De ce au copiii dureri de cap

Vă mai amintiți diminețile în care nu ați fi vrut să vă ridicați din pat pentru nimic în lume? Încercări peste încercări de a ne convinge părinții că ne doare stomacul sau că nu ne simțim prea bine, totul pentru a reuși să rămânem acasă. Dar nici dacă ajungeam la școală nu ne potoleam. Cei mai curajoși dintre noi încercau să plece mai devreme sau să scape de lucrări și teste ronțăind niște cretă înainte de ore, poate-poate, reușesc de o febră…

Vestea proastă pentru copiii noștri este că pe vremea noastră le-am încercat și noi pe toate. Ziceam că ne doare capul ca să nu ne facem temele, că ne doare burta ca să nu mâncăm și găseam fel și fel de scuze pentru a ne sustrage de la situațiile care nu ne făceau plăcere.

Dar știți povestea cu lupul, nu? După atâtea alarme false, e mai greu să convingi un părinte când ai într-adevăr o problemă serioasă. Aș spune chiar și că ne-am atras niște karma negativă, pentru că odată deveniți adulți, durerile de cap pe care le invocam în copilărie au devenit o realitate neplăcută.

De multe ori, părinții au impresia că cei mici nu le spun adevărul și se ascund în spatele unor scuze. Ar fi bine însă să fim mai atenți la durerile de cap, pentru că în realitatea zilelor noastre acestea există cu adevărat și în rândul celor mici, iar atunci când copilul ne spune că îl doare capul ar trebui să ne gândim de două ori înainte să insistăm să facă ce ne dorim noi (să meargă la școală, să mănânce, să își facă temele).

Durerile de cap există! Studiile recente au demonstrat că durerile de cap devin mai frecvente o dată cu vârsta de 7 ani și chiar vreau să împărtășesc și cu voi câteva informații legate de cauzele ce provoacă dureri de cap copiilor:

1. Nu se hidratează suficient

FOLLOW ME

Consumul redus de lichide, respectiv deshidratarea, este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap. Acest lucru se întâmplă mai ales în sezonul cald, când copiii petrec mai mult timp afară și pierd fluide prin transpirație. Așadar, asigurați-vă ca beau suficiente lichide, însemnând apă, ceaiuri sau smoothie-uri făcute în casă, nu sucuri carbogazoase.

2. Nu se odihnește suficient

Școlarii au nevoie de cel puțin 10-12 ore de somn. Atunci când nu se odihnesc suficient nu se mai pot concentra la fel de bine, obosesc repede și pot avea dureri de cap.

3. Prea mult timp petrecut în fața unei surse puternice de lumină

Laptopurile, tabletele, telefoanele sau televizorul sunt ecrane pe care copiii din ziua de azi le au mai tot timpul în față. Lumina puternică și intermitența ecranului pun presiune asupra ochișorilor și se poate declanșa astfel durerea de cap. Încercați să reduceți timpul pe care îl petrec copiii în fața televizorului sau cu ochii în tabletă.

4. Problemele de vedere

Când un copil are probleme cu ochii și nu poate vedea la tablă, are tendința să-și fixeze privirea pentru a vedea și la distanță. O vizită la oftalmolog vă va ajuta să vedeți dacă copilul are nevoie de ochelari și dacă asta este cauza durerilor de cap pe care le acuză.

5. Volumul ridicat de teme

E adevărat că dacă ai carte, ai parte, însă programa școlară poate fi uneori foarte solicitantă. Volumul prea mare de teme poate fi o cauză a durerilor de cap ce nu trebuie neglijată.

Așadar, data viitoare când copilul vă spune că nu își poate face temele din cauza unei dureri de cap, încercați să discutați deschis, să îl ascultați cu atenție pentru a identifica sursa problemei și să aveți încredere în mărturisirile lor. De foarte multe ori durerile de cap pot fi simptomul unei alte afecțiuni și, aici, lucrurile deja se complică. De aceea e important să le cercetăm la timp, să vedem care este cauza lor și să monitorizăm evoluția. Mai multe detalii puteți găsi și pe desprecopii.com.

Când copilul se confruntă frecvent cu dureri de cap, cel mai bine ar fi să mergeți la medic. Câteva dintre primele măsuri pe care le puteți lua pentru a trata durerea de cap a copiilor acasă sunt:

1. Hidratarea

Încercați pentru câteva ore să vă asigurați că bea suficientă apă, puteți să faceți chiar și un ceai de plante sau un smoothie.

2. Odihna

Dacă reușește să adoarmă, se va simți mult mai bine după ce s-a odihnit.

3. Administrarea de capsule moi masticabile

La recomandarea medicului, puteți să le dați copiilor capsule moi masticabile și acestea vor ameliora mai rapid disconfortul.

Proiectul Headches are real este o campanie de informare, cu o componenta educațională. Scopul acesteia este de a aduce în discuția din spațiul public subiectul durerii de cap la copii, îndeosebi la cei cu vârste între 7-12 ani.

Studiu: Durerea de cap la copii

Copiii voștri au avut probleme cu durerile de cap? Ce măsuri luați de obicei?

 

0 comentarii pe “De ce au copiii dureri de cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.