Sezonul cald s-a lăsat destul de mult așteptat anul acesta, dar măcar a venit și cu vești bune: măsurile de siguranță s-au relaxat și am recăpătat cu toții o parte din libertatea după care tânjeam atât de mult. Însă, trebuie să fim prudenți și să nu uităm că acest anotimp nu este doar favoritul nostru ci și al căpușelor.
Cu toţii ne bucurăm de aerul curat şi verdele încă crud din spaţiile de relaxare, fie ele amenajate în oraşe sau mai sălbatice. Parcurile sunt pline, pădurile și-au reluat locul de gazde pentru gratare, pășunile sunt perfecte pentru un picnic la iarbă verde. E firesc ca vremea bună și măsurile de relaxare să ne îmbie la petrecerea timpului în natură, fără să ne punem problema că am putea păți ceva.
Atenție! Este invazie de căpușe în parcuri
Deși nu e primul lucru la care te gândești când schimbi garderoba de iarnă cu cea de vară, mușcăturile de căpușă pot fi foarte dăunătoare, atât pentru copii și adulți, cât și pentru animalele noastre de companie.
În ultima vreme auzim foarte multe informații despre acest subiect în jurul nostru, așa că am vrut să mă documentez puțin și să împărtășesc și cu voi informațiile esențiale pe care e bine să le cunoaștem. Despre pericolul pe care îl reprezintă căpușele am avut și la Numai de bine un material, am auzit și la radio și ne-a spus și veterinarul nostru la ultima vizită pe care i-am făcut-o cu Googhie, așa că nu trebuie ignorat.
Noi îl scoatem de câteva ori pe zi afară și aproape zilnic mergem în parc cu el și Nicholas, așa că la întoarcerea acasă trebuie să îi verificăm temeinic.
În multe dintre weekenduri mergem la țara, facem un gratar, stăm pe iarba și ne relaxăm la umbra nucului bătrân din gradina bunicilor, iar pericolele sunt aceleași fie că vorbim de zona urbană sau rurală.
Ce trebuie să știi despre căpușe
– Cum știi că ai fost mușcat de o căpușă?
– O scoți tu sau mergi la doctor?
– Care sunt riscurile dacă ești mușcat de o căpușă?
– Cât este de periculoasă mușcătura de căpușă?
– Care este prima măsură pe care ar trebui să o luăm dacă ne mușcă o căpușă?
– De ce apar invaziile de căpușe și cum pot fi oprite?
Dacă și voi aveți aceleași întrebări ca mine, veți găsi răspunsurile în rândurile de mai jos. Am stat de vorbă cu medicul nostru pediatru dl dr. Dan Cernescu și am redat în rândurile de mai jos sfaturile dumnealui.
În perioada mai-iulie se înregistrează cele mai multe cazuri
Se pare că sunt două sezoane în care suntem expuşi, primul fiind mai puternic, din martie până în iunie. Sezonul septembrie-noiembrie este mai redus ca intensitate. În orice caz, cât vremea este caldă, cu temperaturi de peste 4 grade Celsius şi căpuşele sunt active.
Da, acum, în această perioadă a anului, sunt căpuşe peste tot pe unde e iarbă verde, pe pajişti, în păduri şi în apropierea pădurilor. Practic, dacă vrem să ne plimbăm prin parc cu copii şi/sau cu căţelul ori la un picnic, sau pur şi simplu să ne aşezăm pe iarbă pentru a ne odihni câteva minute, riscăm să ne pricopsim cu o căpuşă. De aceea trebuie să fim cât se poate de precauţi și să ne verificăm cu atenție pielea odată ce ajungem acasă.
Căpuşa poate transmite boli foarte grave
Pericolul este foarte mare atât pentru om, cât şi pentru animalele de companie deoarece căpuşele transmit diferite virusuri şi/sau bacterii care provoacă boli grave, cea mai cunoscută fiind„boala Lyme” sau encefalita de căpușe, cunoscută şi sub denumirea de borelioză.
