Obiceiuri și tradiții de dragobete – Ce să faci ca să ai noroc în DRAGOSTE

Dragobete este o sărbătoare tradițională românească , sărbătorită pe 24 februarie. Dragobete a fost fiul lui Baba Dochia, care este personajul principal dintr-un mit păgân, legat de sosirea primăverii și de sfârșitul iernii aspre. Datorită bunătății sale nesfârșite, el a fost ales – potrivit unor surse, de către Fecioara Maria – pentru a fi Gardianul Iubirii.

Ziua este cunoscută mai ales ca „ziua în care păsările sunt logodite”. În această perioadă păsările încep să-și construiască cuiburile și să formeze perechi. În această zi, considerată local ca fiind prima zi a primăverii, băieții și fetele adună flori vernale și cântă împreună. Cei care participă la obiceiurile de Dragobete ar trebui să fie protejați de boală, în special de febră, pentru restul anului.

În România, Dragobete este cunoscută ca o zi pentru a celebra iubirea, mai degrabă ca Ziua Îndrăgostiților.

Zburătoritul

Zburătoritul este un obicei foarte vechi care se păstrează și astăzi, însă doar anumite zone se mai bucură de această tradiție. Obiceiul constă în faptul că băieții tineri, îmbrăcați bine, deseori în straie populare mergeau către pădure pentru a aduna primele flori de primăvară apărute. Aceștia le strângeau în mici buchete și le ofereau fetelor. Puteau participa și fetele tinere, nemăritate, dar doar până la prânz, când se întorc înapoi în sat. Băieții merg și ei după fete, pentru a încerca să le sărute. Doar în cazul în care fata îl place pe băiat, se lasă sărutată.

Dragobetele sărută fetele

FOLLOW ME

Se spune că de Dragobete 2018 este bine să sărute sau cel puțin să atingă pe cineva. Astfel cresc șansele să îți întâlnești sufletul pereche anul acesta. Dacă ratezi această șansă, tocmai după Dragobetele din anul 2019 vei avea aceleași șanse de a cunoaște pe cineva. În unele zone se zvonește că doar printr-o simplă atingere o fată poate să se îndrăgostească de un băiat în această zi. Dacă ești într-o relație și îți săruți partenerul în această zi, ai toate șansele ca relația să se consolideze.

Frăția de sânge

În câteva zone ale țării exista un obicei care se referea și la dragostea dintre prieteni. Astfel, bărbații își făceau un semn în formă de cruce cu cuțitul și se atingeau pentru a-și amesteca sângele, spunându-se astfel că vor fi frați pe vecie.

Zăpada Zânelor

Zăpada zânelor se referă la rămășițele de zăpadă din timpul iernii. Fetele trebuie să strângă această zăpadă, să o lase să se topească și să folosească apa rămasă pentru a se spăla pe față. Se spune că acea apă e fermecată și le ajută pe fete să fie mai atrăgătoare și mai curtate.

Busuioc sub pernă

Este vorba de același obicei care se practică și de Bobotează, când fetele își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa alesul. Înainte de culcare, fetele trebuie să spună rugăciuni pentru ca Dragobetele să le dezvăluie sufletul pereche.

Superstiții de Dragobete 2018

Se spune că tinerii care nu participă la Zburătorit nu au noroc în dragoste în acel an, ba chiar au ghinion.

De asemenea, bărbații ar trebui să se comporte foarte frumos cu fetele și să nu le supere. În cazul în care fac asta, vor atrage ghinionul în dragoste.

De Dragobete poți să faci treburi casnice, cum ar fi curățenia, dar nu este bine să coși, să țeși sau să te implici în sarcini solicitante, pentru a avea mintea liberă. Această superstiție este legată de prosperitate și belșug.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.