Obiceiuri și tradiții de dragobete – Ce să faci ca să ai noroc în DRAGOSTE


Dragobete este o sărbătoare tradițională românească , sărbătorită pe 24 februarie. Dragobete a fost fiul lui Baba Dochia, care este personajul principal dintr-un mit păgân, legat de sosirea primăverii și de sfârșitul iernii aspre. Datorită bunătății sale nesfârșite, el a fost ales – potrivit unor surse, de către Fecioara Maria – pentru a fi Gardianul Iubirii.

Ziua este cunoscută mai ales ca „ziua în care păsările sunt logodite”. În această perioadă păsările încep să-și construiască cuiburile și să formeze perechi. În această zi, considerată local ca fiind prima zi a primăverii, băieții și fetele adună flori vernale și cântă împreună. Cei care participă la obiceiurile de Dragobete ar trebui să fie protejați de boală, în special de febră, pentru restul anului.

În România, Dragobete este cunoscută ca o zi pentru a celebra iubirea, mai degrabă ca Ziua Îndrăgostiților.

Zburătoritul


Zburătoritul este un obicei foarte vechi care se păstrează și astăzi, însă doar anumite zone se mai bucură de această tradiție. Obiceiul constă în faptul că băieții tineri, îmbrăcați bine, deseori în straie populare mergeau către pădure pentru a aduna primele flori de primăvară apărute. Aceștia le strângeau în mici buchete și le ofereau fetelor. Puteau participa și fetele tinere, nemăritate, dar doar până la prânz, când se întorc înapoi în sat. Băieții merg și ei după fete, pentru a încerca să le sărute. Doar în cazul în care fata îl place pe băiat, se lasă sărutată.

Dragobetele sărută fetele

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Se spune că de Dragobete 2018 este bine să sărute sau cel puțin să atingă pe cineva. Astfel cresc șansele să îți întâlnești sufletul pereche anul acesta. Dacă ratezi această șansă, tocmai după Dragobetele din anul 2019 vei avea aceleași șanse de a cunoaște pe cineva. În unele zone se zvonește că doar printr-o simplă atingere o fată poate să se îndrăgostească de un băiat în această zi. Dacă ești într-o relație și îți săruți partenerul în această zi, ai toate șansele ca relația să se consolideze.

Frăția de sânge

În câteva zone ale țării exista un obicei care se referea și la dragostea dintre prieteni. Astfel, bărbații își făceau un semn în formă de cruce cu cuțitul și se atingeau pentru a-și amesteca sângele, spunându-se astfel că vor fi frați pe vecie.

Zăpada Zânelor

Zăpada zânelor se referă la rămășițele de zăpadă din timpul iernii. Fetele trebuie să strângă această zăpadă, să o lase să se topească și să folosească apa rămasă pentru a se spăla pe față. Se spune că acea apă e fermecată și le ajută pe fete să fie mai atrăgătoare și mai curtate.

Busuioc sub pernă

Este vorba de același obicei care se practică și de Bobotează, când fetele își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-și visa alesul. Înainte de culcare, fetele trebuie să spună rugăciuni pentru ca Dragobetele să le dezvăluie sufletul pereche.

Superstiții de Dragobete 2018

Se spune că tinerii care nu participă la Zburătorit nu au noroc în dragoste în acel an, ba chiar au ghinion.

De asemenea, bărbații ar trebui să se comporte foarte frumos cu fetele și să nu le supere. În cazul în care fac asta, vor atrage ghinionul în dragoste.

De Dragobete poți să faci treburi casnice, cum ar fi curățenia, dar nu este bine să coși, să țeși sau să te implici în sarcini solicitante, pentru a avea mintea liberă. Această superstiție este legată de prosperitate și belșug.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.