Ce semnificație are pentru SĂNĂTATE părul excesiv de pe corpul unei femei

Fie că ne place sau nu, toți avem păr. Este foarte normal și nu ar trebui să îți faci griji, chiar dacă probabil nu îți place. Totuși, dacă zona pe care apare și textura firului de păr s-au schimbat, ar putea indica o problemă de sănătate.

 

Iată care sunt problemele care ar putea provoca modificări ale creșterii părului de pe corp și în ce situații ar trebui să ceri părerea unui specialist:

 

Să definim tipurile de păr pe care le avem:

Vellus este acel păr mic, foarte subțire care acoperă în întregime întregul corp; este atât de bine încât abia îl observați.

Terminal este mult mai lung, mai puternic, mai gros și, în mod normal, mult mai întunecat decât părul vellus; începe să apară în perioada pubertății.  Acesta este tipul de păr care începe să se dezvolte atunci când corpul nostru trece prin modificări hormonale grave.

Cauze:

FOLLOW ME

Genetic

Dacă aveți o creștere bruscă a părului gros, întunecat verificați cum au stat la acest capitol părinții și bunicii voștri. Indiferent de ceea ce am obținut cu tehnologia modernă, nu putem să păcălim genele.

Originea etnică

Diferite grupuri etnice sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a avea o creștere exagerată a părului. Femeile din patrimoniul mediteranean și din Orientul Mijlociu au mai multe șanse să dezvolte această condiție. Alte grupuri etnice se află undeva între ele.

Un dezechilibru hormonal

1-12-600x393-7058578
Creșterea bruscă a părului poate fi cauzată de un dezechilibru hormonal. Atât bărbații, cât și femeile au acești hormoni, iar femeile au de obicei la un nivel relativ scăzut și la un raport deosebit față de hormonii feminini.

Dacă nivelul de testosteron crește, corpul are prea mulți hormoni masculini și începe să se comporte în funcție de starea sa. O altă situație care conduce la același rezultat este o scădere a nivelului de estrogen, care poate fi rezultatul menopauzei, de exemplu. Oricum, profilul hormonului masculin / feminin iese din echilibrul său normal.

Tulburări ale glandelor suprarenale

2-11-600x450-7570245

Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor, iar daca glandele suprarenale nu funcționează așa cum ar trebui, echilibrul hormonal se schimbă și creșterea excesivă a părului este unul dintre simptome.

Alte simptome ale problemelor legate de glandele suprarenale:

tensiune arterială crescută
creșterea în greutate în partea superioară a corpului
niveluri prea scăzute sau prea mari ale zahărului din sânge
dureri de cap
slăbiciune musculară

Sindromul ovarului polichistic

3-12-600x400-3611976

Sindromul ovarului polichistic este o altă cauză obișnuită a hirsutismului și, dacă aveți, de asemenea, menstruație neregulată, este foarte posibil să aveți acest lucru. Această afecțiune este cauzată de ovarele extinse care conțin colecții mici de lichid, numite foliculi, care necesită o atenție medicală. Alte simptome pentru această afecțiune includ:

schimbările de dispoziție
dureri de cap
oboseală
probleme cu somnul

Creșterea țesutului neobișnuit
4-13-600x400-7742460

Dacă hirsutismul se declanșează foarte brusc, în doar câteva luni, ar trebui să mergeți la un control. Această creștere excesivă a părului este un semn al unei creșteri extreme a nivelului de testosteron și poate fi rezultatul unui tip de creștere anormală a țesutului, chiar și a unei tumori care eliberează hormoni masculini. Nu este foarte comună, dar dacă schimbările sunt foarte rapide, merită verificat. Este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să îți pare rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.