Cum îți influențează sănătatea poziția de somn

Stingi luminile și te pregătești să dormi. Stai pe spate, pe o parte sau pe burtă? Deși nu există o știință solidă care să facă legătura între poziția ta de somn și lucruri precum durerile de spate, sforăitul, personalitatea și cât de des te trezești în timpul nopții, iată câteva asocieri interesante care au fost observate.

Pe burtă

Sunteți un dormind pe burtă? Dacă da, aveți probleme de somn? Postura dvs. de somn s-ar putea să nu vă ajute. Este mai probabil să fiți agitat și să vă răsuciți pentru a vă simți confortabil atunci când dormiți pe burtă. De asemenea, îți poate solicita gâtul și partea inferioară a spatelui. Dacă acesta este modul în care vă place să dormiți, este posibil să doriți să folosiți o pernă foarte moale sau deloc pentru a vă menține gâtul confortabil.

Poziția pe burtă: Cădere liberă

Aproximativ 7% din populație doarme în acest mod. Stai întins pe burtă, cu brațele în jurul unei perne și capul întors într-o parte. Dacă aceasta este poziția ta preferată de somn, unele cercetări sugerează că ai mai multe șanse să spui ce gândești și să fii sociabil și sociabil. De asemenea, este posibil să nu fiți foarte deschis la critici.

Dormitul pe spate

FOLLOW ME

Această poziție poate provoca dureri de spate la unele persoane. Iar dacă aveți deja asta, o poate înrăutăți. Dacă sforăiți sau aveți apnee în somn, poate face și aceste probleme mai mari. Dacă aveți una dintre aceste probleme și nu vă puteți simți confortabil într-un alt mod, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce v-ar putea ajuta.

Poziția spatelui: Soldat

Această poziție este preferată de aproximativ 8% din populație. Dormiți cu brațele în jos și aproape de corp. Unele cercetări sugerează că este mai probabil să fiți mai liniștit și să vă păstrați pentru dumneavoastră. De asemenea, este posibil să aveți așteptări mari de la dvs. și de la ceilalți.

Poziția spatelui: Steaua de mare

Doar aproximativ 5% dintre oameni dorm în acest mod. Stai întins pe spate, cu brațele ridicate lângă cap. Potrivit unor studii, este posibil să aveți mai multe șanse să fiți un bun ascultător și să nu doriți să fiți în centrul atenției.

Dormitul pe o parte

Există mai multe moduri de a dormi pe o parte, dar cel mai confortabil este cu genunchii ușor îndoiți spre piept – poziția fetală.

Poziția laterală: Fetală

Mai mult de 40% dintre oameni dorm în această poziție ghemuită pe o parte. Este cea mai frecventă poziție pentru femei – acestea sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să doarmă astfel. Unele cercetări sugerează că este mai probabil să fiți mai caldă, prietenoasă și sensibilă, dar este posibil să aveți și o carapace protectoare în jurul dumneavoastră.

Poziție laterală: cu brațele în jos

Aceasta este atunci când dormiți pe o parte cu ambele brațe în jos. Aproximativ 15% dintre oameni „dorm ca un buștean”. Unele cercetări spun că este posibil să aveți tendința de a fi sociabil, ușor de suportat și încrezător.

Poziția laterală: Yearner
10/15
Aproximativ 13% dintre oameni dorm în această poziție laterală, cu brațele în fața corpului. Dacă dormiți astfel, unele studii spun că este posibil să fiți deschis la minte, dar suspicios și încăpățânat să vă mențineți o decizie odată ce ați luat-o.

Poziția laterală: Spooning

Cu corpul aproape de partenerul tău, s-ar putea să te trezești mai des, dar îmbrățișarea poate fi benefică pentru tine. Îți face corpul să elibereze o substanță chimică numită oxitocină, care poate ajuta la scăderea stresului, te leagă de partenerul tău și te ajută să adormi mai repede.

Dacă sforăiți

Pentru a menține nivelul de zgomot scăzut pe timp de noapte, cel mai bine este să dormi pe o parte. Dacă vă place să dormiți pe spate, stivuirea câtorva perne vă poate ajuta. Mergeți la medic dacă sforăitul vă face să gâfâiți sau să vă simțiți obosit a doua zi, sau dacă vă trezește (pe dumneavoastră (sau pe partenerul dumneavoastră). Sforăitul puternic poate fi un semn că este posibil să aveți apnee în somn – o afecțiune care oprește și reia respirația atunci când dormiți. Aceasta poate duce la accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Dacă aveți dureri de spate

Dormitul pe lateral câștigă și în acest caz. Pentru a lua și mai multă presiune de pe șolduri și spate, puteți pune o pernă între picioare. Dacă dormiți pe spate, ați putea pune una sub genunchi pentru a păstra curba naturală a spatelui.

Dacă ești însărcinată

De obicei, este mai confortabil – și mai sănătos pentru tine și pentru bebelușul tău – dacă dormi pe o parte. Iar partea stângă poate fi mai bună, deoarece pe ea poate ajunge mai mult sânge și substanțe nutritive la bebelușul dumneavoastră. Dacă aveți dureri de spate, puneți o pernă sub burtă pentru a susține greutatea. De asemenea, vă poate ajuta să îndoiți genunchii și să puneți o pernă între picioare.

Nu ignora salteaua

O saltea care funcționează în funcție de stilul tău de somn și de tipul de corp poate ajuta cu multe probleme. Ar trebui să fie suficient de fermă pentru a vă susține spatele și poziția de somn, dar suficient de moale pentru a se potrivi cu forma corpului dumneavoastră. Acest lucru nu este întotdeauna ușor de aflat. Unele magazine vă vor permite să testați o saltea timp de câteva săptămâni și să o schimbați dacă nu vă convine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.