fost cel mai fericit pentru că are acolo o adevărată fermă de iepuri, pui, cocoși și…..rățuște
Săptămâna trecută, l-am chemat la mare și mai că începuse să plângă că nu are cine să dea mâncare la animale dacă nu e acolo să aibă grijă de ele.
Dacă mi-ar fi zis cineva că de la câțiva iepuri, cum avea acum vreo 2 ani, o să ajungă la peste 200 de animale, aș fi murit de râs. Inițial, am crezut că e o fază de moment, că va deveni atras de alte lucruri, însă n-a fost așa. Pe măsură ce a crescut ne tot spunea „uimit” că are o iepuroaica gestantă, că a găsit nu știu ce rasă de găină, că antrenează niște cocoși pentru expoziții. Anul asta a avut 2 iepuri și două găini campioane la competițiile la care participă. Îl văd cum știe tot ce mișcă, vine și ne spune la ce plan de investiție s-a gândit el = câți bani vrea ca să își facă încă un coteț, să își mai ia nu știu ce pui și să facă nu știu ce vaccinuri la iepuri. La 14 ani deja se comportă ca un om care a stat toată viața printre animale.
Când am fost la Focșani, unde filmat reclama TV pentru Danone, în care apare și el, a fost pentru prima dată când a văzut o fermă de vaci în adevăratul sens al cuvântului. Era cu ochii căscați după tot ce era în jurul nostru.
Sunt cât se poate de sinceră cu voi, așa cum v-am obișnuit. Pentru mine nu a fost o bucurie imensă să aud că asta își dorește să facă. Ca toți părinții, probabil, mi-aș fi dorit să facă altceva, să aibă o meserie care poate în ochii mei părea mai frumoasă. Dar deja nu mai am cum să mă pun între el și ceea ce iubește. Vă spun, de câte ori vorbesc cu el văd în ochii lui cât de încântat e de tot ce are acolo și de ce a reușit să facă.
Mi-am dat seama că așa cum eu fac ceva ce îmi place, și el ar trebui să se bucure de viața la care visează, mai ales dacă putem să îl și susținem. Deja am căutat niște școli care să îl ajute să se dezvolte în zona asta. Soțul meu crede în dezvoltarea potențialului lui și îmi spune mereu că avem nevoie de astfel de oameni în țară, foarte pasionați de ceea ce fac și dispuși să pună efortul lor în creștere economiei naționale, dar și spre binele consumatorului până la urmă. Atât cât o să stea în puterea noastră, cu siguranță, îl vom susține până la capăt. A avut noroc să îi avem la Sinaia pe părinții mei, care dispuneau de spațiul de care are el nevoie, dar și că i-am înțeles pasiunea și că i-am oferit cumva pârghiile pentru a se dezvolta în această zonă.
Poate că pe viitor va avea nevoie de ajutor la un nivel mai înalt, dar știu că există multe programe de investiții care să le vină în ajutor tinerilor și nu numai. Important e să ai voință și putere de muncă. Există, spre exemplu, programul celor de la Danone – lansat în 2012 – „O șansă pentru familia ta„, proiect de dezvoltare sustenabilă prin care Danone România oferă sprijin dezvoltării micilor fermieri români din dorința de a crește producția locală de lapte de calitate superioară din țară și de a contribui la succesul fermierilor locali.
Inițial, prin acest program, Danone a oferit vaci gestante familiilor care nu aveau posibilitatea de a investi în achiziţionarea unui animal de rasă, au oferit instruire pentru îngrijirea și mulsul lor, ca laptele să fie conform cu cerinţele de calitate ale Uniunii Europene și au ajutat la modernizarea fermelor oferind staţii mobile de muls și tancuri de răcire şi stocare pentru lapte. Fermierii au fost ajutați și cu idei de management economic, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor și profitului și mulți dintre fermieri vând direct către Danone laptele pe care îl produc.
Pe site-ul https://www.iaurtuldanone.ro/fermieri puteți găsi 7 povești ale unor familii muncitoare, dar mai ales pasionate de ce fac. O să vă las aici un citat al unuia dintre fermieri, care mi-a plăcut foarte mult și seamănă cu ceva ce ar spune și Bibi, care își tratează animalele ca pe niște comori: „ Când îi dai animalului tot ce-i mai bun, îţi dă și el ce-i bun.”
Dacă aveți timp, ascultați și interviurile cu fermierii. Eu le-am ascultat pe toate și m-a impresionat recunoștința din vocea lor, dragostea pentru pământurile pe care au copilărit, dar și pentru animale și dorința lor de a evolua.
Totodată, consumând produsele Danone, suntem și noi parte din acest lanț al sprijinirii comunităților de fermieri din țară, iar alegerile noastre pot avea un impact pozitiv asupra economiei locale.
Campania #SustinLocal și #FiecareIaurtConteaza este un manifest de conștientizare a simplității care stă în spatele unei alegeri, cu un puternic impact asupra economiei locale.
„Cu fiecare iaurt Danone pe care îl mănânci susții producția locală de lapte/ fermierii români” – este atât de ușor să susții producția locală de lapte prin a continua să consumi produsele tale preferate, contribuind la dezvoltarea locală.
Despre iaurturile Danone nu pot să vă spun mai multe decât v-am spus deja. Le consumăm, ne plac și sunt mai mult decât fericită că am fost aleasă să fiu și eu parte din poveste, știind că ajut cu fiecare iaurt pe care îl consum.
#susținlocal #fiecareiaurtcontează
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:
1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK
4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI