Ce să faci atunci când copilul tău se sufocă

Ce se întâmplă dacă bebelușul începe să se sufoce? Cum îl poți ajuta? Primele cursuri privind abilitățile de prim ajutor au avut loc în secolul al XIX-lea, dar puțini dintre noi pot spune cu certitudine că știm cum să realizăm eficient aceste tehnici.

În ciuda faptului că copiii sunt cel mai adesea sub supravegherea adulților, un obiect străin le poate intra ușor prin gât. Oferirea primului ajutor este o abilitate specială pe care fiecare poate să o învețe și ar trebui.

Iată cum să te comporți și ce să faci într-o situație ca asta.

Cum să determini dacă un copil a început să se sufoce:

Există semne diferite de sufocare

Dacă un copil respiră, dar și tușește, înseamnă că există o suprapunere parțială a căilor respiratorii. El sau ea trebuie să continue să tușească pentru a elimina obiectul blocat. Vărsăturile sunt, de asemenea, posibile datorită reflexelor corpului cauzate de un obiect străin în laringe. Aceste reacții naturale ale corpului vor ajuta la curățarea gâtului copilului fără interferențe sau tehnici speciale.

FOLLOW ME

Etapa dificilă de respirație este altceva. Dacă un copil încetează brusc să tușească, să țipe sau să facă alte sunete, înseamnă că ceva a blocat căile respiratorii. Sunetele răgușite sau deschiderea fără sonor a gurii pot indica, de asemenea, sufocarea.

Schimbarea bruscă a pielii la un roșu albăstrui sau strălucitor, incapacitatea de a inspira și salivarea activă sunt semne clare că persoana se sufocă. În unele cazuri, se poate produce pierderea conștienței.

Pentru a ajuta copilul, trebuie să te liniștești și să apelezi imediat o ambulanță. Începe să efectuezi procedura de salvare înainte de sosirea medicului.

Nu încerca să ajungi singur la obiectul blocat cu mâinile. Acest lucru poate contribui la o penetrare mai profundă a obiectului străin în tractul respirator. Scoate obiectul din gură numai dacă îl poți vedea.

Copii cu vârsta până la 1 an

De cele mai multe ori, bebelușii se sufocă din cauza alimentelor sau când regurgitează. Riscul ca copilul să se înroșească și să se sufoce apare atunci când este foarte înfometat din cauza întreruperii prelungite a hrănirii, este în poziția greșită sau mama are mult lapte pe care copilul nu îl poate înghiți destul de repede. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, atunci când mâncarea este slab zdrobită și conține bucăți mari.

Există mai multe metode care te vor ajuta să îi salvezi viața copilului într-o situație de genul acesta.

Pune bebelușul pe braț cu fața în jos și înclină capul copilului în jos. Împinge de 5 ori între omoplați cu cealaltă mână. Fă-o ca și cum ai încerca să muți un obiect blocat în gură.

Plasează bebelușul pe spate astfel încât capul să fie mai jos decât întregul corp. Apasă cu degetul mijlociu și arătător de 5 ori sub cutia toracică.

Copii mai mari de 1 an

Pentru copiii mai mari, va trebui să efectuați diverse proceduri de salvare.

Folosește-ți mâna ca suport, astfel încât copilul să stea aplecat în față. Lovește copilul între omoplați cu podul palmei. Tare și brusc, de 5 ori.

Întoarce copilul cu spatele la tine și îngenunchează dacă copilul este mic. Prinde-i talia cu ambele mâini. Strânge o mână în pumn și puneți-o pe cealaltă deasupra. Apasă brusc de 5 ori, mai jos de pe punctul situat sub piept (între coaste și ombilic). Repetă până când obiectul blocat iese.

Dacă copilul e culcat și nu există posibilitatea de a-l ridica, ar trebui să acționezi diferit. Pune copilul pe spate și stai pe genunchi deasupra șoldurilor, îndreptat spre cap. Pune-ți mâinile una peste alta și apasă sub piept, cu podul palmei inferioare, în mișcare glisantă spre cap. Repetă până când obiectul străin părăsește gâtul.

Dacă respirația copilului nu a revenit la normal sau și-a pierdut conștiența, trebuie să îi oferi respirație artificială și masaș la nivelul inimii. Reține că aceste tehnici diferă pentru sugari și copiii mai mari.

Cum să previi sufocarea unui copil

Pentru a minimiza riscul de sufocare pentru copilul tău, poți efectua acțiuni simple.

Supraveghează-l atent pentru a te asigura că nu pune în gură tot felul de lucruri mici.
Nu îl lăsa să se joace cu jucării care conțin bucăți mici.
Oferă-i fructe și boabe fără semințe.
Mărunțește bine mâncarea.
Explică-i copilului că nu trebuie să râdă și să vorbească în timp ce mănâncă.
Învață-l să nu ia o mulțime de alimente în gură în același timp.
Nu îl hrăni cu forța. Va încerca să evite înghițirea și acest lucru va crește riscul de sufocare.
Nu lăsa copilul să mănânce și să bea în timpul mersului sau în timpul deplasării vehiculelor.
Nu distrage copilul în timp ce mănâncă.
Asigură-te că nu bagă capacele de la markere și stilouri în gură în timp ce desenează.
Nici adulții nu sunt protejați de sufocare. Dar urmând aceste reguli simple, îți vei proteja în mod eficient copilul.

Acest articol este cu titlu informativ și nu înlocuiește părerea unui specialist.

0 comentarii pe “Ce să faci atunci când copilul tău se sufocă

  1. Mirabela Matei says:

    Foarte util acest articol si noi am baiatul cel mare nu avea deloc rabdare sa ii fac mancarica si lua fructe, legume de pe masa si nu le mesteca foarte bine si mereu se ineca, avand si dureri de burtica.
    Este destul de greu la o proaspata mamica sa invete totul din mers, dar nici imposibil.
    Multumim frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.