Alcoolismul are foarte multe efecte atât asupra persoanei în cauza cât și asupra celor din jur, și este vorba de efecte ce țin de sfera psihologică, dar și de efecte fizice. Abuzul de alcool este cauza celor mai multe accidentari, inclusiv accidentele de mașină, de pildă. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool, fără a mai numară mii de victime în fiecare an.
Alcoolul trebuie consumat cu măsură, deoarece conține foarte multe calorii (0.5l bere – 200 calorii, 100gr vodcă – 230 calorii) și cauzează diverse probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială. De asemenea, mărește riscul afecțiunilor cerebrale sau al infarctului miocardic.
Cercetătorii au constatat ca alcoolul nu este deloc benefic corpului, indiferent de cantitatea consumată. Specialiştii în domeniu susţin că reducerea cantităţii de alcool consumată, chiar şi în cazul persoanelor care beau puţin, aduce un beneficiu clar sănătăţii lor. Dacă nu consumă alcool, oamenii sunt feriţi de bolile de inimă, au o tensiune arterială mai mică şi un indice de masă corporală scăzut.
Depășirea limitelor recomandate de specialiști pentru consumul de alcool predispune numeroaselor pericole asociate cu abuzul de aceasta substanță. Aportul excesiv de alcool afectează grav sănatatea ficatului, conducand la ciroză, o boală hepatică potențial letală.
Consumul exagerat de alcool conduce și la creșterea presiunii arteriale și deteriorarea sănătății inimii, fiind totodată asociat și cu numeroase tipuri de cancer (cancer oral, cancer esofagian, cancer mamar, cancer de prostată sau colorectal). Riscul este cu atat mai ridicat în rândul persoanelor care nu consuma doar alcool, ci și fumează.
Bautul excesiv este definit ca:
FOLLOW ME
– mai mult de 3 pahare de alcool consumate în fiecare zi și peste 7 pahare de alcool consumate săptămânal, în cazul femeilor și al bărbaților de peste 65 de ani;
– mai mult de 4 pahare de alcool pe zi și peste 14 pahare de alcool săptamânal, în rândul bărbaților adulți mai tineri de 65 de ani.
Iată niște fotografii care ilustrează transformarea unor oameni care au renunțat la alcool:
1. 7 luni fără alcool
2. 1 an fără alcool
3. 8.5 luni fără alcool
4. 6 luni fără alcool
5. 1.5 ani fără alcool
6. 2 ani fără alcool
7. 1.5 ani fără alcool
8. 300 de zile fără alcool
9. 1 an fără alcool
10. 416 zile fără alcool
11. 5 ani fără alcool
12. 3 ani, 4 luni și 17 zile fără alcool