Generația scăpată de sub control: Tu știi ce i se întâmplă copilul tău la școală? 

Am simțit nevoia să scriu acest articol pentru a împărtăși una dintre cele mai neplăcute experiențe la care am fost martoră recent. 

În calitate de mamă și blogger de parenting, mă simt responsabilă să trag un semnal de alarmă despre felul în care viitorul copiilor noștri este strivit în instituția în care avem cea mai mare încredere: școala. Prin indiferență și lipsă de implicare, sistemul educațional a ajuns într-un punct în care mi se pare că face mai mult rău decât bine. 

Dacă și tu te-ai întrebat vreodată cum se transformă copiii pe care îi ducem la grădiniță, inteligenți, curioși și cuminți, în adolescenți cu comportamente deviante, pe care nu reușim să le controlăm, vei găsi multe dintre răspunsuri în acest articol. 

„În direct’’ din sala de clasă

Recent, am fost martoră la un episod care m-a făcut să mă simt furioasă, dezamăgită și neputincioasă. Într-o dimineață liniștită, am primit o notificare pe Instagram pe care am apăsat din greșeală. Cineva făcea un live și mi s-a deschis automat.

Am rămas șocată de ce am văzut. O adolescentă, nu mai mare de 14-15 ani, se filma în sala de clasă în timp ce fuma neîntrerupt dintr-o țigară electronică. Mi-a atras atenția faptul că era foarte frumoasă în mod natural, însă machiată excesiv, cu buze vizibil mărite și unghii lungi. Cum deja îți imaginezi, nici hainele pe care le purta nu erau decente. Ceilalți elevi erau mai atenți la ce se întâmplă pe live, decât la lecția profesoarei, care se auzea pe fundal făcând mari eforturi să predea. 

Un alt lucru care m-a uimit a fost că, la un moment dat, fata și-a dat seama că este urmărită și de persoane din afara grupului ei de prieteni. A lăsat vape-ul din mână, iar live-ul nu a mai durat mult. Această schimbare a comportamentului ei m-a făcut să mă gândesc că este un copil bun, dar nedisciplinat, care ar putea fi corectat. 

Profesorii și-au pierdut autoritatea

Situația din școli a ajuns într-un punct critic. Pur și simplu, profesorii și-au pierdut autoritatea, umiliți în fiecare zi de sistem și de elevi. 

Cu toată bunăvoința, un singur om nu poate disciplina 30 de adolescenți agitați și demotivați, în condițiile în care copiii știu că nu pot fi trași la răspundere pentru comportamentul neadecvat. 

Putem „reeduca’’ sistemul de învățământ?

Mă întreb de ce nicio autoritate nu face demersuri pentru reintroducerea regulilor de bun-simț în școli după scandalurile cu droguri și violențe care au fost făcute publice în ultima vreme. De ce uniforma nu mai este obligatorie, de ce li se permite elevilor să folosească telefonul și să fumeze de față cu profesorul? Cum pot să le explic eu copiilor mei că acest model este greșit când aceasta este realitatea pe care o vedem în atâtea cazuri? 

Poate fi schimbat comportamentul copiilor prin impunerea limitelor?

Cred că vina pentru comportamentele copiilor noștri este împărțită. Nici școala și nici noi, părinții, nu impunem un set de limite universale, sănătoase și ferme pe care copilul să le respecte tot timpul. În primul rând, părintele trebuie să își asume responsabilitatea de a îi explica ce este bine și ce este rău, precum și de a-i oferi exemple concrete privind consecințele acțiunilor lui, precum despre ce se întâmplă când fumează, bea sau consumă droguri. Toate acestea trebuie să se întâmple înainte să devină adolescent și să înceapă să respingă autoritatea părintească.

Școala, la rândul ei, trebuie să fie un partener al părinților, impunând limite clare pentru comportamentul elevilor, legate de îmbrăcăminte, machiaj, atitudine și vocabular. Mi se pare că puntea de comunicare dintre profesor și părinte s-a întrerupt și nimeni nu mai militează pentru binele copilului.

Toată lumea este în goana după performanțe școlare și neglijează nevoile emoționale ale copiilor, ceea ce se reflectă în comportamentul deviant și în puținul control pe care îl mai avem asupra tinerilor. 

Este important ca toată lumea să fie aliniată la aceleași limite, doar așa copilul poate crește într-un mediu stabil, fără să se simtă confuz și frustrat.

Fix în ziua în care îi povesteam unei prietene de acest episod, de la școala Alesiei am primit un mesaj în care ne anunțau că vor lua măsura mai stricte cu privire la regulament și siguranța copiilor în școală. Iar eu una sunt de acord cu toate aceste restricții menite să îi țină

în siguranță: uniforme, interdicția de a părăsi școala înainte de finalizarea orelor, interzicerea telefonului în timpul orelor etc.

Dragi părinți, știu că aveți atâtea griji pe cap încât nici nu vă dați seama ce se întâmplă cu copiii voștri la școală. Problema este complexă și nu poate fi rezolvată decât dacă nu ne unim forțele cu toții, părinți și profesori. Sistemul de învățământ trebuie reformat complet. 

Este deja prea târziu pentru mulți tineri, iar dacă nu se iau măsuri repede, pierdem cu siguranță și alte generații de copii talentați și valoroși pentru societate.

Dacă și tu ești părinte sau chiar elev și te-ai simțit vreodată dezamăgit de sistemul de învățământ, te rog să îmi împărtășești experiența ta în secțiunea de comentarii, pe pagina de Facebook sau Instagram. 

Singuri suntem neputincioși, însă împreună putem crea o lume mai bună pentru copiii noștri. Doar unindu-ne forțele, putem face ca școala să devină un mediu sigur, care să valorifice calitățile copiilor noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.