Orezul „interzis”: superalimentul care luptă împotriva cancerului

Știai că orezul brun ar putea fi alimentul care luptă împotriva cancerului?

Bogat în antocieni (pigment din sucul plantelor care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violetă.), orezul negru concurează cu fructele în ceea ce privește concentrația de antioxidanți. Studiile confirmă că o lingură de orez brun nefiert  (din care ies 10 linguri de orez negru fiert) are aceeași concentrație de antioxidanți precum o lingură de affine.

 667GPS

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Louisiana au analizat probe de tărâțe de orez brun crescut în sudul Statelor Unite și au constatat că au concentrație scăzută de zahăr dar ridicată de fibre și vitamin E – utile în prevenția bolilor de inimă și luptei împotriva cancerului.

Orezul interzis

Orezul brun era venerat în China Antică datorită faptului că era foarte rar și deopotrivă gustos. De fapt, chinezii îl numeau orezul interzis pentru că era permis doar nobililor să îl mănânce. Din păcate, faima I-a decăzut de-a lungul secolelor și, în prezent, e folosit în Asia doar pentru decorarea diverselor feluri de mâncare, ca ingredient din tăiței, sushi ori deserturi. E foarte rar în Europa și S.U.A, deși, noul statut acordat de cercetători – aliment minune ce luptă împotriva cancerului, ar putea schimba clasamentul.

hepta_1460423

FOLLOW ME

Foarte bogat în antocieni

Ca și afinele sau morcovii, orezul negru e foarte bogat în antocieni, tipul de antioxidanți care dau culoarea intensă anumitor alimente.

Antocienii sunt benefici pentru că:

  •   elimină moleculele de radicali liberi dăunătoari
  •   protejează arterele de acumularea plăcii
  •   protejează ADNul împotriva deteriorării care cauzează cancerul

Cu cât orezul e mai închis la culoare cu atât e mai bine. Orezul alb decorticat, de exemplu, nu mai are antocieni. Coaja orezului brun are concentrații ridicate de antioxidanți gamma-oryzanol care scad colesterolul rău și protejează inima.

Antocienii din orezul brun sunt solubili și ajung în corp acolo unde antioxidanții liposolubili nu reușesc să ajungă motiv pentru care numeroase studii au legat dietele bogate în acești antioxidanți pentru a reduce riscurile de boli de inimă și cancer.

Fii creativ cu orezul brun

Fii creativ cu felul în care incluzi acest aliment în dietă! Aroma sa intensă, de alune și îți dă posibilitatea să îl adaugi la pește, carne și chiar la clătite. Experții ne sfătuiesc ca atunci când cumpărăm orez brun să ne axăm pe cel integral ca să asigurăm puritatea ingredintelor.

Deci, cine pregătește pentru diseară un risotto brun? 🙂

pineapple-fried-black-rice

2 comentarii pe “Orezul „interzis”: superalimentul care luptă împotriva cancerului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.