Alternative sănătoase la pastele albe

Toată lumea iubește carbohidrații din mâncarea reconfortantă, dar tăițeii din făină rafinată nu oferă prea multe din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea, tăițeii alternativi de aici au mai multe fibre și mai puțin gluten, precum și alte beneficii.

Pastele sunt, fără îndoială, una dintre cele mai rapide și mai ușoare modalități de a pune cina pe masă. Nu trebuie să fiți un mare bucătar pentru a pune o oală cu apă la fiert și a deschide un borcan de sos, dar vă puteți simți ca unul atunci când mâncarea este un succes pentru întreaga familie, așa cum este de obicei mâncarea reconfortantă și plăcută de mulțime.

Pastele au totuși un dezavantaj: Marea majoritate a acestora sunt făcute din cereale rafinate, și anume făină albă. Și, potrivit unei cercetări publicate în numărul din februarie 2021 al revistei The BMJ, consumul unei cantități mari de carbohidrați rafinați, cum ar fi pastele, poate crește șansele de boli de inimă și de deces timpuriu. Asta nu este ceva ce îți dorești în cina ta de seară din timpul săptămânii.

Paste cu edamame
Aceste paste cu un singur ingredient sunt preferatele absolute ale lui Derocha. „Are o aromă ușoară care este destul de apropiată de spaghetele obișnuite. Este grozav cu pesto”, spune ea. Fie că doriți să creșteți proteinele sau fibrele, această alegere vă acoperă. Ea spulberă pastele albe din ambele puncte de vedere (vezi detaliile nutriționale de mai jos).

Numele produsului este ușor înșelător. „Spaghete de soia” ar fi mai potrivit; tăițeii sunt 100 la sută făină de soia. Edamame, pe de altă parte, sunt boabe de soia tinere care se consumă de obicei proaspete, nu uscate.

Este posibil ca persoanele pretențioase să nu fie dispuse să meargă până la capăt cu pastele edamame, mai ales nu la început. „Mie îmi place să le amestec cu paste obișnuite”, spune Derocha. Acesta este un sfat bun atunci când vine vorba de orice paste noi pe care încercați să le acceptați de către familia dvs.

FOLLOW ME

Paste din orez brun

Tăiețeii făcuți din orez sunt orice, dar nu sunt „alternative” pentru mulți oameni. „În cultura asiatică, avem o mulțime de feluri de mâncare diferite de tăiței de orez”, spune Derocha. „Voi folosi paste din orez brun atunci când fac o mâncare asiatică cu tăiței, dar nu le-aș folosi într-un sos roșu sau într-o mâncare de inspirație italiană.”

Dacă nu puteți mânca gluten și vă plac gustul și textura pastelor din orez brun, ar putea fi ceva ce ați dori să aveți la îndemână. Dar dacă sunteți în căutarea de fibre și proteine, poate doriți să încercați un alt tip.

„Având în vedere cât de plin de fibre este orezul brun ca aliment întreg, este surprinzător cât de puține grame de fibre conțin pastele din orez brun”, spune Derocha. Din punct de vedere nutrițional, nu este o îmbunătățire față de pastele albe tradiționale.

Paste cu năut

Pastele de năut sunt un aliment care divizează. Oamenii par să le iubească sau să le urască, așa că va trebui să le încercați singuri pentru a afla în ce tabără vă încadrați. Dar vă avertizăm că, dacă vă uitați la omniprezentul brand Banza, va trebui să decodificați eticheta înainte de a lua orice decizie.

„Uitați-vă la mărimea porției. Veți vedea că nu este porția tipică de 2 oz. Nu un dietetician a scris aceste etichete”, spune Derocha. Compania folosește o porție de 3,5 oz, ceea ce o poate face să pară mai diferită de alte paste decât este în realitate. (Vedeți mai jos cum se compară la o porție egală).

Pentru cel mai bun gust și textură, mulți fani recomandă să gătiți pastele de năut mai puțin timp decât indică instrucțiunile de pe ambalaj și să le clătiți înainte de a le servi. Derocha preferă pastele de năut în mâncăruri răcite, cum ar fi salata de paste. „Mai ales pentru persoanele care nu mănâncă fasole, despre care cercetările arată că sunt atât de benefice pentru sănătate, merită să încerce să găsească o modalitate de a se bucura de niște paste pe bază de fasole”, spune ea. „Este o proteină excelentă pe bază de plante”.

Paste cu quinoa

Quinoa are o reputație binemeritată ca fiind un superaliment. Este o sursă bună de fibre și conține și multe alte substanțe nutritive importante, inclusiv magneziu, fier, vitaminele B și antioxidanți, potrivit USDA.

Pastele de quinoa nu sunt însă același lucru. „Nu am văzut nicio marcă în care quinoa să fie ingredientul principal. Numele este înșelător”, spune Derocha. De obicei, quinoa este al doilea sau al treilea ingredient, după făina de orez sau de porumb sau ambele. Dacă doriți să obțineți un plus de proteine sau fibre în dieta dumneavoastră, alegeți altceva.

Paste cu linte

Pastele de linte au beneficii care sunt similare cu pastele de edamame și de năut menționate mai sus. Veți obține mai multe proteine și fibre decât în pastele tradiționale. Ceea ce alegeți va fi o chestiune de preferințe de gust.

Acest stil de paste alternative nu este cu siguranță preferatul lui Derocha. „Iubesc lintea, dar există opțiuni mai bune. Nu știu ce se întâmplă la procesare. Devine gumoasă, moale, iar mie nu-mi place”, spune ea. Când vine vorba de paste alternative, preferințele personale sunt importante. Este puțin probabil să mâncați paste care nu vă plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.