În fiecare zi gătim și mâncăm produse obișnuite, dar nu ne putem imagina cât de ciudat ar putea să arate ele uneori. Iată câteva dintre cele mai ciudate legume din întreaga lume:
1. Porumbul colorat
Acest porumb cu boabe transparente și colorate a fost obținut de Carl Barnes, un fermier American. Se numește Glass Gem. Acest porumb nu se decolorează atunci când fierbe, dar e tare pentru mâncat. Este folosit pentru a face popcorn și făină de porumb.
2. Broccoli Romanesco
Această legumă extraterestră a fost obținută în Italia, ca un rezultat al amestecului dintre conopidă și broccoli. E plină de substanțe nutritive – carotene, vitamina C, zinc. Conține mai puține fibre decât broccoli și e mai ușor de digerat. Aroma sa este delicate, asemănătoare cu cea de broccoli.
3. Spanacul-căpșună
FOLLOW ME
În mod surprinzător, spanacul are o varietate stranie care are niște fructe ce seamănă cu zmeura sau căpșunile. Și frunzele și fructele sunt comestibile. Spanacul conține mult fier și aproape la fel de multe proteine laptele pudră. Fructele nu prea au vreo aromă anume, dar tot sunt nutritive.
4. Cartofii purpurii
Cartofii purpurii sunt o subspecie originară din Peru și Columbia. Iubitorii de alimente sănătoase îi adoră – cartofii purpurii conțin antioxidanți care ajută la prevenirea a numeroase boli.
5. Cactusul
Mexicanii iubesc acest cactus atât de mult, încât acum e ceva obișnuit să-l găsești în supermarket-urile lor, de parcă ar fi porumb sau cartofi. Este bogat în vitamine și ajută cu arderea grăsimilor. Este un ingredient popular pentru salate. Poate fi fript, marinat și folosit ca ingredient principal. Dacă îl marinezi, are gust de castravete murat.
6. Conopidă colorată
Această subspecie de conopidă arată ca un buchet de flori colorate. Conopida colorată poate decora orice masă și e la fel de nutritive precum conopida obișnuită.
7. Rădăcina de Lotus
Rădăcina de lotus este considerate o delicatesă în Japonia, China și Thailanda. Este numită și „peștele fugu” al lumii vegetale. Rădăcina de Lotus poate fi otrăvitoare dacă nu e gătită așa cum trebuie. Conține însă substanțe nutritive benefice, multe vitamin și amino acizi.
8. Dovleacul chinezesc amar
Această legumă țepoasă este populară în Asia. Este important să o pregătești bine, deoarece este amară, iar sucul crud este otrăvitor. Totuși, este foarte nutritive – conține fier, calciu, potasiu și poate ucide celulele de cancer pancreatic.
9. Oca
Această legumă neobișnuită poate fi cultivată în America de Sud: Columbia, Peru, Chile. Oca are gust de cartofi, dar, spre deosebire de aceștia, poate fi consumată crudă. Oca zdrobită poate fi foarte făinoasă.
10. Pepenele ridiche
Numele este înșelător – această ridiche doar arată ca un pepene. Nu e dulce, și e la fel de nutritivă precum o ridiche obișnuită, dar arată mult mai interesant.
Aceste legume sunt într-adevăr neobișnuite și probabil că nu ai mai auzit de ele, dar să știi că și legumele pe care le cunoști deja te pot surprinde:
Citește și: 8 legume MIRACULOASE pe care poți să le replantezi
Este foarte dificil să ai întotdeauna în bucătarie legume proaspete. Dar, este foarte ușor să le crești în propria bucătartie deoarece o mulțime dintre ele încep să încolțească de îndată ce intră în contact cu apa.
Iată o listă cu 8 dintre cele mai bune plante pe care le poți crește la tine acasă:
Ceapa de vară
Va începe să crescă imediat ce îi scufunzi rădecinile într-un pahar mic cu apă. Amintește-ți doar să pui ceapa într-o cameră luminoasă.
Usturoiul
Rădacinile usturoiului pot germina cu ușurință dacă sunt lăsate în apă. Firicelele de usturoi au un gust rafinat și dau un plus de savoare salatelor și sosurilor.
Varza chinezească
Scufundă-i radacinili într-un castron cu apă și las-o într-o cameră luminoasă timp de 1-2 săptămâni, după care o poți planta într-un ghiveci.
