Cele mai frumoase sporturi de iarnă pentru copii

Copiii mei adoră zăpada şi sporturile asociate ei

Indiferent de anotimp sau vreme, gândurile şi sufletul meu tânjesc după vremea blândă si caldă  a zilelor de vară. Dar si iarna are părţile ei frumoase. Mai ales ca cei mici abia asteapta sa se joace in zapada, iar pentru ei am ales sa ma bucur si eu, asa cum o faceam cand eram copil.

Alesia şi Alex sunt foarte fericiţi de cum se cern primii fulgi de nea. Ei ştiu că e rost de distracţie. Şi încă ce distracţie! Sania, patinele şi schiurile sunt cele mai importante obiecte din magazie. Alesia mi-a spus într-o seară că vrea să aducem sania în casă, să nu vină cineva să o fure, că ea nu mai are cu ce să „meargă pe zăpadă”.

Celor mici le place iarna şi chiar dacă ei se bucură de acest anotimp, eu nu fac altceva decât să mă supun, iar Alex este foarte fericit când aude că mergem la munte (de unde, spre disperarea noastră, nu ar mai pleca!).

Şi pentru că vacanţa de iarnă a fost o poveste, pentru că mi-am făcut timp mai mult să petrec alături de cei dragi şi de cei mici, zăpada care s-a aşternut de Crăciun, a fost un cadou şi un prilej de mare bucurie.

În prima zi de vacanţă, deşi nu ştiam dacă va ninge sau nu, noi ne-am luat costumele de schi, mănuşi, căciuli, fulare, gecile şi pantalonii de schi şi am plecat să căutăm zăpada. A doua zi, dimineaţa, când ne-am trezit, tot ţinutul era alb. Alex mi-a spus că dorinţa i s-a îndeplinit. Am mers în curte şi ne-am jucat prin zăpadă, ne-am bătut cu bulgări. Ne-a învăţat pe mine şi pe sora lui să facem îngeri. Am construit împreună cazemate şi am făcut un om mare de zăpadă, care în loc de fular, s-a încălzit cu beteala din bradul de la Bucureşti.

Alex face ingeri de zapada

FOLLOW ME

Sezonul acesta am schiat doar cateva zile, spre marea dezamăgire a copilului cel mare care este fascinat de acest sport. Acum zâmbesc când îmi amintesc că, la început, când l-am pus pe schiuri, nu i-a plăcut sub nicio formă. Apoi, când ne-a văzut pe noi cum ne distram schiind, a cerut  să îl luăm şi pe el. A fost o aventură tare frumoasă până a învăţat să schieze: el s-a amuzat si i-a placut ca poate „aluneca” asa lin. Iar cel mai important, intre el si instructor s-a legat o prietenie frumoasa.

Dacă vreţi să vă distraţi alături de cei mici iarna, vă recomand să îi învătaţi să schieze. Noi am ales un instructor din Sinaia,  prietenos şi răbdător, amuzant şi haios, dar foarte priceput. Secretul ca să îi insufle copilului plăcerea de a practica acest sport este să aibă experienţă cu piticii, să fie plăcut, să le acorde atenţie şi să îi trateze ca pe nişte oameni mari. Aşa a fost experienţa cu Alex, iar acum este fascinat de acest sport. Acun aşteaptă nerăbdător vacanţa din februarie ca să schiem împreună.

Miscarea ajuta la dezvoltarea sanatoasa a copilului

Alesia este încă micuţă, a incercat si ea o zi, dar nu a fost atat de incantata de experienta 🙂 Deoacamdată, se bucură de săniuţa ei. Dar noi nu ne dam batuti.

Şi dacă mai sunt părinţi care se gândesc că la munte nu se pot distra dacă merg cu copiii, vă spun că noi nu ducem lipsă de peripeţii. Totul este foarte amuzant, chiar şi căzăturile sunt motive de amuzament, mai mult pentru cei mici când noi suntem pe jos.

Şi pentru că accidentele sunt inevitabile, noi respectăm „normele”: obligatoriu purtăm casca! Este literă de lege. Acesta este şi sfatul meu prietenesc pentru oricine vrea să practice sau doar să încerce acest sport: purtaţi casca şi toate echipamentele care vă pot proteja, sau chiar salva viaţa, în cazul unui accident!

Când suntem în Bucureşti, dar şi când suntem la munte,  mergem la patinoar. Aici merge şi Alesia, deşi nu patinează, o plimbăm noi. Şi îi place foarte mult. După prima experienta, m-a întrebat: „Când mai mergem să alunecăm pe gheaţă?”

Cu aşa activităţi eu tot zic că iarna poate fi distractivă şi frumoasă!

Indiferent ce alegem, este esenţial să facem cu plăcere, să râdem şi să găsim motive să ne simţim bine, să facem mişcare şi să trăim sănătos şi frumos.

Ela si copiii la munte

Aşa cum spuneam şi în alte rânduri, aici pe blog sau în cadrul emisiunii Numai de bine, sportul este foarte important pentru oricine, iar cei mici nu sunt nici ei scutiţi. Şi, indiferent ce formă de mişcare ar alege şi am alege pentru ei, important este să facă sport.

Sunt câteva motive pentru care mişcarea este esenţială în dezvoltarea unui copil:

  • împiedică apariţia obezităţii
  • creşte pofta de mâncare
  • ajută la dezvoltarea memoriei
  • ajută la o dezvoltare armonioasă a corpului
  • este un mod extraordinar de a socializa şi de a-şi face prieteni

Aşadar, dragii mei, oricât de rea ar fi vremea, oricât de frig ar fi afară, sigur putem găsi motivele să ieşim din casă. Şi am să vă dau unul singur: nimic nu se compară cu o zi de iarnă, cu zăpadă, cu schiurile în picioare, pe pârtia cu miros de ger şi „curat”, de proaspăt, peste care se revarsă razele blânde şi calde ale soarelui.

Restul motivelor trebuie să le găsiţi voi. Şi să le împărtăşiţi cu prietenii şi cu mine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.