Care sunt noile măsuri de relaxare și ce activități puteți face fără mască

Aproape că nu credeam că o să mai vina clipa aceasta. Mult timp mi-am imaginat cum o să fim dependenți de mască, o să stăm în casa, nu o să ne mai putem îmbrățișa și bucura de zâmbetele celor din jurul nostru.

Timp de 6 luni, masca a fost obligatorie în toate spaţiile publice. Știu că a fost greu pentru toată lumea, mai ales copiilor. Dar de azi putem să ne vedem la faţă, şi la propriu şi la figurat. În sfârşit, ne putem bucura de zâmbetele celor de lângă noi, de cei dragi şi, la rândul nostru, le putem oferi zâmbete. Ne putem vedea chipurile şi sper din tot sufletul că de acum vom fi mai atenţi şi mai aproape de toţi cei pe care îi iubim.

Până la urmă, din tot răul acesta, am învăţat să fim mai aproape de toţi cei pe care îi iubim, să apreciem mai mult timpul pe care îl avem de petrecut cu cei dragi, că am învăţat ce, dar mai ales cine contează cel mai mult pentru noi. Din tot răul este şi un bine.

De acum, sa dea Domnul, să fie bine!

De azi putem merge cu copiii în parc, să ne jucăm şi să ne bucurăm în aer liber, fără mască dacă nu sunt oameni în apropiere.

Alesia a fost cea mai fericită când a auzit că poate renunţa la mască. Dar și mai fericită a fost când i-am zis că vom putea să mergem din nou la cinema. Și mie mi-a lipsit mult acest lucru, pentru că ador să merg la cinema și să mănânc floricele. De acum vom putea să ne reluăm vizitele de familie la cinema, dar și vizitele în doi, pentru că e una dintre activitățile mele de cuplu preferate.

Care sunt noile măsurile de relaxare prevăzute în Hotărârea nr. 28 din 14.05.2021

 • Masca nu mai este obligatorie în spaţiile deschise neaglomerate, dar trebuie purtată în spații publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
 • Nu mai avem restricții de circulație pe timpul nopții. Doamne, ce bine! Când ne întorceam de la Sinaia, duminica, mereu eram stresaţi să ajungem înainte de ora 20:00 şi plecăm din timp, dar tot prindeam aglomeraţie pentru că asemenea nouă, şi ceilalţi cetăţeni se grăbeau spre casă.
 • Magazinele nu se mai închid la ora 21:00, iar restaurante, barurile, cafenelele și terasele vor fi deschide de la ora 5:00 la 24:00. Asta este altă veste grozavă mai ales pentru seniori. Chiar am auzit mulţi prieteni care îmi spuneau că nu reuşesc să facă cumpărăturile pentru că în unele weekenduri munceau şi când plecau de la job totul era închis.
 • Competițiile sportive să pot desfășura, în spațiile deschise, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Totuşi spectatorii trebuie să îndeplinească o condiţie, fie să prezinte rezultatul negativ al unui test anti PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
 • Dacă vreţi să participaţi la spectacole de tip drive-in puteţi merge cu doar cu membrii familiei sau dacă vreţi să mergeţi cu prietenii puteţi fi maximum patru persoane.
 • Spectacolele, concertele, festivalurile publice și private, sau alte evenimente culturale în aer liber, sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, iar organizatorii trebuie să asigurare o suprafaţă de 2 m pătrați pentru fiecare persoană, şi trebuie să purtaţi mască. Ca să puteţi participa trebuie să fiţi vaccinaţi şi să fi trecut cel puţin zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau să prezentaţi rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. Cu alte cuvinte, nu puteţi intra cu rezultatul unui test antigen negativ făcut acasă.
 • Activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness – este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim șapte metri pătrați pentru fiecare persoană.
 • Cursurile de instruire și workshop-urile pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, se pot ţine cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Măsurile acestea sunt valabile până la 1 iunie, au fost publicate în Monitorul Oficial al României, aseară, vineri, 14 mai 2021.

De la 1 iunie vor fi adoptate şi alte măsuri. Vom vedea ce se va mai întâmpla până atunci, deocamdată noi rămânem optimişti şi încrezători că până la urmă, totul va fi bine!

Să vă bucuraţi de soare şi de aer curat şi nu uitaţi să zâmbiţi!  🌞

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

 1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
 2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
 3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
 4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.