Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?

Vestea care la începutul anului părea o problemă îndepărtată (mai ales pentru copii) a luat amploare și a pus de mai bine de 2 luni pe buzele tuturor același cuvânt: coronaviurs.

Așa cum scriam și în articolul 7 întrebări despre Coronavirus care le chinuie pe mămici cu răspunsul de la doctor nu am intrat în panică. În astfel de situații, mi se pare că să îți păstrezi calmul este cea mai bună soluție. Ne aliniem totuși la normele generale și ne-am luat toate măsurile de prevenție. 

Ieri s-a anunțat că „Școlile se închid miercuri, 11 martie, pentru opt zile, în perioada 11-22 martie, inclusiv. În funcție de cum va evolua situația, autoritățile pot decide prelungirea acestei măsuri”. Bineînțeles, părerile părinților sunt împărțite. Deși unii dintre ei consideră că această măsură este cea mai bună cale, alții au fost luați pe nepregătite. Sunt îngrijorați că nu au cu cine să își lase copiii în acest timp și trebuie să găsească diverse soluții.

 

Cu cine stau copiii în perioada în care școlile sunt închise

 

Soluția 1: Îi lăsăm singuri acasă

 

Deși în Alex (14 ani) am toată încredere să îl las singur, pe Alesia (8 ani) nu am lăsat-o singură acasă niciodată și nici nu cred că va rămâne prea curând. Asta pentru că încă nu e suficient de responsabilă. Dacă sunt amândoi, am încredere.

 

Cum ne dăm seama că un copil e pregătit să rămână singur acasă: 

  • înțelege și acceptă regulile pe care le impui
  • este responsabil
  • știe să facă față situațiilor neașteptate
  • știe care sunt măsurile de siguranță și le respectă
  • poate să rămână calm în situații tensionate
  • are cunoștințe de bază a regulilor de prim-ajutor

 

Ce trebuie să știe un copil care rămâne singur acasă:

  • cum să contacteze părinții
  • cum să apeleze la serviciul de urgență 112 și ce informații să ofere 
  • cum să încuie și descuie ușile
  • cum să folosească obiectele de bază din casă (întrerupătoare, electrocasnice)
  • cum se folosește sistemul de securitate al locuinței (în caz că există)
  • ce trebuie să facă dacă vine la ușă/sună un străin 

Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?

  1. Înainte de a-l lăsa nesupravegheat mai mult timp, trebuie să verificați cum se comportă când îl lăsați singur un interval mai scurt de timp (1 oră). 
  2. Lasă-i o listă cu numerele de telefon pe care le poate apela în cazul unei situații neprevăzute
  3. E important să poți să iei legătura cu el oricând și să înțeleagă că trebuie să îți răspundă atunci când îl suni
  4. Asigură-te că are în casă strictul necesar (alimente, fructe)
  5. Când trebuie să ia medicamente, lasă-i la vedere doar doza fixă, nu trebuie să aibă acces la toate medicamentele din casă
  6. Ține obiectele (cuțite, chibrituri, brichete)  sau substanțele periculoase (medicamente, alcool, dezinfectanți) într-un loc în care nu are acces.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Cum sunteți cu sănătatea pe vremea asta nehotărâtă? 🤔Săptămâna asta, Alex și Alesia s-au întors la școală. Alesia venise deja răgușită de la Sinaia, iar intrarea în colectivitate a ajutat-o să capete și o tuse serioasă. Dacă aveți și voi în familie atât bebeluși, cât și copii mai măricei, v-am lăsat în reperul „Răceala“ 3 articole care să vă ajute în perioada asta: ⁣ ⁣ • Cum ferim bebelușul de răceală când frații mai mari merg în colectivitate⁣ ⁣ • 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon⁣ ⁣ • 12 întrebări și răspunsuri despre gripă pe care orice părinte ar trebui să le știe⁣ ⁣ Sper să vă ajute! 🤗

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Soluția 2: Bunicii

 

Cei care au bunicii în apropiere sunt norocoși. Acesta este și cazul nostru. Alex și Alesia vor pleca mâine la Sinaia cu părinții mei, iar Nicholas o să rămână aici. Alesia sigur o să vrea să vină destul de repede înapoi. Iar, din fericire, timpul îmi va permite să stau cu ea, mai ales că aveam în plan niște filmări cu ea săptămâna viitoare.

Soluția 3: „Schimb de mame”

 

FOLLOW ME

Cu siguranță aveți un prieten de familie care are copii sau un părinte din clasa copilului pe care vă puteți baza. Încercați să vă împărțiți timpul cu aceștia și să stea copiii când într-o parte, când îl alta, astfel încât să faceți situația mai simplă pentru ambele familii. Alesia e foarte bună prietenă cu fata nașei noastre. Așa că de câte ori am nevoie să o las cu cineva, știu că pot să o duc acolo, și invers. O zi la mine, o zi la ei, o zi cu cealaltă bunică – ne descurcăm.

