Cum să economisești și să rămâi cu mai mulți bani la sfârșit de lună

Timpul înseamnă bani. La prima vedere, poate părea o replică destul de tăioasă, însă e cât se poate de adevărată. Muncim pentru bani și plătim cu timp.

Mi-am început anul cu mantra că „dacă nu e un DA din tot sufletul, atunci e sigur NU” pentru că mi-am promis că voi spune mai des „nu” atunci când fiecare „da” înseamnă timp pe care îl petrec departe de copiii mei.

Te-ai gândit vreodată cum îți cheltuiești viața?

Ca orice părinte, îmi doresc tot ce e mai bun pentru copiii mei și am încercat mereu să muncesc cât de mult am putut pentru a oferi familiei mele toate lucrurile de care a avut nevoie. Dacă atunci când ești singur te descurci cum poți, odată ce ai devenit părinte, responsabilitățile sunt mult mai mari și ți se pare că niciodată nu e suficient. Pentru că adevărul e că pe măsură ce ai mai mult, îți dorești și mai mult. Când de fapt, tot ce ar trebui să facem ar fi să învățăm cum să cheltuim mai puțin decât producem și să câștigăm în felul acesta mai mult timp pentru cei dragi.

Înainte să plec în vacanță, am avut o întâlnire online cu echipa Banometru – proiect GRATUIT de educație financiară ce oferă cursuri (de grup) și consultanță (prin coaching one to one) celor care au nevoie. Acest program se adresează persoanelor fizice sau familiilor care s-ar bucura de un mentor/ajutor pentru o mai buna gestiune a banilor în viața de zi cu zi, care poate la final de luna au mai multe cheltuieli decat venituri sau nu reușesc să economisească, cheltuiesc impulsiv sau viciat, sunt într-o perioada între joburi și jonglează mai greu banii. Mi-a plăcut foarte mult discuția și modul lor de abordare și o să vă las mai jos câteva sfaturi care m-au ajutat pe mine în experiența de mamă și care se împletesc foarte bine cu filosofia celor de la Banometru.

 Ce poți face pentru a avea mai mulți bani la sfârșit de lună

  1. Planifică-ți bugetul lunar

Îmi place să fac liste pentru orice: to do, activitățile copiilor, meniu. Sunt modalitatea prin care rămân organizată, așa că nu aveam cum să nu am și o listă de planificare a bugetului familiei. Mie îmi place să fac totul cu pixul, așa că template-ul meu de într-o agendă pe care o folosesc strict în acest sens, dar puteți găsi un model foarte bun de planificare a bugetului pe banometru.ro.

  1. Economisește

Am acest obicei de mai bine de 17 ani, de când am avut primul meu job. Oricare ar fi veniturile tale, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te plătești pe tine. Să pui ceva de-o parte, să îți creezi astfel un buget de urgență la care poți apela în situațiile neprevăzute.

Greșeala pe care o fac mulți oameni care spun că nu pot să economisească bani este că așteaptă până la finalul lunii, cu gândul că vor pune de-o parte ce le mai rămâne. Acest lucru nu funcționează aproape niciodată, pentru că vezi banii aceia ca pe ceva ce ai la îndemână, ceva ce poate să fie folosit. Oricât de mică ar fi suma pe care poți să o pui de-o parte, va conta. Mai ales dacă faci din asta un obicei lunar de la care nu te abați. Ușor-ușor, vei putea să îți faci după același sistem și un cont de economii pentru vacanțe sau alte dorințe (mă refer la un cont separat – nu intrăm în economii ca să mergem în vacanță. Banii din fondul de economii sunt doar pentru situații de urgență, în cazul în care apare o problemă de sănătate sau siguranță a familiei; pentru vacanță stabilim un buget pe care îl alocăm și încercăm să nu îl depășim).

Dacă nu știi de unde să începi să economisești, specialiștii de la Banometru vorbesc cu tine pentru a-ți oferi sprijin și te ajută să găsești cea mai bună variantă în funcție de situația ta financiară. Este un serviciu gratuit, confidențial și te poate ajuta să-ți faci un plan financiar bine pus astfel încât o situație neprevăzută, ca de exemplu un nou val de pandemie, să nu te găsească nepregătit.

  1. Nu merge la cumpărături când îți e foame

Avem tendința să cumpărăm mult mai multe produse atunci când mergem la cumpărături înfometați. Din cauză că nu mai avem răbdare, alegem mereu produsele care sunt fix în fața noastră și ni se pare că am mânca tot ce vedem. Mi se întâmpla și mie să merg la supermarket după o zi lungă și obositoare și să plec de acolo cu un coș plin de produse care nu erau pe lista mea, așa că am încercat să evit acest comportament și să încerc să planific mai bine cumpărăturile. 

