Cazurile în care este necesar să ajungem la camera de garda cu copilul 

Care sunt cazurile în care este necesar să ajungem la camera de garda cu copilul 
Așa cum spuneam și anul trecut, când am făcut interviul cu Dr. Angelica Vișan – medic primar boli infecțioase, Secția 11- Matei Balș, foarte mulți părinți merg la urgențe de la primul disconfort al copilului. Fără să știe că în felul acesta pot să înrăutățească și mai mult situația: „Secțiile spitalelor de boli infecțioase sunt suprasolicitate și mulți părinți aduc copilul aici fără să fie nevoie. Astfel riscă să plece cu el acasă mai bolnav decât era. Se poate evita situația aceasta de supraaglomerare a camerelor de gardă mergând la medicul de familie sau pediatru.”

Alături de Doamna Dr. Laura Ion, Medic Primar Pediatrie, care mi-a spus și  ”Care sunt SIMPTOMELE de gripă și răceală care ne trimit la medic în cazul copiilor”, am pregătit o listă de cazuri în care este justificat și necesar să ajungem cu copilul la camera de gardă.

Care sunt cazurile în care este necesar să ajungem la camera de garda cu copilul

Ar trebui să ne luăm copilul să ne prezentăm la camera de gardă dacă:

  • copilul nu prezintă o afecțiune banală;
  • vârsta copilului e foarte mică;
  • febra, o temperatură de peste 38 de grade Celsius este considerată febră la sugarii până în 4 luni. O temperatură de 38,5 grade Celsius este considerată febră pentru sugarii mari. Pentru copii cu vârsta de peste 1 an ar trebui să ne îngrijoreze o temperatură de 39 – 39,5 de grade Celsius;
  • alegia – dacă copilul consumă vreun aliment care îi provoacă apariția unor leziuni cutanate, roșii de obicei, intens pruriginoase. Trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă pentru că complicația cea mai mare ar fi șocul anafilactic și deces;
  • orice tip de rană, rană deschisă;
  • durerea abdominală însoțită de vărsături și scaune diareice, dar și imposibilitatea copilului de a se alimenta. Aceasta ar putea duce la o stare de dezhidratare. Atunci când este gravă poate duce la  convulsii, comă, sau chiar deces.
  • când copilul are convulsii: Convulsia este reprezentată prin pierderea stării de constiință, la copii mici între 6 luni și 5 ani. Acest lucru se poate întampla în timpul unei infecții banale, dar care să meargă cu febra mare – practic să fie o convulsie-febrilă;
  • copilul este fie cu ochii închiși sau plafonarea privirii ( adică cu ochii deschiși și se uită în sus) fie cu contractura maxilarului, poate avea un tremur al mâinilor și picioarelor. Pentru părinți sigur este un moment terifiant și trebuie să meargă la camera de gardă;
  • un alt motiv de prezentare la camera de gardă ar fi traumatismele, mai ales când se soldează cu fracturi și cu fracturi deschise;
  • a suferit un traumatism cranio-cerebral: prin cădere din pătuț când este mai mic sau vreun accident la locul de joacă, de asemenea trebuie să ne prezentăm la medic.

Care sunt cazurile în care este necesar să ajungem la camera de garda cu copilul

De obicei, în cazurile grave, copilul își pierde starea de conștiență. După traumatism, copilul poate să verse în jet, să fie somnolent, să nu răspundă la stimuli.

În momentul în care ne hotărâm să mergem cu copilul la camera de gardă trebuie să ținem cont că acolo vin copii cu probleme mai grave de sănătate. Dacă copilul nostru nu are o problemă atât de importantă și poate să suporte o amânare până când facem rost de o programare la medicul de familie sau medicul pediatru, atunci ar fi mai bine să așteptăm. Riscul de a contacta alte boli este mai mare în situația în care mergem la camera de gardă.

Dacă ne vaccinăm, în mod normal nu mai facem gripă. Vaccinarea antigripală este recomandat să se facă înaintea începerii sozonului deorece corpul nostru are nevoie de 14 zile pentru a face anticorpi pentru gripă.

Citește și: Care sunt SIMPTOMELE de gripă și răceală care ne trimit la medic în cazul copiilor

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

FOLLOW ME

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Cazurile în care este necesar să ajungem la camera de garda cu copilul 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.