Odată ce am rezolvat problemele ce țin de supravegherea copiilor, trebuie să ne asigurăm și că au o ocupație. Să nu îi uităm în fața televizorului sau a calculatorului pe toată perioada în care nu merg la școală. Ca să evităm acest lucru, trebuie să venim cu alternative de activități.

 

Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?

Ce activități putem să facem cu copiii atunci când nu merg la școală

 

Ieșiri în aer liber cu copiii

 

Nu suntem în carantină, așa că putem în continuare să ieșim în parc sau la plimbare, evitând zonele aglomerate. Dacă suntem „în vacanță” nu înseamnă că dăm iama în locurile de joacă sau că ne facem plimbarea zilnică prin mall-uri. Stați cât mai mult timp în cercuri restrânse, respectați normele de igienă și păstrați contactul permanent cu medicul vostru în caz că suspectați ceva.

Nu uitați că pe lângă coronavirus, încă avem de furcă și cu „banala” gripă sau răceală. Așa că trebuie să aveți în vedere și acest aspect. Găsiți aici ebook-ul 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon.

 

Citit

 

Această perioadă s-ar putea dovedi una foarte bună pentru dezvoltarea unei noi pasiuni a copiilor noștri. Alesia are de citit luna asta cartea „Matilda”, dar ceva îmi spune că o va termina mai repede și că putem să începem și altele noi. Fie că sunt mici și trebuie să le citiți voi sau că sunt deja mai măricei și se descurcă singuri, ar fi bine să stați alături de copiii când citesc. E bine să fie cineva lângă ei când se poticnesc de cuvintele noi. Puteți chiar să vă luați și voi o carte și să aveți împreună ora de lectură. Puterea exemplului contează. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Până la sfârșitul lunii martie trebuie să citesc cartea „Matilda“ care are 180 de pagini 📚 Credeți că voi reuși?

O postare distribuită de Alesia (@alesia.biancaa) pe

 

Jocuri de familie pentru copii

 

Nimic nu se compară cu o seară de jocuri în familie. Aici depinde, desigur, și de vârsta copiilor. Pe Nicholas nu îl punem neapărat la socoteală, pentru că în rutina lui nu se va schimba nimic. Dar, dacă aveți copii mai mari, boardgame-urile s-ar putea să fie salvarea voastră atunci când rămâneți fără inspirație. Găsiți aici un video mai vechi cu Cele mai bune 5 jocuri de copii pentru adulți. https://elacraciun.ro/cele-mai-bune-5-jocuri-de-copii-pentru-adulti/

 

Teme și activități școlare

Să nu uităm că nu e chiar vacanță și trebuie să ținem aproape activitățile școlare, ca să nu își iasă din ritm. Pentru Alex am primit deja de la școală o listă de capitole ce trebuiesc parcurse și sunt sigură că voi primi niște fișe de exerciții și pentru Alesia. Până la sfârșitul lunii are de citit și o carte, așa că e momentul perfect să facă asta.

Dacă nu au primit încă teme, vă încurajez să stați măcar 30 de minute cu ei și să faceți niște exerciții practice, să lucrați din culegerile de școală sau să faceți o recapitulare la materiile importante. Nu putem să punem școala în cui.

 

Sunt o mulțime de lucruri distractive pe care le puteți face cu copiii, timp să aveți. Fie că reușiți să vă luați liber sau că îi preluați în schimbul 2, după ce au fost la bunici sau la o prietenă, copiii au mereu foarte multă energie cu care noi, părinții, concurăm. E adevărat că opțiunile noastre sunt mai puține în această perioadă și că nu vor putea probabil să participe nici la activitățile extrașcolare pe care le aveau de obicei, dar, cu puțină imaginație, puteți să vă bucurați de fiecare moment din această „vacanță”. Fie că alegeți să colorați (https://elacraciun.ro/ce-activitati-poti-sa-faci-cu-copiii-atunci-cand-e-urat-afara/), să testați niște experimente magice ( https://elacraciun.ro/experimente-magice-pentru-copii/) să desenați mandale (https://elacraciun.ro/10-motive-pentru-care-trebuie-sa-incurajezi-copiii-sa-deseneze-mandale/), să vă uitați la filme acasă (https://elacraciun.ro/5-idei-de-filme-pe-care-sa-le-vedeti-cu-copiii-in-vacanta/) sau să faceți ceva nou (https://elacraciun.ro/60-de-activitati-gratuite-pe-care-sa-le-faci-cu-cei-mici-pana-incepe-scoala/), important este să fiți fericiți și SAFE.

Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?

Nu pot decât să sper că lucrurile vor reveni la normal odată ce se mai încălzește (virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius. Este mai sensibil la o temperatură de 20 – 30 de grade – Alexandru Rafilă, președintele Societății Române de Microbiologie) și că vom primi mai multe vești bune în zilele următoare.  

Vă doresc o „vacanță nesolicitată” fără griji, să vă bucurați de timpul petrecut cu copiii voștri și multă sănătate, cel mai important lucru de care avem nevoie în această perioadă.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.