Nimic nu e mai previzibil după lanțul sărbătorilor decât o durere de cap. O știi și tu, o știu și eu. Acum, pe bună dreptate, trebuia să defuleze și suita de zaharuri, grăsimi, carbohidrați și alte asemenea, în ceva. La o analiză mai atentă, parcă ieșim ieftin cu o simplă durere de cap, nu? 🙂 Dacă am trata-o și pe cale naturistă, fără să dăm iama în medicamente, ar fi și mai și. În ideea asta, m-am zorit pe început de an să vă fac un top al celor mai accesibile și eficiente moduri în care putem opri o banală durere de cap.
- Odihnă şi relaxare. Durerile de cap pot fi prevenite, dar şi tratate cu odihnă. Acordă-ţi mai mult timp pentru somn şi relaxare. Opreşte-te pentru 15 -20 de minute din ceea ce faci şi închide ochii, visează, relaxează-te! Respiră adânc, stai câteva secunde, expiră. Repetă aceste exerciţii de relaxare de mai multe ori. De multe ori, respiraţia corectă ne vindecă.
- Lipsa hidratării. Nu da fuga la plafar sau la farmacie, mai bine bea un pahar de apă, poate chiar două şi ai puţină răbdare. S-ar putea ca durerea să dispară ca prin farmec. Şi nu uita că de la lipsa apei în organism apar tot felul de boli, unele destul de grave.
- Alimentaţia. În general, noi, românii, mâncăm mult şi prost. Nu contează că avem sau nu bani, indiferent de situaţie, facem alegerile culinare greşite. Medicii nutriţionişti spun că durerile de cap apar şi din cauza a ceea ce punem pe masă. Ar fi bine să evităm mezelurile de orice fel, carnea procesată şi brânzeturile vechi.
- Muzica de relaxare. Să nu îţi lipsească din casă sau din maşină sau din telefon un CD cu acest gen de muzică. Vei vedea rezultatele!
Dacă nu crezi în puterea muzicii şi a exerciţiilor de respiraţie, atunci încearcă tratamentul naturist cu plante medicinale şi alimente naturale.
- Ulei de lămâie şi roiniţă. Extrem de eficient este să masaţi locul dureros cu ulei de lămâie şi ulei de roiniţă. Chiar şi după ce durerile au dispărut, este indicat să îl mai aplicaţi în serile următoare.
- Ulei de mentă şi ienupăr. Să vă spun un secret: de când am aflat remediul acesta, mie nu îmi lipseşte din geantă recipientul în care am amestecate uleiurile de mentă şi ienupăr. Se masează de mai multe ori pe zi locul afectat de durere. Îmi place foarte mult şi cum miroase. Şi chiar are efecte! Trebuie să îl încerci şi tu!
- Uleiul din seminţe de in. Nutriţioniştii îl recomandă în alimentaţia de zi cu zi, dar poate fi consumat şi câte o linguriţă, în salate sau alte preparate. Datorită conţinutului mare de acizi graşi esenţiali, ajută organismul să producă mai puţine substanţe chimice care deteriorează structura vaselor sanguine şi determină apariţia durerilor.
- Ceai de ienupăr cu miere. Din planta de ienupăr se face ceai în care se pune miere. Acest amestec are proprietatea de a calma orice spasme, migrene şi calmează în situaţiile de stres.
- Ceai negru cu cuişoare. Acest amestec este recunoscut de nutriţionişti ca fiind foarte bun contra migrenelor pentru că ceaiul conţine cofeină, iar cuişoarele au rol antiinflamator.
- Ceai de rozmarin. Este un foarte bun stimulent al circulaţiei cerebrale, ceea ce îl face extrem de eficient în calmarea durerilor.
- Amestec din oţet de mere şi ventrilică. Se amestecă 500 ml oţet de mere cu 100 g de ventrilică (vârfurile înflorite ale plantei, fărâmiţate) si se lasă la macerat timp de două săptămâni. Trebuie amestecat zilnic pentru a se omogeniza, iar, la final, se strecoară. Din lichidul obţinut, se aplică comprese.
- Amestec de plante medicinale. Cataplasmă preparată din fori de muşeţel, frunze de urzică şi frunze de pătlagină, plante pe care trebuie să le zdrobeşti (eu le presez cu o sticlă, dar pot fi puse şi în blender, pasta rezultată se pune într-un tifon şi se aplică pe locul afectat). Trebuie lăsat cam 20 de minute să acţioneze şi pot fi aplicate şi de două sau de trei ori pe zi.
- Frunze de iederă. Şi frunzele de iederă pot trata durerile de cap. Ca şi în procedura de mai sus, se zdrobesc şi se pun pe un tifon, apoi pe locul în care doare. De trei ori pe zi la interval de câteva ore, nu mai mult de trei ore şi durerea dispare.
- Cartof. Ras sau dat prin blender cu tot cu coajă, după ce a fost spălat, se pune pe un tifon şi se aplică pe locul dureros. Trebuie lăsat aproximativ 30 de minute să îşi facă efectul.
- Ţuică/pălincă. Domnii ar fi tentaţi să creadă că recomand această licoare pentru uz intern 😀 Nicidecum! Se înmoaie un prosop pe care îl pui acolo unde te doare şi îl laşi cel puţin 20 de minute să „tragă” durerea. Inconvenientul este că miroase, dar, dacă eşti acasă, te poţi spăla după ce durerea a dispărut.
Un articol -ca și multe altele dealtfel, foarte bun, interesant și cu putere de convingere. Personal, mă simt încântat să dau curs oricărui sfat.
Mulțumesc mult.
Un An Nou cu fericire și împliniri!
Multumesc Ela,imi este de mare folos…