Ce să faci dacă ești ATACAT de un CÂINE vagabond! 5 SECRETE care te ajută să fii în SIGURANȚĂ!

În fiecare zi riscăm să ne întâlnim cu câini vagabonzi când ne plimbăm sau alergăm. Unii dintre ei pot avea un comportament imprevizibil, extreme de neprietenos și agresiv, punându-ne viața în pericol.  Iată niște sfaturi care te vor ajuta să fii în siguranță și cum să previi mușcăturile câinilor:

1. Nu te panica!

Deși e greu să rămâi calm când un câine agresiv latră la tine, dacă țipi, îți miști brațele sau fugi îi declanșezi instinctual de prădător și îl provoci să atace. Câinii și alte animale simt frica.

2. Nu alerga, mergi!

Dacă întâlnești un câine când alergi, încetinește până la un mers normal. Îndreaptă-te în direcția opusă, dar fii atent la el. Dacă stai perfect drept cu mâinile întinse pe lângă corp câinele își va pierde interesul și va pleca.

3. Nu face contact vizual cu un câine!

FOLLOW ME

Contactul vizual poate să intensifice comportamentul agresiv al câinilor. Dacă îi privești în ochi ei pot interpreta asta ca o amenințare, determinându-i să atace. Fii cu ochii pe câine, dar nu face contact vizual.

4. Distrage-i atenția cu un alt obiect

Orice obiect poate fi de ajutor. Dă-i ceva de mestecat, un pantof, o sticlă sau un rucsac. Asta s-ar putea să îl țină ocupat pentru o vreme și vei avea timp să scapi.

5. Spune-i să plece

Dacă tot e agresiv câinele, înfruntă-l – evitând contactul vizual direct – și spune-i să plece, folosind o voce puternică și încrezătoare, nu înaltă. Cele mai eficiente comenzi sunt „Nu” și „Pleacă”. Câinele se va speria și va pleca.

Citește și: Cum să calculezi vârsta reală a CÂINELUI tău

Dacă ai avut vreodată un câine, probabil că ai auzit această regulă simplă pentru a-i calcula vârsta: 1 an de viață a câinelui este egal cu 7 ani ai tăi.

Se pare însă că nu este așa de simplu.

Câinii se maturizează mai repede decât tine. Deci, primul lor an este egal cu primii 15 ani ai tăi.

Mărimea și rasa contribuie, de asemenea, la acest lucru. Câinii mai mici sunt cunoscuți pentru un trai mai îndelungat, spre deosebire de câinii de talie mare, dar de obicei se maturizează mai repede în primii câțiva ani. Un câine mare ar putea începe încet la început, dar ar putea ajunge la varsta mijlocie la numai 5 ani. Câinii mici nu devin „seniori” până în jurul vârstei de 10 ani.

Dacă ai adoptat un câine și nu ști nimic despre trecutul lui, este posibil să nu știi nici cât de bătrân este. Din fericire, există câteva trucuri pentru a te ajuta să faci o supoziție cât mai apropiată de adevăr.

Dinții lor sunt unul dintre cei mai clari indicatori. Aceste semnalmente vor varia între câini și îngrijirea dentară pe care au primit-o înainte de a-i adopta.

Până la 8 săptămâni: Toți colții de lapte sunt vizibili
7 luni: are colți permanenți și sunt albi și curați.
La 1-2 ani: colții nu mai sunt atât de albi și dinții din spate pot fi ușor îngălbeniți
La 3-5 ani: Toți dinții pot avea acumulare de tartru și unele uzuri
La 5-10 ani: dinții arată mai mult uzură și semne de boală
La 10- 15 ani: dinții sunt vizibil afectați și este posibilă acumularea tartrului. Unii chiar pot lipsi.

Puteți căuta, de asemenea, o părere profesională pentru a estima acest lucru. Veterinarul tău poate ghici vârsta pe baza unui examen fizic sau a testelor pentru examinarea oaselelor, articulațiilor, mușchiilor și organelor interne.

Câinii în vârstă pot prezenta semne specifice de îmbătrânire:
Ochi mici
Păr gri- pornește în jurul botului, apoi se extinde
Piele lăsată
Picioare rigide
Dacă abia ți-ai luat un câine primul instinct va fi să îl răsfeți. Și vei continua așa până va ajunge la maturitate.
Dar de multe ori căinele i se aseamănă unui copil. Am adăugat câteva sfaturi pentru a evita problemele de comportament cu un nou cățel:

1. Adu-ți cățelul la veterinar cât mai repede posibil pentru o examinare. Un cățeluș bolnav nu se va adapta bine la noul său mediu, chiar dacă boala este minoră.

2. Arată-I care îi este locul. Este mult mai ușor să supraveghezi un cățeluș instruit, care petece majoritate timpului acolo unde îi este locul. Câinele va fi mereu curios, dar dacă îl vei învăța de mic de ce are și de ce nu are voie să se apropie, nu vei ave parte de distrugeri și dezordine mai târziu.

3. Asigură-te că are parte de suficientă odihnă. Poate l început vei vrea să îl ai aproape mereu, dar nu uita că este mai bine să îl înveți de mic să stea singur și astfel nu îți va crea probleme când va fi cu adevărat necesar să îl lași singur acasă.

4. Dresează-l. Pentru a avea un câine adult ascultător trebuie să dedici mult timp în formarea acestuia. Asigură-te că știe să îți asculte comenzile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.