Morcovii
Taie partea de sus a morcovilor și pune-o în apă. Aceștia vor începe să încolțească și să crească din nou.
Busuiocul
Atunci când busuiocul atinge 3-4 cm în lungime, pune mugurii de busuioc într-un pahar cu apă și lasă-i la soare. După ce lungimea lor s-a dublat, replantează-i. În curând vei avea o plantă sănătoasă și complet dezvoltată.
Țelina
Taie baza bucății de țelină și pune-o într-un pahar sau o cană cu apă caldă, după care, pune-o la soare. După ce frunzele vor începe să crească în centru ei, o poți replanta în pământ.
Salata verde
Salata va începe să crească din nou dacă o scufunzi jumătate în apă timp de câteva zile. Când frunzele verzi vor începe să crească, o poți replanta în pământ.
Coriandrul
Coriandrul este o altă plantă care începe să crească dacă o scufunzi în apă, iar după câteva zile o poți replanta în pământ. Fii gata să te bucuri de aroma lui!
Citește și: Cum se depozitează corect fructele și legumele? 12 reguli pe care trebuie să le respecți!
Ți s-a întâmplat vreodată să vrei ceva din bucătărie și să-ți dai seama că fructele și legumele s-au stricat? Totul ține de modalitatea în care le depozităm.
Cu toții facem greșeli și e trist când ne gândim câți bani irosim pe mâncare care sfârșește la gunoi.
Dar sunt multe modalități prin care poți evita astfel de situații. Iată câteva trucuri:
1. Ceapa și usturoiul iubesc întunericul
În cazul în care nu ai luat o cantitate mare, le poți pune în pungi de hârtie perforate. În acest fel, le poți depozita aproape oriunde și se va îndeplini ș condiția de mediu întunecat.
2. Fructele și legumele au nevoie de un mediu uscat
Umezeala favorizează procesul de mucegăire. Un truc bun pentru a contracara acest lucru este să pui un prosop de hârtie în interiorul recipientului care conține fructe sau legume – aceasta va absorbi excesul de umiditate și va preveni putrezirea.
3. Anumite tipuri de fructe și legume nu ar trebui să fie depozitate împreună
Alimente precum bananele, caisele, pepenii, pere, prune, mango și roșii nu ar trebui niciodată așezate lângă mere, vinete, pepeni verzi, cartofi, dovleci, morcovi și broccoli.
4. Nu așeza anumite tipuri de fructe și legume în frigider
Ardeiul gras, castraveții și roșiile ar trebui să fie depozitate la temperatura camerei. Ardeii își pierd consistența și elasticitatea dacă sunt păstrați în frigider.
5. Depozitează fructele și legumele în partea cea mai puțin rece a frigiderului
6. Împăturește codițele bananelor
Dacă sunt depozitate în frigider, bananele își schimbă culoarea și își pierd gustul lor. Acestea ar trebui ținute la temperatura camereie, având codița protejată.
7. Pune câteva mere lângă cartofi
Dacă pui mere lângă cartofi, aceștia vor rămâne proaspeți mai mult timp.
8. Nu spăla nimic înainte să le depozitezi
Poate suna ciudat, dar nu este bine să speli fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider sau dulap. Dacă ceva este murdar, pur și simplu șterge-l cu o cârpă uscată. Spălându-le, poți înlătura apărarea naturală împotriva mucegaiului și putrezirii.
9. Fructele și legumele depozitate la tempertaura camerei au nevoie de aer
Legumele nu ar trebui să fie ținute în dulap, pentru că se vor strica mai repede. Cel mai bine este să le pui în cutii de lemn sau din material plastic și să le asiguri o bună ventilație.
10. Roșiile trebuie depozitate cu peţiolul în sus
Zona din jurul tijei este partea cea mai delicată a unei roșii. Aceasta este zona în care încep să se descompună. Așezate cu pețiolul în sus, acestea vor rezita mai mult.
11. Cartofii nu trebuie ținuți în lumină
Nu ar trebui să depozitezi caartofii în locuri în care soarele bate direct pe ei. Nu numai că încep să putrezească, dar pot deveni toxici. Este mai bine să îi păstrezi într-un loc uscat, întunecat sau în cutii / sau coșuri din lemn / plastic.
12. Ceapa și cartofi nu ar trebui depozitate împreună
Dacă depozitezi ceapă și cartofi într-un singur loc, cartoful va începe să înmugurească și va deveni necomestibil.
Sursa foto: brightside.me