Ce să faci dacă partenerul tău e prea GELOS!

Relațiile sunt bazate pe încredere, respect și comuncare. Iată cum să te descurci cu un iubit gelos fără să îți pui în pericol relația.

Oricât de minunat ar fi prietenul (sau prietena) ta, există posibilitatea ca purtarea lor și gelozia să indice niște probleme mai mari și oricât de uimitoare a părea relația voastră, uneori gelozia e un semn de avertizare. Comportamente precum dorința de a te controla – de a îți controla fecare mișcare, cu cine îți petreci timpul, cine îți poate fi prieten sau când îți poți vedea famlia sunt toate mari semne de avertizare care arată că s-ar putea să fie timpul să te gândești dacă relația e una sănătoasă sau nu.

Din fericire, gelozia este o problemă care poate fi ținută sub control atâta timp cât ambele părți sunt dispuse să facă compromisuri și să fie înțelegătoare. În toate relațiile e nevoie de concesii reciproce. Când o relație stă însă sub semnul excesului, probleme inutile de gelozie pot trece de la a fi favorabile la a fi ofensatoare foarte rapid. Iată cum să te descurci cu un iubit gelos și cum să îți faci relația mai puternică decât înainte.

Există numeroase motive pentru care partenerul tău ar putea să fie gelos. Și nu toate au legătură cu tine. În unele cazuri, s-ar putea să fie o problemă de insecuritate, dar în altele s-ar putea să fie o problemă de încredere – ceea ce e îngrijorător. Ar putea să îi lipsească încrederea în tine sau în alții; niciuna dintre aceste situații nu e ideală. E mai ușor să te descurci cu gelozia dacă nu are încredere în alți oameni. Să îl liniștești ar putea să aducă beneficii pe terment lung – sau să-l inviți să facă parte mai mult din viața ta, să îți întâlnească prietenii și colegii.

Primul și cel mai important pas este însă cel de a recunoaște că există o problemă. Înainte să știi care e problema, trebuie să accepți că există una (lucru care nu e mereu ușor de făcut) și e ceva ce va trebui să faci, având în vedere că nu poți repara problema sau decide ce să faci dacă ignori gelozia. Odată ce ați acceptat amândoi realitatea problemei, puteți sta și discuta până ajungeți la miezul problemei.

Să te deschizi în fața cuiva nu e foarte ușor – mulți oameni au probleme în a aduce la suprafață subiecte neplăcute.
A explica, deschis și onest, cum te simți este la fel de important ca a nu da vina unul pe altul. E bine să vă gândiți la aceste lucruri înainte să stați la o discuție – niște notițe ar putea fi de ajutor. Să știi ce simți este primul pas.

FOLLOW ME

Există numeroase motive pentru care iubitul tău ar putea fi gelos – multe dintre ele au legătură cu trecutul său. Este important să îți amintești că oricare ar fi motivul geloziei lui, cel mai probabil provine din insecuritate. Trebuie să vă ocupați de gelozie și insecuritate într-un mod care să vă facă pe amândoi să vă simțiți confortabil. Poate fi dificil să ajungi la rădăcina problemei. Cu toții am fost răniți înainte, și uneori rănile trecutului persistă.

Dacă partenerul tău nu are încredere în tine sau nu are încredere în tine când ești în preajma altor oameni, s-ar putea să fie timpul să te întrebi dacă relația e potrivită pentru tine. Să nu ai încredere în alți oameni e una, dar să nu aibă încrederea că ești în stare să refuzi avansurile unui străin este cu totul altceva.

Sunt situații în care lipsa de încredere a partenerului ar putea fi complet justficată. Deși există o anumită cantitate de încredere în orice relație, încrederea nu e totuși ceva ce poate fi acordat ușor. E ceva ce trebuie să câștigi. De ce nu are încredere în tine? De ce nu are încredere în alți oameni? Ascultă-l, dar ai grijă la comportamentul obsesiv sau de supraveghere – acesta e un steag roșu în tine. Chiar merită relația?

Gelozia poate părea flatantă, dar vine un moment în care trebuie să înțelegi că nu poți avea o relație sănătoasă dacă partenerul tău nu are încredere în tine. Acestea fiind spuse, dacă decizi să mergi mai departe, sau dacă sunt probleme sunt mai mult ale lui decât ale tale, sunt lucruri pe care le puteți face amândoi ca relația să meargă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.