Jocuri și activități pentru bebelușii de 6 luni

Luna asta Nicholas face 6 luni. Nu că nu mai știu cum era anul trecut pe vremea asta când el abia era în burtică, nu mai știu cum era nici acum 4 luni, când era mic mic mititel și nu făcea decât să doarmă și să mănânce.

Acum avem deja alte activități și în fiecare zi descoperim lucruri noi, ne jucăm mai mult și aflăm ce îi place să facă. Urmează în curând și diversificarea, deci distracția abia începe.

Spun mereu că diferența de vârstă dintre copiii noștri (6 ani) e ideală, pentru că ai timp să te bucuri de ei, să-i ajuți să devină independenți și e mult mai ușor când apare un nou membru în familie, dar mi se pare fantastic că poți să uiți așa repede cum era pe vremea în care erau la fel de mici. Parcă totul se schimbă și stau uneori și mă întreb „dar Alesia la câte luni a făcut asta, dar oare Alex când a început să facă asta”. Uneori mă uimește cât de repede se schimbă lucrurile, cât de mult de dezvoltă Nicholas de la o săptămână la alta, iar alteori nu mai am răbdare și îl întreb „dar tu când o să vorbești cu noi? dar când o să mergi singurel după mine??”. Preț de câteva clipe. Apoi, Nicholas chicotește și mă bucur de momentele cu el fix așa cum sunt și îl rog să rămână mic pentru cât mai mult timp posibil.

Totuși, nu aș vrea să mă las copleșită de dorința mea de a rămâne mic și mă adaptez la nevoile lui din fiecare zi sau săptămână de evoluție. Pentru că așa cum vă spuneam mai sus, imediat face 6 luni, în rutina noastră am introdus activități noi, menite să-l distreze, dar și să-l ajute la dezvoltarea armonioasă.

Suntem în faza în care se recunoaște rapid în oglindă și dobândește abilități cognitive și fizice, așa că avem în programul nostru jocuri noi, care ne distrează pe amândoi:

1. „Peek-a-boo”

FOLLOW ME

Nu știu exact cum să-l numesc în română, pentru că în desenele pentru copiii o aud așa de cele mai multe ori. Fie că alegeți o păturică sau vă folosiți de mâini, este unul dintre cele mai simple jocuri. Tot ce trebuie să faceți este să-i acoperiți lui ochișorii sau să vă puneți vouă palmele peste față și să comunicați cu el, să-l întrebați unde e mama, să-l faceți să fie cât mai atent la voi, iar apoi „trageți cortina” și elucidați misterul. Nicholas e întotdeauna foarte uimit când reapar în fața lui și e doar o chestiune de timp până când va începe și el să se ascundă sub păturică și să repete mișcările.
Asigurați-vă că bebelușul are susținere pe spate pentru a preveni accidentările.

2. Bateți din palme și cântați

La 6 luni, muzica îl va distra foarte tare pe cel mic. E deja foarte important să vorbiți cât mai mult cu ei, iar dacă o faceți în rime, totul va fi și mai distractiv. În timp ce cântați, încercați să faceți mișcări cu mânuțele lui și să-l răsuciți ca și când ar dansa pe ritm. Astfel de activități îi vor dezvolta abilitățile sociale și va învăța să coordoneze mișcările cu sunetele.

3. Cititul de povești

Deși bănuiesc nu înțelege prea multe din acțiunea povești, Nicholas se bucură mult de ilustrațiile colorate, întinde mâna după ele și își mișcă degețelele pe conturul desenelor. Timpul pe care îl petrecem în fața cărților îi ajută pe cei mici să-și dezvolte interesul pentru culori și modelele contrastante, pentru că văd foarte multe forme neobișnuite. Nicholas are deja o serie de cărticele preferate, cu ursulețul Bruno, și încerc de fiecare dată să-i explic imaginile și să-i spun „aici e un urs, aici e un fluturaș, cerul e albastru”. Uneori, bebelușii încearcă chiar să reproducă prin propriul limbaj sunetele pe care le aud, iar noi trebuie să-i încurajăm și să-i felicităm. Citirea poveștilor îi ajută să-și dezvolte abilitățile de percepție vizuală și de ascultare.

4. „Cine e aici?”

Aceasta este o activitate foarte stimulativă, care îi ajută să rețină numele. Noi avem o familie destul de numeroasă, așa că jocul ăsta funcționează oricând. Tot ce trebuie să faceți este să-i captați atenția bebelușului în timp ce alt membru al familiei stă ascuns și îl strigă pe nume. Bebelușul va recunoaște vocea și va fi foarte curios să afle de unde se aude sunetul. Încurajați-l să caute cu privire și schimbați-i poziția pentru a-l ajuta să descopere de unde vin sunetele. Această activitate îi va dezvolta abilitățile auditive și îl va ajuta să identifice și să localizeze sursele de sunet, dar și să-și învețe numele.

5. Sărituri

Țineți copilașul de mânuțe în timp ce el stă în piciorușe. La 6 luni el nu își poate susține singur greutatea corporală, dar cu ajutorul vostru poate sta în poziție verticală în timp ce voi mișcați pe rând câte un picioruș în sus și în jos. În timpul acestor mișcări, bebelușul își dezvoltă mușchii picioarelor, își crește forța musculară, își îmbunătățește abilitățile de mișcare și de echilibru.

Cam astea sunt activitățile pe care le facem noi și de care Nicholas se bucură cel mai tare. Mă topesc ori de câte ori chicotește și abia aștept să să se trezească și să începem din nou joaca.

Voi cum vă jucați cu bebelușii voștri? Care sunt activitățile lor preferate?

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Jocuri și activități pentru bebelușii de 6 luni

  1. Elena Ramona Sovoiu says:

    Am trecut de aceasta perioada de ceva timp si trebuie sa recunosc ca numai stiu exact la 6 luni ce facea exact, stiu doar ca la fix 6 luni a stat singur singurel in fundulet si am inceput diversificarea cu brio😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.