Ce spune aspectul LIMBII despre sănătatea ta

Te-ai întrebat vreodată de ce unul dintre primele lucruri pe care medicul te pune să-l faci de câte ori ajungi la consult este să deschizi gura și  de ce îți analizează interiorul gurii? Ei bine, află că medicul poate spune ce se întâmplă în corpul tău după o singură privire în cavitatea bucală!

Noi nu ne putem da seama de ce afecțiuni suferim așa de repede ca medicii, însă există câteva caracteristici generale după care te poți ghida:

LIMBA NEAGRĂ

În mod natural, limba noastră are o culoare plăcută, roz. Atunci când limba începe să capete o culoare întunecată este un indicator al modificărilor corporale. O limbă neagră și păroasă (asta nu înseamnă că îți crește păr pe limbă, doar că are acest aspect din cauza secrețiilor care se acumulează pe suprafața ei) este cauzată de acumularea de celule moarte pe suprafața limbii. Nu este o stare foarte gravă de sănătate, însă indică faptul că ai o igienă orală deificitară. Limba neagră poate să mai indice și o infecție fungică care îți poate deregla sistemul imunitar.

LIMBA PALĂ ȘI PLATĂ

Limba are de obicei un aspect ușor bombat. Dacă limba ta este plată și pală poate fi un semn că ai deficit de fier și vitamine și poate fi un indiciu de anemia. Aspectul pal al limbii poate fi cauzat de fumat sau lipsa hidratării.

FOLLOW ME

PETE ALBE

Petele pot fi cauzate și dacă mănânci sau bei ceva prea fierbinte și dispar destul de repede. O altă cauză a apariției petelor albe poate fi acumularea de celule moarte sau lipsa unei hidratări adecvate. Dacă provoacă dsconfrot și iritație și nu dispar după două săptămâni, ar trebui să mergi la medic pentru că pot fi o manifestare incipientă a unor boli precum (candida bucală, sifilis, leucoplazie bucală, cancer oral).

AFTE BUCALE

Existența aftelor este foarte neplăcută, mai ales că durerea pe care o provoacă poate dura până la două săptămâni. Acestea pot apărea pe limbă, dar și pe interiorul buzelor sau al obrajior. Pot fi cauzate de mușcatul limbii sau al obrazului, obiecte cu margini ascuțite care ajung în cavitatea bucală, deficit de zinc sau fier, de stres, de schimbările hormonale sau de anumite aliemente (nuci, citrice, alimente picante). Se vindecă singure, fără cicatrizare și nu sunt contagioase. Ai grijă să consumi alimente care nu pot irita rănile.

0 comentarii pe “Ce spune aspectul LIMBII despre sănătatea ta

  1. Eva says:

    Buna! Si eu am patit exact la fel (oboseala, depresie ) si m-am prezentat la medic si mi-a spus ca e lipsa de zinc. Eu am tinut o cura cu ZINKIT® 10 ( 2 tablete efervescente de 2 ori/zi ) vreo 2 luni si mi-am revenit. Este ieftin , nu ca produsele-reclama .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.