Liga mea de profesori excepționali


Cred că fiecare avem momente în care ne amintim de cei care ne-au marcat destinul de la catedră. Pentru că, deși azi copiii mei se bucură de alte metode de predare, eu  fac parte din generația ce intră sub influența Domnului Trandafir. Dascălul.

Involuntar, îi evocăm pe cei care s-au desprins de fundal și ni s-au lipit de suflet. Ne-au răspuns la un moment dat unei nevoi, ne-au motivat, ne-au mustrat ori ne-au pus la lucru sau…uneori…ne-au scos pe hol ca să ne potolim.

Viața la școală era colorată, lipsită de griji sau de comunicarea încâlcită. Ne dădeam bilețele, ne juleam în genunchi și purtam ștrampi până prin liceu. Să nu îmi spuneți că nu vă amintiți. Iarna, din cauza zăpezii, puneam veste și helănci pe noi și pantaloni matlasați pe sub uniforma în carouri. Arătam ca niște urși și ne mișcam ca niște iezi.

Liga mea a profesorilor excepționali începe cu profa de română 🙂 . Am cunoscut-o în clasa a VIII-a, în ultimul trimestru, pe când mă pregăteam pentru examenul de admitere în liceu. Aveam o perioadă rebelă :))), atât cât se putea, reușisem un absolut 4,40 în teză! Mama s-a speriat și mi-a căutat meditator.


M-a fascinat de cum am văzut-o: extrem de cochetă, elegantă, înaltă, roşcată, cu unghii roşii. Se dădea cu Magie Noir, un parfum extrem de puternic care rămânea în urmă ei ore în şir. Miroseam creioanele :))) şi-mi doream fiu ca ea. Ca să înțelegeți. Era perioada în care nu aveam voie cu unghii date cu ojă, cu gene rimelate etc. Dna. Burada ne certa nu pentru că ne bătusem capul cu cochetărie ci pentru că nu ne-am străduit până la capăt: oja sărită era inadmisibilă!

Pe cât de frumoasă era, pe atât de afurisită. Dar învățam de drag, de ruşine. Mă certa atât de frumos, încât îmi venea intru în pământ de ruşine. Nu mă bătea la cap cu învățatul de pe rost – spaima chefului de a studia, ci îmi explica lecțiile folosind câteva cuvinte cheie. Mă motiva. Îndeajuns de mult încât să am luat la admiterea în liceu 10 la examenul oral, 10 la scris iar la bacalaureat 9,90 la scris. La examenul oral a ținut să meargă cu mine. Când am coborât din mașină, mi-a spus: „Elina,  stai liniştită poți lua orice notă. Numai 10 să fie!” Şi 10 a fost 🙂

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Și acum, după atâţia ani, este la fel cum o ştiam eu. Îmi doresc şi copiii mei aibă norocul înveţe cu ea şi primească ceea ce am primit eu: încredere.

craciun_vechiConfirmare că unica rețetă e cea, dacă vreți, dată și într-o filosofie grea și pretențioasă, Republica lui Platon. Ne schimbăm doar și numai pentru un profesor ca ne inspiră. Mitul peșterii. 🙂

Din păcate nu am nicio fotografie cu dna Burada dar, sper să o prind, la un moment dat, mirosind a același Magie Noir și să ne facem un #selfie, nu?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.