Regula nr 1: merg la cumpărături între mese, nu înainte de masă

Regula nr 2: îmi fac mereu o listă (îmi îngădui 2 produse din afara listei, mai ales dacă sunt cu copiii).

Regula nr 3: îmi iau suficient timp, astfel încât să pot să caut produsele, nu să iau ce îmi pică prima dată în mână (de obicei, produsele așezate pe raft la nivelul ochiilor sunt mai scumpe decât cele de pe rafturile de sus și jos)

Regula nr 4: verific întotdeauna ce am deja acasă

  1. Nu cumpăra din impuls, fii calculat

Un obicei nu tocmai bun pe care îl am este să fac window shopping, adică să mă plimb prin magazine fără să caut ceva anume, „doar ca să mă uit”. Specialiștii financiari ne recomandă să cumpărăm doar lucrurile de care avem cu adevărat nevoie, iar prin acest window shopping riscăm să ne creăm niște nevoi artificiale, doar pentru că ne place ceva în mod deosebit. Încerc să nu cumpăr niciodată lucruri doar din impuls. Dacă am nevoie de ceva (să zicem o rochie sau pantofi pentru copii) caut întotdeauna mai mult timp pentru a găsi varianta cea mai bună.

Dacă nu am nevoie neapărat de ceva, dar am văzut ceva ce îmi place foarte mult, aștept măcar o săptămână-două, cât să văd dacă dorința e la fel de mare sau a fost ceva de moment. De cele mai multe ori sfârșesc prin a uita de acel produs, deci nu dau banii pe el.

  1. Compară prețurile și încearcă să ai răbdare până la perioadele de reduceri

Din fericire pentru noi, nu mai trebuie să așteptăm luna noiembrie pentru a ne bucura de reduceri. Cele mai multe site-uri au perioade de reduceri sau oferă coduri de reducere în fiecare lună. Încearcă să compari prețul produselor pe mai multe site-uri înainte să te decizi de unde vrei să cumperi ceva, pentru a găsi o ofertă avantajoasă. Dacă produsul pe care îl vrei se vinde pe un singur site, abonează-te pe mail sau urmărește-i pe rețelele de socializare pentru a vedea când au promoții.

Acestea sunt câteva dintre lucrurile care m-au ajutat pe mine de-a lungul timpului să-mi țin sub control bugetul și dorințele, dar și să învăț cum să-mi stabilesc prioritățile. Sper să vă ajute și pe voi, dar nu mă declar expertă în acest domeniu. Sfaturi de la experți financiari puteți găsi pe patforma celor de la Banometru și puteți apela la ei pentru consiliere individuală.

Absolut tot ajutorul pe care îl primiți din partea lor este GRATUIT. Aș vrea să subliniez asta, pentru că mi se pare foarte important pentru cei care au nevoie de ajutorul lor. Un lucru care pe mine m-a mai impresionat la ei este că trainerii lor sunt acum persoane care în trecut au avut probleme financiare și care sunt acolo să asculte și să ofere sprijin emoțional, nu să judece, deci puteți apela la ei fără nicio strângere de inimă. Vă puteți înscrie gratuit AICI la un program de coaching financiar.

Prin tot ceea ce fac încearcă să ajute oamenii să descopere care sunt obiceiurile ce duc la probleme financiare și îi învață cum să le înlocuiască cu obiceiuri care să-i ajute să aibă mai mulți bani.

 

Site-ul lor este o resursă enormă de informație, sunt sigură că o să vă placă ce veți găsi și au un program dedicat familiilor și proaspăților părinți cu sfaturi și planificare de buget. Eu le-am văzut deja și mi se par o resursă foarte valoroasă, mai ales că, așa cum poate știți deja că nu sunt adepta listelor de cumpărături interminabile pentru bebeluș.

Aștept să-mi spuneți în comentarii sau pe pagina mea de facebook ce obiceiuri financiare vă ajută pe voi sau ce ați descoperit interesant pe site-ul celor de la BANOMETRU.

 

Un comentariu pe “Cum să economisești și să rămâi cu mai mulți bani la sfârșit de lună

  1. Asaftei Simona says:

    Ce bine le mai zici ,de multe ori am pățit sa mă duc la cumpărături și să-mi iau multe lucruri care nu-mi trebuiau ,dar neavând o lista la mine și văzând acele lucruri ,produse le-am pus în coș .Uneori îmi fac lista de acasă și atunci este mult mai bine și msi ales când mă duc singură fără fete .Mulțumim mult pentru articol draga mea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.