Dacă nu e un DA clar, atunci e un NU clar

Mi-am început ziua cu acest mesaj de la o prietenă și mi s-a părut un mesaj GENIAL.

Am avut de-a lungul timpului mai multe momente în care m-am trezit în situația de a merge în anumite locuri sau de a face anumite lucruri doar pentru că îmi era RUȘINE să refuz, nu voiam să supăr persoana respectivă sau nu știam ce să fac. Azi așa, mâine așa și ajungeam să fiu irascibilă, lipsită de vlagă, să am impresia că mi-a trecut ziua și nu am reușit să fac nimic.

Orice decizie mă costa TIMP. Timp pe care aș fi putut să îl petrec cu copiii mei, cu prietenele, învățând ceva nou, relaxându-mă. Dar eu alegeam să pun nevoile mele în plan secundar de teamă să nu dezamăgesc.

Am fost obișnuită să pun nevoile altora mai presus de nevoile mele și să las de la mine în multe situații. Însă asta nu a dus decât la frustrări interioare și la o presiune pe care o puneam singură pe mine. Și am observat că se întâmpla asta cel mai des atunci când răspundeam cu NU ȘTIU, VEDEM la o întrebare la care aș fi putut spune din prima ÎMI PARE RĂU, NU SE POATE. De cele mai multe ori persoana respectivă era nevoită să revină cu întrebarea, să afle dacă m-am decis, mă simțeam prost să refuz și intram într-un cerc vicios care mă făcea să mă simt complet nemulțumită. Nu pentru că mi-ar fi displăcut complet să fiu într-un anumit loc sau să fac un anumit lucru, ci pentru că de câte ori spuneam DA cu inima îndoită unor oameni și acțiuni, îmi spuneam NU mie și timpului meu.

În momentul în care am vrut să pun STOP am fost copleșită de vinovăție sau rușine.

În momentul în care am vrut să pun STOP am fost copleșită de vinovăție sau rușine

Dar adevărul este că nu datorezi nimic nimănui și nu trebuie să te justifici. În loc „îmi pare rău, nu pot”, „nu pot” e suficient. Mai mult ca sigur ai un motiv întemeiat, iar persoanele din jurul tău ar trebui să îți respecte deciziile personale, așa cum și tu le respecți pe ale lor. Cu cât ne justificăm mai mult, cu atât îi transmitem creierului nostru sentimente de regret, rușine și vinovăție care ne vor influența decizia sau deciziile viitoare.

Ideal e să eliminăm din viața noastră expresia „nu am timp” care de fapt înseamnă „nu este o prioritate pentru mine să fac asta” și să acceptăm că același timp ne este alocat tuturor, depinde de noi ce VREM să facem cu el. Nu avem de unde sa primim mai mult de 24 de ore pe zi.

În cursurile de coaching pe care le-am făcut am învățat că cea mai bună metodă pentru a mă organiza este să-mi fac liste pentru orice. Să îmi împart activitățile în: priorități, nevoi și lucruri pe care le am de făcut orice ar fi. De exemplu, job-ul: fie că vrem, fie că nu, între anumite ore trebuie să fim la serviciu.

Începi să jonglezi cu programul: ce aș vrea să fac pentru mine, ce pot să fac pentru alții, lucruri pe care trebuie să le fac azi urgent (poate trebuie să merg la piață să iau legume pentru a face supă copiilor – e clar că nu pot amâna).

Și în funcție de golurile care rămân în program să vezi dacă acea invitație sau rugăminte de la oricine are loc în program. Înainte să decid dacă o pot strecura mă întreb: îmi aduce vreun beneficiu (de orice fel: emoțional, de dezvoltare, financiar) acest lucru? Dacă stau și adun plusurile și minusurile și îmi da seamă că aș spune DA doar de rușine, dar în realitate mie mi-ar face mai mult rău (de orice fel: mi-ar afecta timpul dedicat odihnei, ar trebui să sar o masă, nu aș avea timp să stau cu copiii, ar trebui să anulez întâlnirea cu sora mea) și nu spun NU doar de rușine, atunci am o problemă.

Poate să sune egoist, însă fiecare știe mai bine pentru el câtă treabă are într-o anumită zi și ce vrea sau nu să facă pe timpul lui.

O să vedeți că în final veți fi mult mai câștigați așa, pentru că veți reuși în sfârșit să îi dați un telefon mătușii cu care nu ați mai vorbit de mult, să gătiți mâncare preferată a copiilor, să stați mai mult cu ei, să vă odihniți așa cum trebuie și să fiți mai fericiți. Nici mie nu îmi iese de fiecare dată, dar lucrez la asta pentru că mi-am dat seama că îmi datorez mie mai mult decât le datorez celorlalți. În plus, în felul acesta îmi rămâne mai mult timp să spun DA cu toată inima atunci când chiar simt nevoia.

Viața e scurtă și imprevizibilă. Umple-o de momente care să conteze!

Vă las și vouă aici tehnica prin care îmi organizez ziua, iar dacă vă place, vă invit să o folosiți și voi. Sunt sigură că vă va ajuta.

Poate că nu va deveni mai ușor să spuneți NU, însă când veți avea în față lista tuturor activităților pe care le aveți de făcut, veți realiza singuri că și dacă ați vrea, ar trebui să faceți un efort foarte mare pentru a mai strecura ceva în program. Și aici intervine regula prioritizării care vă va ajuta să luați mai ușor o decizie.

Descărcați AICI imaginea la calitatea originală pentru a putea să o scoateți la imprimantă.

Program Zilnic - ElaCraciun.ro

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Dacă nu e un DA clar, atunci e un NU clar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.

Prin descărcarea ghidului sunt de acord să mă abonez la newsletter și să primesc noutăți din partea elacraciun.ro

Mulțumesc!

 

Descarcă Programul zilnic aici ↓