În Europa, bolile pe care le transmit căpușele sunt:
- Encefalita de căpuşă, o boală virală agresivă, produsă de virusul encefalitic -TBEV (Tick Borne Encephalytis Virus)
- boala Lyme (Borrelia)
- Febra recurentă, o afecţiune caracterizată de o evoluţie cu accese febrile, poate fi transmisă şi de către păduchi
- Febra hemoragică Crimeea–Congo, o boală cauzată de virusul Nairovirus din familia Bunyaviridae.
Căpușele de pe maidanezi pot transmite febra butonoasă nu Lyme. Oricare dintre aceste boli sunt periculoase, dar din fericire se tratează cu antibiotic. Trebuie să reţineţi că timpul pe care îl petrece căpuşa pe om este determinant pentru a putea spune dacă te-ai infectat ori nu. Cu cât ajungi la medic mai repede, cu cât îndepărtezi mai repede căpuşa de pe piele, cu atât e mai bine. Am întâlnit cazuri care au stat şi 24 de ore cu ea şi totuşi nu s-au infectat, dar e bine să prevenim şi să nu ajungem aici, să nu riscăm pentru că e vorba de sănătatea noastră, a celor dragi.
Muşcătura de capuşă cauzează simptome abia după ce se hrăneşte, se desprinde şi cade. Târziu se observă zona înroşită, mâncărimea, arsura şi destul de rar se simt dureri locale intense. Bolile se instalează la cateva zile, uneori chiar săptămâni. Totuşi, dacă muşcă, pot apărea oricare dintre următoarele simptome:
– febră
– amorţeală
– eczemă
– confuzie
– senzaţie de slăbire
– durere şi umflarea articulaţiilor
– palpitaţii
– paralizie
– respiraţie sacadată
– greaţă şi vărsături
Cum ne protejăm de căpușe
- Îmbrăcămintea lungă este o primă modalitate de a-i proteja pe cei mai mici. Nu e chiar ceea ce şi-ar dori ei, mai ales în zilele caniculare de vară, dar hainele din materiale lejere, bumbac sau in, de culori uni, pot ajuta mult.
Cei mici aleagă mult, se joacă, sunt într-o continuă dinamică, şi e foarte greu să stai după ei să le spui nu fă asta, nu te duce acolo, stai aici, nu te juca, şi nu acesta este scopul ieşitului în parc, mai ales dacă există şi un patruped, şi atunci cea mai bună metodă este să le acoperim corpul şi tegumentele. Şi capul cu o pălărie. Au fost pacienţi care au căzut victime căpuşelor căzute din copaci.
În plus, o pălărie este foarte utilă, mai ales că pe timpul verii îi protejează şi de razele ultraviolete.
- Ajunşi acasă, verificăm dacă avem corp străin pe noi, pe copii. Uitaţi-vă cu atenţie, mai ales zona părului, axilele şi abdomenul. Căpuşele iubesc în mod special zonele calde şi intens irigate de sânge. Un duş la venirea acasă e foarte bun. Medicul atrage atenţia să ne uităm bine deoarece căpuşele tinere au dimensiuni mici şi pot trece neobservate.
Dacă veniţi de la ţară, de la munte, din excursie sau din alte locuri din care ştiţi că există pericolul căpuşelor, pe lângă igienă, verificaţi şi scuturaţi hainele, bagajele.
- Hainele purtate afară lăsaţi-le la uscat cel puţin 10 minute, la soare. La temperaturi ridicate capuşele mor.
- Utilizaţi insectifuge, produse care oferă protecţie pe durata în care vă aflaţi în aer liber. Sunt spray-uri împotriva insectelor, dar recunosc că până acum nu am încercat. Văzusem, la un moment dat, nişte plasturi cu uleiuri naturale, însă nu i-am încercat. Şi dacă voi știți astfel de produse, nu ezitaţi să ne spuneţi care vi se par mai bune, pe care le-aţi recomanda.
