De ce sunt părinții epuizați în primul an de viață al bebelușului?

În momentul în care devii părinte, viața ta urmează să se schimbe la 180 de grade. Vei avea alte responsabilități și se va naște în tine o iubire de care nu știai că ești capabil. Vei avea alte priorități, alte dorințe, vei privi viitorul cum nu ți-ai fi imaginat înainte și te vei bucura pentru tot restul vieții de cel mai frumos cadou pe care universul ți-l putea dărui.

Acestea sunt lucrurile la care trebuie să te aștepți când afli că urmează să fii părinte. Trebuie să privești această perioadă ca pe un vis îndeplinit, nu ca pe un coșmar care nu se mai termină din cauza oboselii și a neputinței.

Un studiu realizat de Ergoflex a arătat că părinții dorm 5,1 ore pe noapte în primul an de viață al bebelușului. Asta înseamnă cu 2,9 mai puține ore pe noapte din cele 8 de care am avea nevoie pentru a ne odihni așa cum trebuie. Orele pierdute în fiecare noapte echivalează cu peste 6 săptămâni de somn pierdute pe parcursul unui an. Cum sună asta?

Somnul de o bună calitate este vital pentru a ne asigura că mintea și corpul nostru funcționează așa cum trebuie, la fel cum este important și pentru bebeluși, pentru care somnul are o contribuție de 60% din procesul de creștere.

Nu e normal pentru un bebeluș să plângă noaptea. Nu e normal ca un copil să nu doarmă noaptea. Colicii nu sunt o problemă normală. Sunt doar probleme care au soluții mai simple decât ați crede.

Lipsa somnului poate duce la stres și mai departe la irascibilitate și probleme de cuplu într-o perioadă în care ar trebui să fiți mai fericiți ca oricând.

FOLLOW ME

Să spunem totuși că nu vă interesează asta. Că v-ați asumat asta când ați decis că vreți să fiți părinți și că nu vă deranjează să stați toată noaptea să vă plimbați cu bebelușul în brațe. Dar ce facem cu momentele în care plânge atât de puternic încât ne rupe inima? Momentele în care orice am face nu reușim să înțelegem ce are și am da orice de pe pământul ăsta, numai să nu mai fie roșu de la atâta plâns și să-l vedem că respiră din nou normal. Am trecut prin asta la primul meu copil, acum 13 ani și apoi în primele 6 săptămâni cu al doilea. Eram disperată. Aș fi făcut orice, orice numai să se liniștească și să doarmă mai mult de 45 de minute. Nu dormeau noaptea din cauza colicilor, ziua din cauza oboselii. Pentru că oboseala te duce până în punctul în care nu mai poți să te odihnești din cauza ei.

Mă simțeam complet neputincioasă, credeam că sunt cea mai rea mamă din lume și că nu sunt în stare să cresc un copil. Acestea sunt gândurile pe care le au o mulțime de mămici zi de zi.

Pentru un bebeluș somnul este extrem de important. Cu cât doarme mai puțin, cu atât va fi mai agitat din cauza lipsei de odihnă. Foarte multe mămici cred că bebelușii plâng pentru că le e foame și atunci când se trezesc noaptea pur și simplu îi dau sân pentru 5-10 minute pentru a-l liniști. Pentru un bebeluș nu înseamnă nimic 10 minute, mai ales dacă adoarme în timp ce mănâncă. Ca el să se hrănească cum trebuie e nevoie de cel puțin o oră jumătate în care luați pauze ca să scoateți aerul afară și să nu plângă mai târziu din cauza colicilor.

Bebelușii au nevoie de mult somn pentru a fi liniștiți și a se dezvolta cum trebuie, iar voi aveți nevoie de somn pentru a vă bucura de ei.

Mai multe informații despre somnul și programul bebelușilor puteți afla și din articolul Cum am reușit să am un bebeluș care doarme toată noaptea.

 

Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!

Ce veți învăța de la acest curs:

Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul

Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil

Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții

Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți

Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil

Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “De ce sunt părinții epuizați în primul an de viață al bebelușului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.