Știți cum stă treabă cu acele alimente care sunt prea mult și prea des în trend? Toată lumea le consumă, scrie, vorbește despre ele și nu de puține ori puțini le cunosc cu adevărat proprietățile, de cele mai multe ori, peste măsura așteptărilor. Acesta este și sentimentul pe care l-am avut multă vreme despre relația oamenilor cu minunata cereală pe nume quinoa. Asta pe de o parte. Căci, pe de alta, mă duc cu gândul la cei care îi ignoră complet existența, în ciuda trendului. Și zâmbesc acum amintindu-mi de replica lui Ben Affleck din “Gone Girl”, care credea că, de fapt, quinoa este o specie de peste.
Una peste alta, însă, pentru omul modern, în trend sau nu, vegan, vegetarian sau nu, quinoa este una dintre binecuvântările naturii. Nu degeaba a fost supranumită “Aurul incașilor”.
Descoperită cu peste 3000 de ani în urmă, quinoa este unul dintre cele mai proteice alimente, ce reunește toți cei nouă aminoacizi esențiali organismului uman, dar și o alternativă mai sănătoasă la restul cerealelor, precum grâu sau orez. Și o să fiți surprinși să aflați că, deși este de multe ori asociat cu acestea, în fapt, quinoa face parte din aceeași familie cu sfecla sau spanacul. Așa cum vă spuneam, este alegerea ideală pentru vegani, pentru care necesarul zilnic de proteină reprezintă mereu o provocare. Ei bine, quinoa merge direct la țintă și acoperă în totalitate toate aceste necesități. Pe scurt, iată ce vă aduce 100 gr. de quinoa:
14 gr de proteină
6 gr de grăsimi
64 gr de carbohidrați
FOLLOW ME
7 gr de fibre
368 de calorii
Totodată, este bogată în magneziu, fosfor, fier, potasiu și nu conține gluten. Studii recente au demonstrat că aceasta îmbunătățește metabolismul, ceea ce ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a trigliceridelor. Grație conținutului ridicat de proteină, fibră și indicelui glicemic scăzut, quinoa stimulează pierderea în greutate.
Un alt atribut de luat în seamă când vorbim despre beneficiile acestui aliment este lizina, o substanță esențială în creșterea și repararea țesuturilor.
Și ce mă bucură cu atât mai mult la acest “superaliment” este că se pregătește extrem de repede. Eu îl fierb în două căni de apă, cu un praf de sare, iar în 15-20 de minute este gata, timp în care poți trage la tigaie câteva legume cu care să o acompaniezi. De asemenea, o mai consum la micul dejun, fiartă și amestecată cu măr ras, tras un pic la tigaie, peste care presar toate mirodeniile, scorțișoară, vanilie, orice mă inspiră și e sugar-free, desigur :) Încearcă, e delicios și super-sănătos!