- Evitaţi zonele cu iarbă mare, deasă, cu arbuşti. În parcuri, evitaţi locurile special amenajate pentru câini și zonele împădurite.
- Dacă faceţi drumeţii, mergeţi pe centrul potecilor.
- Dacă aveţi animale de companie pe care le scoateţi afară, cereţi sfatul medicului veterinar să vă recomande produse sigure de prevenţie şi tratament.
Cum reacţionăm şi care este primul lucru pe care îl facem în cazul în care cineva e muşcat de o căpuşă
Trebuie extrasă cât mai repede posibil, dar cu maximă atenţie. Dacă este rapid extrasă, e posibil ca transmiterea să nu se facă şi să scăpăm de alte complicaţii. În orice caz, cu cât îndepărtăm mai repede căpuşa, cu atât avem şanse mai mari ca doza de infecţie să fie minimă.
Cea mai utilizată metodă de îndepărtat căpuşa de la nivelul tegumentului este folosind penseta cu vârf subţire. Iată cum se procedează:
Cum îndepărtăm căpușa
– Corpul căpuşei trebuie prins cu fermitate
– Îndepărtaţi căpuşa de la nivelul nivelul tegumentului printr-o mişcare sigură şi hotărâtă. Atenţie, căpuşa nu se apucă de corp, dacă este apăsat riscaţi să lase mai bacterii în sângele victimei. Trebuie trasă de cap pentru a o scoate!
– Spălaţi suprafaţa mușcăturii cu apă şi săpun sau cu antiseptice. Dacă sunt resturi rămase din căpuşă trebuie îndepărtate
– Aplicaţi o cremă antibiotică şi un pansament steril
– Dacă locul prezintă umflături locale se poate administra un antihistaminic oral
– Mergeţi la medic cât mai repede pentru a vă evalua şi a fi sub observaţie de specialitate
Sunt sau nu spray-urile eficiente?
Pentru animale da, sunt picături, spray-uri, zgărzi sau insecticide care se aplică la baia animalelor, nu ezitaţi să vă preocupaţi şi de prietenii necuvântători, care depind de noi. Mare atenţie ce şi de unde cumpăraţi aceste produse pentru că în nici un caz NU se vor utiliza insecticide de suprafeţe pentru îmbăierea animalelor! Şi citiţi cu mare atenţie instrucţiunile de pe fiecare produs!
Știu că sunt spray-uri care se pulverizează pe haine împotriva căpușelor, aşa cum sunt şi contra ţânţarilor, însă până acum nu am încercat. Dacă știți voi vreun produs de care sunteţi mulţumiţi, care v-a plăcut, nu ezitaţi să îmi recomandați.
Ce ar trebui să facă autorităţile
Suntem la un pas de a fi invadați de căpușe, țânțari și șobolani. Și problema cea mai mare este că autoritățile nu au făcut nimic să ne scape de dăunători.
De patru luni nu s-a făcut dezinsecție și deratizare și asta mă sperie destul de mult. Și nu doar pe mine, ci și pe ceilalți locuitori ai capitalei. O capitală europeană a anului 2021 care e la un pas de a fi cucerită de căpușe, țânțari, șobolani și altele…
Încă o problemă extrem de gravă este cea semnalată de Specialiștii Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” din București, care atrag atenția asupra existenței țânțarului tigrul asiatic. Dacă nu se face ceva pentru a extermina această populație de țânțari tigru ne putem pricopsi de febra hemoragică Denga sau virusul Zika.
Aș vrea să știu și eu ce spun autoritățile, dacă cei care răspund de siguranța și sănătatea noastră au ceva de spus în a ne oferi ceva explicații. Dar până acum, autoritățile nu au mai plătit facturile către firma de deratizare.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Foarte bine explicat, multumesc mult pentru recomandari!