Miere – Tipuri de miere și proprietățile lor speciale
În fiecare weekend merg în Agronomie la cumpărături: brânză, legume, uneori şi mezeluri. Vreo lună făcusem chiar o pasiune pentru must. Am scris şi un articol despre asta, mai ţineţi minte?
Merg acolo pentru că sustin producătorii români şi îmi place să cred că, atunci când merg la piaţă sau în astfel de locuri, produsele pe care le iau de acolo au o calitate net superioară celor din supermarketuri. Măcar numărul coloranţilor şi concentranților să fie ceva mai mic.
Duminica trecută mi-a atras atenţie standul cu miere. Alex este mare fan miere de răpiță şi știam că era pe terminate. Am crezut că o să îmi fie simplu să plec acasă cu un borcan, dar nu a fost aşa. Nu am găsit miere de răpiță, și nici n-am ştiut ce altceva să aleg. Erau un milion de sortimente şi şi mi-a fost greu să mă opresc la una singură. Aşa mi-a venit ideea să scriu despre miere.
Este mierea un simplu aliment sau poate fi şi un tratament?
Ei bine, cu mierea, cum puteam să fiu sigură că e „bună”? O să spuneți că trebuia să fie „curată”, adunată din stupi care au fost plimbați prin cele mai frumoase zone ale țării, de preferat în zone muntoase sau câmpii îndepărtate de tumultul orașului, nu de alta, dar albinuțele nu au voie să fie stresate. 🙂
Este adevărat, însă răspunsul nu este complet. O miere este cu adevărat bună cu o singură condiție: să o alegi pe cea care are acele proprietăți compatibile cu nevoile tale.
Ce miere să aleg?
Iată câteva sortimente de miere și proprietățile pe care le au:
Mierea de salcâm
Datorită acidătății scăzute al acestui sortiment de miere, dacă este luată cu jumătate de oră înainte de masă, calmează „arsurile” stomacului și diminuează aciditatea gastrică. Este recomandată pentru:
- afecțiuni ale stomacului
- afecțiuni ale intestinelor
- infecții bronhice
- guturai
- pneumonie
- tuberculoză
- gastrită
- ulcer
- dereglări ale circulației sanguine
- reumatism
- cancer
- tulburări de memorie
Mierea de tei
Aceast sortiment este cel mai bun calmant, fără efecte adverse, pentru sistemul nervos. Dacă nu puteți dormi, beți o cană cu lapte cald în care se topește o linguriță de miere de tei. Laptele poate fi înlocuit și cu un ceai de sunătoare sau chiar de tei. Mierea de tei tratează foarte eficient:
- răceala
- bronșita
- laringita
- faringita
- pneumonie
- astmul
- tuberculoza pulmonară
- durerile în gât
- tusea
- insomniile
- bolile renale
- bolile tubului digestiv
- ulcerul
- stresul
- insomnia
- oboseala
- surmenaj
- bolile nervoase
- rănile
- arsurile
- crampele
Mierea polifloră
Așa cum îî spune și numele, provine din mai multe tipuri de flori, ceea ce o face foarte căutată în tratarea mai multor afecțiuni. Unii apicultori spun că această miere conține nectarul de la câteva sute de plante, iar proprietățile terapeutice ale acestor specii de plante se regăsesc și în mierea polifloră și de aceea:
- are acţiune antiseptică
- are acțiune sedativă foarte puternică
- este un perfect tonic nervos
- e ideală pentru aparatul respirator
- tratează anorexia
- stimulează apetitul
- ajută sistemul digestiv
- îmbunătățeste activitatea inimii
- ajută ficatul
- ajută la creșterea procentului de hemoglobină din sânge
- elimină oboseala fizică și psihică
Miere de pădure (mierea de mană)
Mierea de mană de pădure e specială; nu conține polen, pentru că nu se obține din nectarul florilor, ci pe de seva frunzelor și a trunchiurilor de copaci. Este perfectă pentru:
- întărirea sistemului imunitar
- previne infecțiile căilor respiratorii
- combate și previne anemia
- prevenirea infecțiilor căilor respiratorii
Mierea de manuka
Este o miere monofloră, unica în lume, adunată și preparată de albine din floarea arborelui de Manuka, arbore care crește numai în insulele sălbatice și nepoluate ale Noii Zeelande. Este eficientă în tratarea și prevenirea:
- răcelii
- gripei
- indigestiei
- durerilor de stomac
- ulcerului
- gastritei
- ulcerului duodenal
- sindromului colonului iritabil
- arsurilor
- infecților
- dermatitei
- înțepăturilor de insecte
- erupției cutanate
Mierea este un dulce care face bine și nu dăunează sănătății, dar nu abuzați de ea pentru că, în exces, kilogramele nu întârzie să se vadă.
Vouă ce miere vă place? 🙂
Si copiilor mei le place mierea de rapita foarte mult. Din pacate nu o gasesc prea usor.
Ce parere ai despre mierea de manuka? le-ai dat copiilor tai vreodata?
Un lucru care trebuie mentionat neaparat este acela ca mierea nu este bine sa fie pusa in bauturi fierbinti (ca de exemplu ceaiul gata preparat) deoarece ea devine toxica. Este bine sa lasam sa ajunga la o temperatura mai mica.